StoryEditorOCM
RegionalPOLAČA

Po sudskoj presudi vraćaju dug od preko 6 milijuna kuna, a Općina preživljava zahvaljujući prihodu s - odlagališta otpada!

Piše P. O.
21. ožujka 2023. - 21:17

Na račun biogradske tvrtke "Trgo prijevoz Peraić" svakog mjeseca iz općinskog proračuna Polače stiže oko 162.000 kuna. Na godišnjoj se razini radi o skoro dva milijuna kuna, što je itekakav financijski udar za općinsku kasu.Bio je to dugotrajan sudski postupak u kojemu je Općina na kraju izgubila. Po presudi, ostali smo dužni tvrtki Vlade Peraića isplatiti 6,1 milijun kuna i to bez kamata.

-Moram reći da nam je Peraić, koji je i sam stanovnik naše Općine, izašao u susret, pa smo u pregovorima nakon presude postigli i potpisali sporazum po kojemu sada plaćamo mjesečne tranše. S obzirom na veličinu iznosa, željeli smo dug otplatiti u šest godina, ali smo na kraju dogovorili da to bude tri godine, a Peraić se odrekao kamata koje su dosegle iznos od oko 700.000 kuna, kaže općinski načelnik Tomislav Prtenjača koji je problem s Peraićevom tvrtkom naslijedio od prethodnih općinskih načelnika Rade Bobanovića i Viktora Prtenjače.

Još krajem 1998. godine je tadašnji načelnik s "Trgo prijevozom Peraić" sklopio ugovor o kupoprodaji dvije općinske parcele u Polači i Tinju za izgradnji benzinske pumpe i pratećih objekata.

Međutim, biogradska tvrtka se temeljem tog ugovora u naredne tri godine nije mogla upisati kao vlasnik zemljišta, pa je pokrenut sudski spor. Uz sve to, Općina je u međuvremenu promijenila Prostorni plan, pa je promjenom namjene već prodanog zemljišta, smatrao je vlasnik tvrtke, onemogućila izgradnju benzinske pumpe. Na koncu, Općina je izgubila spor.

-Trudimo se očistiti tu priču i u tome ćemo do kraja ovog mandata i uspjeti. Naš izvorni proračun je oko 4,5 milijuna kuna, pa je lako zamisliti koliko nam je ovo teško. Ipak, uspijevamo pokriti svoju obvezu, ali su neki drugi planirani kapitalni projekti morali biti stavljeni u drugi plan dok u proračunu ne stvorimo dovoljno prostora, kaže načelnik Prtenjača i dodaje:

-Bilo je puno primjedbi kada smo se odlučili proširiti kapacitet našeg odlagališta komunalnog otpada, ali se pokazalo da nam je upravo taj potez sada omogućio da držimo glavu iznad vode. Zahvaljujući prihodu od odlagališta uspijevamo pokriti sve svoje obveze, objašnjava Prtenjača.

U Polači se još čeka na definitivni završetak jednog drugog kapitalnog projekta: zgrada dječjeg vrtića je, nakon što je gradilište nekoliko puta zatvarano, pa ponovno otvarano, konačno završena, koncem prošle godine stigla je i uporabna dozvola, ali se sada čeka potpis ugovora s nadležnim ministarstvom koje je već odobrilo 2,1 milijun kuna za opremanje vrtića u kojemu bi trebalo biti smješteno 120 djece s područja Općine Polača, ali i iz Tinja, možda i Biograda.

-Vjerujem da će i to uskoro biti završeno, mada ćemo, kad vrtić bude u funkciji, imati dodatno opterećenje općinskog proračuna od oko 10.000 eura. Isplivat ćemo i iz toga, optimistično zaključuje načelnik Tomislav Prtenjača.

04. svibanj 2024 18:01