StoryEditorOCM
RegionalFOTO: DIREKTOR HRVATSKIH VODA OBIŠAO ZADAR I NIN

Đuroković: Prevencija? Stopostotna sigurnost ne postoji nigdje u svijetu. Šteta 20-ak milijuna kuna!

14. rujna 2017. - 20:26
djurokovic_nin1-140917

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković obišao je u četvrtak poplavljena područja Nina i Zadra i upoznao se s dimenzijama katastrofalnih poplava koje su izazvale ogromne štete. Đuroković je najavio da će ovo iskustvo poslužiti za pronalaženje kompleksnijeg sustavnog rješenja te da je Vlada spremna financijski pomoći u sanaciji šteta i izvođenu potrebnih zahvata.

- Dogovorili smo operativne aktivnosti prvenstveno zbog toga kako bismo što prije sanirali situaciju i uklonili sve naplavine koje se nalaze u odvodnim kanalima i vodotocima, da nove kiše slučajno ne bi napravile novi problem, te da bismo što prije pročišćavač pustili u funkciju i unaprijedili ukupno stanje da se ovakve stvari u budućnosti više ne bi događale. Povećat ćemo kapacitet vodotoka Ričine, jer je vodeni val bio šest puta veći od kapaciteta njenog vodotoka i tu ćemo podići kapacitet protočnosti na 50 kubnih metara u sekundi. Vjerojatno to neće biti dosta, ali tražit ćemo rješenja da putem odteretnih kanala i retencija u cijelosti zaštitimo ovo područje, izjavio je Đurokovića po obilasku pročišćavača otpadnih voda kod zadarskog Gradskog groblja.

- Gradonačelnik Dukić nas je izvijestio i o velikim problemima u novom Bokanjcu gdje nema kanalizacijskog sustava i gdje i manje kiše izazivaju probleme s odvodnjom oborinskih voda. Nešto od toga ćemo sufinancirati sredstvima iz EU, najavio je Đuroković tvrdeći da „sredstava ima, ali moramo reagirati po prioritetima, a ovo zasigurno jest jedan od prioriteta“.

Na novinarsko pitanje je li nešto s vodotokom Ričine moglo biti napravljeno prije poplave, da se izbjegnu ovolike štete, Đuroković je odgovorio:

- Kapacitet Ričine je od 14 do 20 kubnih metara u sekundi. Pripremljeni su projekti kojima se to podiže do 50 kubnih metara u sekundi, ali je ovdje protjecalo 80 kubika. Dakle, da smo sve to i izgradili, još bi uvijek to bilo nedovoljno s obzirom na količinu oborina. Ista je stvar i s vodotokom na području Nina gdje je predviđeno 50, a imali smo 200 kubika u sekundi. To su ekstremne situacije. Rijetko tko može dimenzionirati cijeli sustav na tako izvanredne događaje. Nešto sigurno možemo napraviti, ali ćemo tražiti jedno kompleksnije rješenje da područje županije, zajedno s otocima, učinimo sigurnijim.

- Od sutra će naši strojevi graditi i sanirati nasip u Ninu, a već se uklanjaju bujični nanosi iz vodotoka u Zadru. Za nekoliko dana će u prvom stupnju proraditi i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Ići ćemo korak po korak, ali treba nam kompleksnije rješenje da  preveniramo ovakve situacije i štete sveli na najmanju moguću mjeru, rekao je Đuroković, a potom pojasnio i je li u Ninu nasip probijen ili se voda prelijevala preko njega:

- Prelijevanje je bilo veće od pola metra iznad nasipa, a prodor kroz nasip nije dodatno otežao stvari jer se voda ionako prelijevala. Čak možemo reći da je u situaciji ogromnog protoka možda i dobro da se sve rasteretilo prema Solani jer nisu bili ugroženi ljudski životi, a da je bujica krenula prema gradu moglo je biti i većih i gorih posljedica. Štete u Solani su velike, ali bi bilo gore da je val krenuo prema kućama, smatra Đuroković koji nije želio konkretno ogovoriti na pitanje o eventualnoj odgovornosti sadašnje ili bivše uprave Hrvatskih voda.

- Uvijek se može nešto dodatno prevenirati i za budućnost ostaviti uredniji sustav, ali ovo je posljedica ekstremnog događaja s 350 milimetara kiše, od čega 200 u nekoliko sati. Rijetko koji sustav u bilo kojem gradu to može izdržati. Iznimno je skupo projektirati sustav po ekstremnim situacijama, ali moramo dograđivati sustav. Stopostotna sigurnost ne postoji nigdje u svijetu. Nasip u Ninu je izgrađen 1950. godine, zadnjih 10 godina dva puta godišnje se kosi od strane HV, održava se i bio je posve dovoljan i solidno dimenzioniran za normalan protok, ali u ovim uvjetima…Štete ćemo popraviti, sustav nadograditi.

Štete na pročišćavaču otpadnih voda u Zadru procijenjena je na 10 milijuna kuna, ali ima šteta i na vodoopskrbi i na vodnim građevinama, pa se ukupno radi o 20-ak milijuna kuna.

- Dat ćemo svu potrebnu pomoć i dodatna financijska sredstva kako bismo žurno pomogli da se ovdje situacija što prije dovede u red. Sustav kanalizacije i odvodnje treba riješiti u pojedinim dijelovima grada, prije svega na novom Bokanjcu, obećao je Đuroković.

09. svibanj 2024 05:46