StoryEditorOCM
RegionalPODNO IZVORA ZRMANJE

Obnavljaju se dva mosta u jednom mjestu: Zrmanja Vrelo dobiva novo ruho za lokalne stanovnike i brojne izletnike

Piše Lada Burčul
2. studenog 2020. - 19:04

U živopisnom krajoliku u mjestu Zrmanja Vrelo, na području općine Gračac, obnavljaju se dva mosta koja koristi lokalno stanovništvo, te brojni izletnici koji vrlo često obilaze ovaj kraj. Dva mosta, smještena oko 400 metara nizvodno od izvora rijeke Zrmanje, na lokalnoj cesti, široka su tri metra. Jedan je dugačak 20 metara, drugi deset, a konstrukcija im je identična, sačinjena od donjeg kamenog dijela, čelične konstrukcije te betonske ploče.

- Mostovi su nastali pedesetih godina prošlog stoljeća, no ne možemo sa sigurnošću datirati. Pretpostavlja se da su tada izgrađeni stoga što vrlo nalikuju mostovima u Deringaju i u Kupirovu, po tehnologiji gradnje i tipu konstrukcije. Dinamika radova na obnovi ide dobro i sve će biti završeno do sredine prosinca – kaže Davor Banić, nadzorni inženjer u tvrtki „3Konstrukcije“, koja je napravila i projekt.

Obnovu obaju mostova u cijelosti financira Županijska uprava za ceste Zadarske županije, u iznosu od 1,75 milijuna kuna.

- Donji, kameni dio konstrukcije, sa svojim stupovima i upornjacima, relativno je dobro očuvan. No čelična konstrukcija na oba mosta je jako oštećena, deformirana i dotrajala, te se zamjenjuje novima. Kamene dijelove saniramo, dakle presložimo, injektiramo i popravimo, te postavljamo identične nosače, napravljene prema svim europskim propisima i standardima po pitanju opterećenja, što uključuje i potrese. Područje Zadra i okolice visoko je potresno područje – naglasio je Banić.

Ravnatelj zadarskog ŽUC-a Branko Kutija kaže da se s obnovom mosta u mjestu Zrmanja Vrelo krenulo prema listi prioriteta.

- ŽUC je prošle godine napravio snimak stanja svih mostova koji se nalaze na javnim cestama pod upravljanjem ŽUC-a. Temeljem toga stanja, napravljena je lista prioriteta za obnovu, te je među prvima hitna obnova bila potrebna mostovima u mjestu Zrmanja Vrelo. Bili su u vrlo lošem stanju – kazao je Kutija, dodajući da će ŽUC svake godine iz vlastitih sredstava obnoviti po jedan most. Slijedeći bi trebao biti obnovljen most preko rijeke Otuče, za što ŽUC izdvaja 2,6 milijuna kuna. Pored obnove, jedan je most i u gradnji – novi most preko rijeke Karišnice u Karinu Donjem, pokraj samostana, investicija je vrijedna pet milijuna kuna.

27. travanj 2024 08:32