StoryEditorOCM
KalelargaPOD KONTROLOM

Vatrogasci su cijelu noć gasili veliki požar iznad Pakoštana. "Bilo je i eksplozija. Došao je na 200 metara od kuća, izgorjelo je 240 hekatara"

Piše I. N.
1. kolovoza 2024. - 08:55

Požar u zaleđu Pakoštana, na području Radašinovaca, tijekom noći je stavljen pod kontrolu.

- Nema više otvorenog plamena, požar je lokaliziran. Sinoć smo uspjeli zaustaviti širenja požara na istočnoj strani, prema naselju i kućama, a onda smo tijekom noći napali sjevernu, teško pristupačnu stranu, i do oko pet sati ujutro uspjeli smo ga zaustaviti. Jutros nam se pridružio i air-tractor tako da će sanacija potrajati cijeli dan – kazao nam je u četvrtak ujutro Matej Rudić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije.

U požaru koji je počeo u srijedu oko 16 sati istočno od mjesta Vrane izgorjelo je oko 240 hektara makije, raslinja i hrastove šume. Druge materijalne štete nije bilo, vatra je zaustavljena 200 metara od prvih kuća u Radašinovcima. Iako se tijekom požara čulo nekoliko eksplozija od zaostalih eksplozivnih naprava iz Domovinskog rata, tijekom gaženja nije ozlijeđen nijedan vatrogasac.

- Požar je gasilo 46 vatrogasaca s 19 vozila iz 11 vatrogasnih postrojbi iz Zadarske županija. Jutros smo napravili zamjenu snaga na terenu kako bi se ljudi odmorili, a nakon sanacije uvodimo dežurstvo. Požarište je veliko i treba biti na oprezu. Naša brzina reakcije je dovela do toga da smo požar relativno brzo uspjeli staviti pod kontrolu s obzirom na vjetar koji ga je širio i kojeg i danas očekujemo – kazao je zapovjednik Rudić dodajući da u ovom trenutku ne postoji nijedan aktivan požar na području Zadarske županije.

17. rujan 2024 03:40