StoryEditorOCM
RegionalMINISTARSTVO UPRAVE KONSTATIRALO DA JE U BENKOVCU PREKRŠENA PROCEDURA

Ledenko nije mogao polagati prisegu dok Kutija ne da ostavku ili zamrzne mandat. Sve je u redu, nitko nije kriv...

19. rujna 2019. - 15:00
setnica_benkovac-030310

Državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić utvrdio je da su sručne službe i vrh gradske uprave Benkovca pogriješili kada su dopustili zamjenskom vijećniku Jeri Ledenku polaganje prisege prije nego što je dotadašnji vijećnik Branko Kutija podnio ostavku ili svoj mandat stavio u mirovanje. Sve se to dogodilo na sjednici Gradskog vijeća Benkovca održanoj 11. srpnja ove godine, a Ministarstvo uprave je reagiralo na predstavku Kluba vijećnika Nezavisne liste Frane Tokića.

Iz Ministarstva navode da mandatom može raspolagati samo izabrani vijećnik, te da mu on prestaje podnošenjem ostavke ili stavljanjem mandata u mirovanje zbog osobnih razloga ili radi obnašanja nespojive dužnosti. Kako Branko Kutija do te sjednice nije uradio ništa od toga, Jere Ledenko je nepropisno postao vijećnik i sudjelovao u radu Gradskog vijeća.

Kako je Branko Kutija tek 13. kolovoza gradskoj upravi dostavio zahtjev za mirovanje svog vijećničkog mandata, zamjenski vijećnik, Ledenko ili netko drugi, tek na nekoj od sljedećih sjednica može postati novi član Gradskog vijeća.

Klub vijećnika Nezavisne liste frane Tokića je doveo u pitanje i legitimnost odluka koje je Gradsko vijeće na spornoj sjednici usvojilo, ali su u Ministarstvu uprave ocijenili da su usvojene odluke legitimne jer je za njih glasala dovoljna većina vijećnika čak i ako se iz njih izuzme ruka Jere Ledenka.

-Ne mogu komentirati dopis Ministarstva uprave jer ga još nisam dobio. Išli smo na zamjenu vijećnika sukladno političkoj odluci usvojenoj osam dana prije održavanja sjednice Gradskog vijeća. Od Branka Kutije smo tražil ida podnese ostavku, sukladno našem koalicijskom sporazumu, ali on to nije učinio ni na sjednici ni prije toga, nego tek u kolovozu. Poklopio se niz okolnosti i ispalo je kako je ispalo, a mi ćemo na prvoj sljedećoj sjednici to staviti na dnevni red Gradskog vijeća i čovjeku omogućiti uredno polaganje prisege, kaže benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić ne smatrajući da je netko iz njegove pravne službe napravio očiglednu grešku.

Ni Branko Kutija u srijedu nije znao za stav Ministarstva uprave, a jedini njegov komentar bio je: Demokracija je procedura koju treba poštivati.

04. svibanj 2024 05:17