StoryEditorOCM
KalelargaNA KLIMAVIM NOGAMA

Za dogradnju pročišćivača stigle tri ponude koje uvelike premašuju procijenjenu cijenu radova. Hoće li i ovog puta pasti natječaj, a s njim i Peronja?

Piše Iva Ivanac
14. veljače 2021. - 19:07

Ponude koje su pristigle na adresu zadarske Odvodnje i to za dogradnju uređaja za pročišćivanje otpadnih voda koje se financira iz velikog europskog projekta "Aglomeracija Zadar-Petrčane", otvorene su prije malo više od tjedan dana. 

Za posao dogradnje pročišćivača, koji je procijenjen na 25 milijuna kuna, pristigle su tri ponude koje uvelike premašuju taj iznos.

Najpovoljnija ponuda je ona tvrtke Nicro d.o.o. iz Zagreba koja iznosi 37,9 milijuna kuna (bez PDV-a). Drugu najpovoljniju ponudu čini zajednica ponuditelja koja se sastoji od tvrtki Vodotehnika d.d. te Sitolor d.o.o. i iznosi 38,4 milijuna kuna (bez PDV-a). Treća, ujedno i najskuplja ponuda je ona tvrtke Riko d.o.o. iz Ljubljane te je gotov duplo skuplja od procijenjene vrijednosti i iznosi 48,6 milijuna kuna (bez PDV-a).

Rok na izjavljivanje žalbe na postupak javnog otvaranja ponuda istječe u ponedjeljak, a nakon toga bi se trebao objaviti zapisnik o pregledanim i ocijenjenim ponudama s prijedlogom odluke o odabiru izvođača.  

Nadogradnjom postojećeg Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda izvest će se dodatni radovi na tretiranju otpadnih voda, a sve u cilju poboljšanja uvjeta pročišćavanje zraka.

Podsjetimo kako je ovo drugi put da se provodi natječaj za pročišćivač. Prvi put je objavljen prošle godine sredinom veljače, dok je otvaranje ponuda bilo u svibnju. Natječaj je na koncu poništen u kolovozu kada je zadarska Odvodnja na prijedlog Povjerenstva poništila natječaj. 

Prošle godine je na istom natječaju zajednica ponuditelja Vodotehnika d.d. te Sitolor d.o.o za ovaj posao dala ponudu u iznosu od 26,4 milijuna kuna (bez PDV-a). Slovenska tvrtka Riko d.o.o. nadmetala se s ponudom od 26,6 milijuna kuna dok je tvrtka Nicro d.o.o. koja je ove godine dala najpovoljniju ponudu, prošle godine za isti posao dala ponudu vrijednu 28,3 milijuna kuna.   

Gradonačelnik Branko Dukić je u rujnu na sjednici Gradskog vijeća komentirao pad prvog natječaja za nadogradnju pročišćivača. Dukić je tada kazao kako mu je žao što natječaj za nadogradnju pročišćivača poništen, ali i kako se nada da će uskoro biti gotov. 

- Direktor Grgo Peronja zna da ako idući put padne natječaj, da će pasti i on!, zaprijetio je Dukić na sjednici Gradskog vijeća održanoj u rujnu prošle godine. 

Zadarski mega projekt "Aglomeracija Zadar – Petrčane" vrijedan je 567 milijuna kuna, a njegovim završetkom će se Grad Zadar staviti na kartu najrazvijenijih gradova EU po stupnju priključenosti na kanalizaciju. Zadar će realizacijom projekta dobiti povećanje priključenosti na sustav odvodnje sa sadašnjih 70% na 95%.

04. svibanj 2024 13:09