StoryEditorOCM

Povodom Svjetskog dana prebrojavanja ptica predstavljen priručnik Birds Of The Nin Lagoon

Piše Zadarski.hr
3. listopada 2023. - 10:00

Na Svjetski dan promatranja ptica, 2. listopada u Domu kulture održano je predstavljanje priručnika za promatranje ptica pod nazivom Birds of the Nin Lagoon autora dr. sc. Gordana Lukača i dr. sc. Marije Dejanović u izdanju Turističke zajednice grada Nina uz financijsku podršku Zadarske županije. Stručni recenzenti ovog izdanja su biolozi mr. sc. Morana Bačić iz Natura Jadere - Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije i dipl. ing. bio. Tibor Mikuška. Priručnik su predstavili recenzentica Morana Bačić i koautorica Marija Dejanović. Tijekom predstavljanja Bačić je istaknula: "Ovim priručnikom na engleskom jeziku širi se publika na sve zainteresirane iznajmljivače i stanovnika koji žele i sudjeluju u turističkim procesima jer tržište promatranja ptica nismo niti dotaknuli, a ima ogroman potencijal. Promatrači ptica su obrazovan dio populacije, nerijetko i imućni. Nije im problem proći pola svijeta da bi u svoj terenski notes upisali novu opaženu vrsti. Ovo izdanje je pripremljeno za edukaciju stanovnika koji sudjeluju u turizmu grada Nina te iznajmljivača, a koristi se će se u suradnji s inozemnim turističkim novinarima koji prate outdoor aktivnosti."

Nakon promocije organiziran je zajednički obilazak polja soli Solane Nin. Tako su stigli učenici osmog razreda Osnovne škole Petar Zoranić Nin aktivno su sudjelovali u edukativnom promatranju, te pozorno pratili izlaganje koje je održala Kristina Krapić, stručna suradnica – edukator i promotor, te Mate Lukić čuvar prirode iz Natura Jadere. Direktorica ninske turističke zajednice Dejanović zahvalila se učenicima, profesorici i školi na sudjelovanju od početaka organiziranja Svjetskog dana prebrojavanja ptica u Ninskoj laguni, te Solani Nin na dugogodišnjoj suradnji. "Važno je da se mlade generacije educiraju o prirodnoj baštini koju ima Ninska laguna i Ninski zaljev. Raduje me da se ekološka svijest kod mladih osnažuje, te da odgajamo generacije budućih ekologa i čuvara naše biološke raznolikosti, " istaknula je Dejanović.

Manifestacija Europskog dana promatranja ptica pokrenuta je još 2010., a potaknuta je nagradom EDEN kojom je Nin uvršten u obitelj europskih destinacija izvrsnosti te je obveza očuvanja okoliša i bioraznolikosti i razvoj održivog turizma na ninskom području znatno pojačana. U Ninu živi evidentiranih 240 vrsta ptica iz reda stanarica, selica, preletnica i gnjezdarica. Biolozi tvrde da je Ninsko područje iznimno bogatstvo za svijet jer plitkih pješčanih obala s muljevitim područjima je jako malo te su takva staništa izrazito ugrožena posebno razvoje turizma, stoga je ovaj priručnik od iznimne važnosti za educiranje o opstanku i očuvanju prirode i ugroženih vrsta ptica.

02. svibanj 2024 18:03