StoryEditorOCM
KalelargaSLIJEDI TESTIRANJE

Završena ugradnja parkirnih senzora nabavljenih u sklopu EU projekta ZUM 4.0 - aplikacija će nas "voditi" do slobodnih mjesta od jeseni ove godine

Piše M.K.
12. travnja 2022. - 18:56
Ugradnja prvih parkirnih senzora na parkirnim mjestima u nadležnosti Obala i lucica d.o.o. Ugradnja senzora izvodila se u sklopu projekta Implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT Zadar Urban Mobility 4.0 (ZUM 4.0).Jure Miskovic/Cropix

Završena je ugradnja parkirnih senzora nabavljenih u sklopu EU projekta ZUM 4.0 na više od 1000 parkirnih mjesta u središtu grada.

Ugradnja prvih parkirnih senzora na parkirnim mjestima u nadležnosti Obala i lučica d.o.o. počela je početkom veljače u sklopu projekta Implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT Zadar Urban Mobility 4.0 (ZUM 4.0).

Projekt ukupne vrijednosti 14.813.840,30 kuna, sufinanciran je sredstvima Europske unije iz mehanizma Integriranog teritorijalnog ulaganja (ITU), objedinjuje nekoliko zasebnih projekata iz područja inteligentnog prometnog sustava na području grada Zadra koji međusobno koreliraju te koriste zajedničku bazičnu IKT infrastrukturu, koju je Grad Zadar u prethodnom razdoblju u dobroj mjeri razvio (vlastita optička mreža, WiFi mreža, serverski kapaciteti i sl.) i koju namjerava kroz ovaj projekt dodatno razvijati.

Jedan od elemenata projekta je i sustav pametnog parkiranja koji obuhvaća najmanje 1000 parkirnih mjesta u Zadru. Zbog toga se u proteklom razdoblju po etapama privremeno zatvaralo parkirališna mjesta zbog ugradnje parkirnih senzora. Sad je taj posao obavljen, a ono što slijedi je rad na integriranju senzora sa sustavom kroz koji će korisnike (vozače) voditi aplikacija za pametne telefone, tablete i sl. koja se trenutno nalazi u testnoj fazi.

Očekuje se da će aplikacija za parking u Zadru profunkcionirati na jesen ove godine, kad će biti integrirana u cjelokupan sustav Obale i lučica, gradske tvrtke koja upravlja naplatom parkirališta u Zadru.

 

20. travanj 2024 16:07