StoryEditorOCM
RegionalOBRAČUN U SVRHU ZAŠTITE OKOLIŠA: 'NATURA JADERA' KAŽNJAVA KAMPERE, BRODARE, KRIVOLOVCE…

Ovog mjeseca i velika akcija: sa dna mora u luci Mrljane vadit će se brod koji tamo leži deset godina!

Piše L.B.
5. lipnja 2018. - 19:50
punta6-070817_resize.JPG

- Imamo premali broj zaposlenika. Brinemo o 13 zaštićenih lokaliteta na području županije, te o još stotinjak lokaliteta u području ekološke mreže. Opis poslova je enorman – rekao je ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije „Natura Jadera“ Damir Perić u utorak na Kolegiju župana, podnoseći izvješće o radu ove ustanove u prošloj godini.

Uz redovan opsežan posao zaštite prirode, monitoringa, edukacije i očuvanja bio-raznolikosti, te angažiranja studenata i učenika u projektima, „Natura Jadera“ ima i specifičan problem kod nadzora područja.

- U godini dana imali smo jedan optužni prijedlog, a broj kazni za prekršaje je vrlo velik – rekao je Perić.

Kritična točka je lokalitet Saharun na Dugom otoku, koji je „preopterećen i prekapacitiran“.

- Tamo ispisujemo kazne najviše zbog ogromnog broja kampera koji unatoč upozorenjima nastavljaju kampirati na plaži. Nakon nekoliko upozorenja kažnjava ih se sa 500 kuna, ali „nadiru“ novi neposlušni kamperi i taj problem je velik. Druge kazne odnose se na loženje vatre, bacanje smeća, bacanje mreža za ulov ribe u zaštićenim područjima…

- Optužni prijedlog odnosio se na vlasnika broda koji Zrmanjom vozi turiste, ali ne želi platiti koncesiju. To je nevjerojatno, takvih brodova ima pet, četiri koncesionara uredno plaćaju, ali taj jedan ne plaća. Neće. On je naš problem godinama – rekao je Perić.

Zadarski župan Božidar Longin najavio je za srijedu sastanak sa svim gradonačelnicima i načelnicima u županiji, upravo na temu predstojeće turističke sezone i angažiranja policije i drugih službi „u sprečavanju nereda“.

 

VAĐENJE BRODA SA DNA MORA

Ovog mjeseca, 26. lipnja, provest će se akcija vađenja broda „Kamen“ sa dna mora u luci Mrljane. Brod je na dnu već deset godina, a vađenje potonulog broda je u utorak, na Kolegiju župana, najavljeno za 26.lipanj.

27. travanj 2024 05:41