StoryEditorOCM
RegionalHRVATSKI TERITORIJ

Kotur: Proustaški murali protivni su tradiciji Hajduka i pozivnica su Italiji, Mađarskoj i Srbiji na komadanje Hrvatske

Piše Split SD
24. veljače 2024. - 14:19

- Oslikavanje zidova u Dalmaciji muralima koji podsjećaju na ustaškog vojnika ne samo da dovodi u pitanje nego izravno ugrožava hrvatske granice. Ne znam jesu li autori murala, koji očito za sebe misle da su mjerilo hrvatskog domoljublja, uopće svjesni stanja u svijetu i neposrednom okruženju u kojem živimo - navodi u priopćenju Goran Kotur, potpredsjednik SDP-a Split i izvršni tajnik SDP-a za EU.

- Živimo u svijetu u kojem je sa strane stavljen princip nemijenjanja granica silom koji u praksi vidimo na primjerima poput Ukrajine, Kosova, Cipra i Palestine, te u okruženju Hrvatske u kojem su vlasti ljudi koji bi rado komadali teritorij Hrvatske. Talijanska premijerka Giorgia Meloni, politički ponikla u miljeu talijanskog neofašizma, niti ne krije teritorijalne pretenzije prema Dalmaciji i Istri, mađarski premijer Viktor Orban na zidu ima kartu Ugarske koja uključuje i Hrvatsku, dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić svake godine podsjeti javnost što misli o hrvatskim granicama, uz svima poznate ratne i poratne izjave u kojima je svojatao teritorij Hrvatske.

- Dakle, proustaški murali izravno ugrožavaju hrvatske granice. Naime, svaka asocijacija na simboliku pod kojom se poklanjao hrvatski teritorij za vrijeme Drugog svjetskog rata izravno je protivan hrvatskim nacionalnim interesima. Time se veliča ljude koji su dali dijelove Hrvatske Italiji i Mađarskoj, kojima je kao marionetama upravljala Njemačka, te koji su skretali pogled s talijanskih, četničkih i njemačkih zločina nad stotinama i stotinama civila, od male djece do staraca, iz sela poput Mravinaca, Gata i Donjeg Doca, te su i sami počinili ogromne zločine. 

- Ne znam po koji put treba ponoviti da su ovakvi murali protivni antifašističkim vrijednostima iz Ustava Republike Hrvatske, te tradiciji i identitetu Hajduka kao jedinstvenog primjera antifašističkog kluba u okupiranim zemljama u Drugom svjetskom ratu. Kad bi ovakvi murali bili mjerilo hrvatskog domoljublja, to bi značilo da su braća Matošić, Kokeza, Luštica, Radovniković i ostali igrači koji su tada igrali za Hajduk bili neprijatelji Hrvatske. Dakle, ovakvi murali protivni su hrvatskom Ustavu i tradiciji Hajduka te su praktički pozivnica čelnicima Italije, Mađarske i Srbije na komadanje Hrvatske čim im se za to ukaže povoljna prilika - upozorava Goran Kotur.

28. travanj 2024 00:15