StoryEditorOCM
RegionalNOVI PRAKTIKUM

Iskorak biogradske Srednje škole težak više od 5 milijuna kuna: u novim radionicama učenici će učiti o gradnji brodova, a škola će pokrenuti biznis!

Piše Promo/Ivica Nevešćanin
27. svibnja 2020. - 21:06
Poslovna zgrada u kojoj će biti smješten novi praktikum za brodograditelje SŠ Biograd na MoruZadarska županija

Ako sve bude išlo prema planu, Srednja škola u Biogradu na Moru dobit će do kraja godine novi veliki praktikum za učenike tri brodograditeljska smjera koji će im donijeti novu kvalitetu u nastavi, ali i mogućnost školi da svoje znanje komercijalizira na tržištu usluga u nautičkoj industriji.

Zvuči preoptimistično, ali zapravo je vrlo realno. Naime, na zadnjoj sjednici Županijske skupštine odobreno je podizanje kredita biogradskoj srednjoj školi za kupnji zemljišta i zgrade na području poslovne zone Bućine u Biogradu, gdje bi trebao biti smješten budući praktikum za brodomehaničare, brodograditelje (instalatere brodskih instalacija) i brodograditelje nemetalnog broda (od drva i plastike).

Ta tri brodograditeljska smjera biogradska srednja škola upisuje od 2015. godine, svake godine 40-ak učenika s područja bivše općine Biograd, ali i Zadra. Zajedno s učenicima koji upisuju tradicionalne smjerove, kao što su ekonomski, ugostiteljski (kuhar i konobar), gimnazijski i smjer prodavača (eksperimentalni model), škola obrazuje oko 260 učenika koji gravitiraju Biogradu u radijusu od 30 kilometara.

image
Ravnatelj SŠ Biograd na Moru Ivica Kero
Zadarska županija

- Svake godine upisujemo jedan razred brodomehaničara, a brodograditelje instalatere i brodograditelje nemetalnih brodova upisujemo naizmjence svake druge godine. Pokazalo se da je takav model upisa i školovanja više nego uspješan jer naši učenici i prije nego što završe školu pronalaze posao. Zanimanja su jako tražena i siguran sam da će tako još dugo biti jer se nautički turizam razvija, a servis i izgradnja brodova je djelatnost u ekspanziji. Za brodograditeljska zanimanja odlučili smo se nakon brojnih upita i razgovora s vlasnicima marina i brodova s ovog područja koji su se žalili da ne mogu pronaći odgovarajuću kvalitetnu radnu snagu, školovanu i sposobnu odgovoriti potrebama današnjeg nautičkog sektora. Rezultati koje postižemo pokazuju nam da smo u prvom smjeru usmjerili i dopunili djelatnost naše škole – govori ravnatelj Ivica Kero.

Unutar postojeće zgrade srednje škole brodograditelji imaju radionicu za praksu od nevelikih 40 kvadratnih metara. Buka strojeva, puno učenika i mali prostor, jednostavno nisu dobri uvjeti za izvođenje kvalitetne nastave. Stoga se još prije dvije i pol godine počelo razmišljati kako osigurati bolje uvjete za praksu učenika. Dogradnja postojeće školske zgrade nije dolazila u obzir jer je parcela bila preizgrađena, a raspoloživi prostor je zauzet za gradnju planiranog praktikuma za ugostitelje s kafićem, restoranom, kuhinjom, podrumom i hladnjačom. Tada se pojavila mogućnost kupnje zemljišta i nedovršene poslovne zgrade tvrtke GO-TEK iz Čakovca u poslovnoj zoni. Vlasnik je objekt gradio za svoje potrebe, ali je prije nekoliko godina zbog privatnih razloga odlučio napraviti zaokret u poslovanju. Županija kao osnivač škole pokrenula je pregovore o kupnji i oni su sad pred realizacijom.

image
Poslovna zgrada u kojoj će biti smješten novi praktikum za brodograditelje SŠ Biograd na Moru
Zadarska županija


- U tijeku su razgovori o kupoprodajnom ugovoru. Zemljište površine 1500 metara četvornih i poslovna zgrada na njemu s oko 740 kvadrata bruto površine, kupit će škola kreditom za iznos od 4,6 milijuna kuna. Kredit će glasiti na ime škole, ali će ga otplaćivati Županija iz svog proračuna. Rok za isplatu kredita i visinu kamate još nisu dogovorene – kaže Kero koji se nada da bi taj dio posla mogao biti završen kroz ljeto. Nakon toga slijedi prilagodba i opremanje postojećeg objekta za školsku nastavu.

- Zgrada je vrlo solidno građena, ali je svejedno potrebno provesti neke prilagodbe za izvođenje nastave i smještaj strojeva i uređaja na kojima će raditi učenici. Vrijednost tih radova je procijenjena na oko 70 tisuća eura, a kada će oni biti završeni, ovisi o rezultatima javne nabave. Moja je procjena da do početka nove školske godine nećemo stići sve to odraditi, ali mogli bi do kraja ove godine – govori ravnatelj.

Praktikum za mlade biogradske brodograditelje vodit će četiri profesora, inženjera strojarstva. Biogradska srednja škola je zbog toga postala i partner zadarskoj Strukovnoj školi Vice Vlatkovića na projektu Centra kompetencije za područje strojarstva zahvaljujući kojem su dobili 600 kuna vrijednu opremu. U drugoj fazi realizacije projekta čekaju ih i brojni programi edukacije i usavršavanja za profesore i nastavnike.

- Nabavili smo opremu za mehaničare, zavarivanje, ručnu obradu, zaštitu brodova... Prije nismo imali prostora ni da tu opremu smjestimo, a sada ćemo imati vrhunski opremljeni praktikum koji će jasno postaviti smjernice za budućnost naše škole. Dobit ćemo izvrstan prostor za naše učenike i odvijanje nastave, ali i mogućnost da se komercijalno bavimo nekim djelatnostima, kao što su servisi brodskih motora ili manji popravci plovila. Iz takvih djelatnosti škola bi mogla ostvarivati prihod, a učenici dobiti najbolju praksu koja će im već sutra nakon izlaska iz škole, osigurati brzo i dobro zaposlenje – poručuje ravnatelj biogradske Srednje škole Ivica Kero.

image
Poslovna zgrada u kojoj će biti smješten novi praktikum za brodograditelje SŠ Biograd na Moru
Zadarska županija
07. svibanj 2024 20:46