StoryEditorOCM
KalelargaCGO BILJANE DONJE

Zadarska županija i gradovi Zadar i Benkovac u srijedu razmatraju sporazum o velikom poskupljenju projekta teškog pola milijarde kuna

Piše P.O.
3. kolovoza 2022. - 18:34

U srijedu 10. kolovoza bit će održana sjednica Skupštine trgovačkog poduzeća „EKO” na kojoj će suvlasnici, Zadarska županija i gradovi Zadar i Benkovac, razmotriti već pripremljeni sporazum sa slovenskim konzorcijem „Riko” koji izvodi radove na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim.

„Riko” je prije nekoliko mjeseci najavio da će zbog inflacije i divljanja cijena u građevinskom sektoru tražiti korekciju ugovora za ovaj gotovo pola milijarde kuna vrijedan projekt. Nakon što je Vlada nakon višemjesečnih „usklađivanja” konačno usvojila dokument o načinima na koji će se izračunavati rast cijena u svim ovakvim i sličnim projektima, sastavljen je sporazum, ali je njegov sadržaj još nepoznat.

Neslužbeno se govorilo o mogućnosti da izgradnja CGO-a sa 368 milijuna (bez PDV-a) „skoči” i za više od 100 milijuna kuna, ali se sada pretpostavlja da će konačna cijena biti precizno utvrđena tek nakon što svi objekti u Biljanima Donjim budu dovršeni, jer se očekuje da tržišna previranja neće prestati do konačnog roka u kojem CGO treba biti pušten u funkciju. Za vjerovati je da će sporazumom biti definiran i izvor sredstava iz kojih će se pokriti povećanje osnovnog ugovora o gradnji.

Tvrtka „EKO” je u sklopu investicije već dobila poseban stroj za čišćenje područja CGO-a, a prvi otpad bi trebala primiti na proljeće sljedeće godine.

 

 

26. travanj 2024 19:33