StoryEditorOCM
Regional#KNJIGAUSRCU

Ljubav ide kroz želudac: u knjizi "Zaži Vir" Miriam Kelečić predstavlja najljepše i izabrane slovačke i hrvatske recepte

Piše K.Š.
15. svibnja 2022. - 18:04

Poznata virska blogerica i slovačka influencerica Miriam Kelečić priprema već četvrtu knjigu naslova Zaži Vir, koja će ovaj put biti posvećena hrvatskoj i slovačkoj gastronomiji. Dvojezično izdanje, hrvatsko i slovačko, na čak 600 stranica donosi najomiljenije i izabrane recepte iz nacionalnih kuhinja, a svjetlo dana ugledat će vrlo brzo.

- Knjiga je lektorirana, pa sada ide na grafičku obradu i prijelom. Prodavat će se u najvećem slovačkom lancu knjižara Martinus, ali sam prije samog štampanja ostavila nekoliko slobodnih sponzorskih stranica - kaže Miriam pozivajući na sponzoriranje knjige sve virske, ninske, privlačke, vrške i zadarske ugostitelje, taksiste, automehaničare, odnosno sve one koji turistima tijekom ljeta pružaju usluge.

- Reklamni baneri meni bi pokrili troškove štampanja, a ugostitelji i drugi dobili bi reklamni prostor u knjizi koja će imati tiražu od pet tisuća primjeraka - dodaje Slovakinja. Četvrta knjiga Miriam Kelečić Zaži Vir podnaslovljena je kao Recepty od Amazonky (Recepti za Amazonke), a nadahnuta je slovačkim i hrvatskim receptima te kćerkom Emom koja je od mame tražila da joj napiše sve što može i zna skuhati.

- Ema uživa u hrani, pa je došla na ideju da napišem knjigu s receptima kako bi i ona jednog dana mogla kuhati. Emu zovemo Amazonka, a otud i podnaslov Recepti za Amazonke. Sama knjiga donosi recepte prema kalendarskoj godini, a prikupila sam ih od svoje majke Emilije Doluhá, koja je izvrsna kuharica te od obitelji i prijatelja iz Hrvatske. Velik dio prikupljenog materijala su i moji recepti za hranu koju sam kuhala kada sam se doselila u Hrvatsku - priča gospođa Kelečić, objašnjavajući kako je motivaciju za kuhanje, pored naslijeđenog talenta za spremanje hrane od majke, stekla usvajajući misao svoga oca koji joj je objasnio kako ljubav ide kroz želudac. Njezin suprug Željko, Zagrepčanin i virski vikendaš, bivši vozač na rally utrkama, u to se uvjerio još kada je prvi put došao u Slovačku.

- Moj otac kazao je tada Željku: Gladan muž nezadovoljan je muž - prisjeća se Miriam prvog obiteljskog okupljanja. Otad se na stolu kod Kelečića pronađe sve i svašta: francuski krumpir, španjolske ptice, mađarski gulaš, ruski boršč, talijanski špageti i pariški kroasani, dok će se u knjizi pronaći slovački i hrvatski specijaliteti.

- Poznati američki ugostitelj Guy Fieri kaže kako je hrana možda jedina univerzalna stvar koja ima moć ujediniti sve. Bez obzira na kulturu, ljudi diljem svijeta jedu zajedno, a recepti koje knjiga donosi dobro su funkcionirali u kuhinji moje obitelji - poručuje slovačka blogerica. Grafički dizajn, pripremu za tisak i lektoriranje knjige odradila je Barbora Kotryová, lektorski posao na hrvatskom jeziku djelo je Barbare Kalenić, a tiskanje knjige obavit će se u Slovačkoj u Alfa Printu.

04. lipanj 2023 06:28