StoryEditorOCM
RegionalFOTO: POKAZNA VJEŽBA U LUNU

Kako dovesti u red zapuštene milenijske masline

20. prosinca 2016. - 11:44
lun_rezidba6-171216

Poznati splitski agronom i maslinarski stručnjak dr. sc. Frane Strikić s Instituta za mediteranske kulture boravio je u slavnim milenijskim maslinicima u Lunu na otoku Pagu. U organizaciji Udruge lunjskih maslinara Strikić je obavio pokaznu rezidbu tristo godina starih maslina koje maslinarska ruka nije takla tko zna od kada. Lunjske masline su izvorno samonikle, a po naseljavanju Luna kmetovima s Raba počelo je njihovo kultiviranje - 'cipanje', kako to kažu u Lunu, s orkulom.

Međutim, Lun danas je ostao na samo 300 stanovnika i veliki dio starih maslina se ne održava pa su stotine, ako ne i tisuće njih zapuštene i teško zarasle. Zato je dr. Strikić obavio ovu tešku rezidbu koja je uključivala čišćenje suhih i nedostupnih visokih grana te rezidbu na rod. Skupina maslinara na čelu s predsjednikom Udruge Šimom Makarunom pozorno je pratila dr. Strikića i pomagala mu. Među njih se 'uvukao' i mladi zadarski maslinar-hobist Marin Žorž, koji s bratom Markom održava stari maslinik u Kalima, te se sa škarama u ruci pentrao malinama i po Strikićevim uputama ih rezao 'na rod'.

Nakon posla lunski su maslinari napravili feštu s pršutom, paškom janjetinom i odojkom, vjerujući da će iduća godina biti rodnija nego ova koja je na Pagu potpuno podbacila.

Širu reportažu o rezidbi lunjskih maslina pročitajte u novom broju magazina Maslina koji izlazi odmah po Novoj godini.

27. travanj 2024 13:59