StoryEditorOCM
RegionalZAVRŠNE PRIPREME

CGO Biljane Donje kreće s probnim radom, smeće tamo ide iz cijele Zadarske i polovice Ličko-senjske županije, počinje edukacija!

Piše Zadarski.hr
26. listopada 2023. - 10:15

U Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje, koji je najvećim dijelom sufinanciran sredstvima iz Kohezijskog fonda (OPKK 2104. – 2020.) odvijaju se završni radovi prije samog  testiranja postrojenja. Centar će se u probni rad pustiti do kraja ove godine, što znači da će se sljedeće godine otpad s područja cijele Zadarske županije i polovice Ličko-senjske županije dovoziti u Biljane Donje na obradu. S ciljem da ta tranzicija protekne što jednostavnije te da komunalne tvrtke što bezbolnije prijeđu na novi sustav gospodarenja otpadom, tvrtka Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije provodit će edukacije za predstavnike jedinica lokalne samouprave, odnosno direktore komunalnih poduzeća koji djeluju na području obuhvata CGO-a Biljane Donje.

Naime, početkom rada CGO-a Biljane Donje zatvaraju se sva odlagališta otpada na području Zadarske županije i južnog dijela Ličko-senjske županije.

Obzirom na to da se početkom rada CGO-a, za sve dionike sustava (davatelje javnih usluga) mijenja postojeći sustav gospodarenja miješanim komunalnim otpadom, odlučili smo održati Program edukacije za komunalne tvrtke na području obuhvata CGO Biljane Donje. U ovim edukacijama naglasak će biti na aktivnostima koje je nužno provesti kako bi se osigurala nesmetana tranzicija komunalnih tvrtki na novi sustav gospodarenja miješanim komunalnim otpadom, kazao je Dino Perović, direktor tvrtke Eko d.o.o.

Kako bi se omogućila što bolja informiranost, edukacija je predviđena u malim grupama i to u tri pojedinačna termina 8., 9. i 10. studenog 2023. godine, ograničena je na pet osoba po terminu kako bi se osigurao individualni pristup edukaciji, a predviđen je i terenski obilazak Centra. U sklopu edukacije svakom pojedinom sudioniku pomoći će se da se napravi Plan mjera za smanjenje nastanka otpada.

Edukaciju provodi stručnjakinja za gospodarenje otpadom prof.dr.sc. Aleksandra Anić Vučinić, predstojnica Zavoda za inženjerstvo okoliša Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pozivamo komunalne tvrtke da se odazovu u što većem broju - poručuju iz CGO Biljane Donje.

image
CGO Biljane Donje
27. travanj 2024 12:07