StoryEditorOCM
KalelargaU ZADARSKOJ BOLNICI

Župan podržao inicijativu nove vijećnice MOST-a o uvođenju stacionarnog liječenja za djecu i mlade s mentalnim poteškoćama

Piše I.I.
27. lipnja 2023. - 18:39

Vijećnica Željana Popić koja je u Županijsku skupštinu ušla umjesto Ivana Matića (MOST) predložila je inicijativu da se u zadarskoj bolnici osigura stacionarno liječenje za djecu i mlade koji imaju psihičkih poteškoća. 

- Prema najnovijim statističkim podacima, broj suicida se prošle godine u Hrvatskoj povećao s 25 na 38 što je porast od 52 posto. U zadarskoj poliklinici postoji ambulanta za mlade s psihičkim problemima koja je odvojena od ostalih ambulanti. Mjesečno ta ambulanta obavi 40 pregleda i od 35 do 40 psihoterapija, a ravnatelj Odjela za psihijatriju Boris Škifić je nedavno kazao kako su ranije u Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mladež godišnje slali 5 do 6 pacijenata, a nedavno je samo u jednom danu poslano pet adolescenata. Je li moguće da mi koji se busamo u prsa da vodimo računa o mentalnom zdravlju djece, nismo u stanju odvojiti jednu bolničku sobu na odjelu psihijatrije isključivo za djecu? Molim vas da pokušate u ovom trenutku, bez obzira na manjak stručnjaka, osigurati djeci dva ili tri kreveta kako ne bi boravili po ostalim odjelima, kazala je Popić. 

Župan Božidar Longin se složio s ovom inicijativom. 

30. travanj 2024 20:21