StoryEditorOCM
RegionalHDZ-OV BRANKO KUTIJA 'IZLETIO' IZ VIJEĆNIČKE KLUPE U BENKOVCU

Tomislav Bulić: „On samostalno istupa, bez dogovora sa strankom!“ Jere Ledenko: „U životu nisam vidio toliko izljeva mržnje, zgrožen sam!“

Piše L.Burčul
15. srpnja 2019. - 23:23
benkovacki_kamen3-130510

Iako hadezeovci u Benkovcu uglas kažu kako unutarstranački sukob kod njih ne postoji i da ga izmišljaju njihovi politički protivnici, „sječa glave“ Branka Kutije, koji je „izletio“ i iz vijećničke klube u Benkovcu, zorno pokazuje suprotno.

Taj sukob zapravo traje godinama, no ono što je znakovito sa posljednje sjednice Gradskog vijeća Grada Benkovca, jest Kutijina rečenica prije napuštanja sjednice: „Ova utakmica je završena. Ali -  počinje nova!“

- Da, pod tim sam direktno mislio da ću se kandidirati na mjesto predsjednika Gradskog odbora HDZ-a u Benkovcu. Ovakva situacija je trajala neko vrijeme, no uistinu je vrijeme za novu utakmicu – kazao nam je u ponedjeljak Kutija.

On je prošlog četvrtka na sjednici smijenjen na potpuno nezakonit način, no izjavom za „Slobodnu“, kaže, iznenadit će mnoge: podnijet će ostavku na vijećničku dužnost u benkovačkom Gradskom vijeću. Nakon njegovog demonstrativnog napuštanja sjednice tako, naime, nije izgledalo.

- Ja ne želim ulaziti u sukob sa strankom, niti sa pojedincima iz HDZ-a. To je tako unatoč tretmanu koji imam u stranci. Ostavku ću podnijeti, a onda ćemo u novu utakmicu – kazao je Kutija.

Prema koalicijskom sporazumu između HDZ-a i HSP-a prije lokalnih izbora, jedan HDZ-ov vijećnik sjedit će u Gradskom vijeću Benkovca pola mandata, a drugu polovicu vijećnik HSP-a. Smjena se trebala dogoditi prošli tjedan na Gradskom vijeću, ali koji će hadezeovac „izletjeti“ znalo se znatno prije. To nam potvrđuje i gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić, koji je i predsjednik Gradskog odbora benkovačkog HDZ-a. Nakon odluke „s više instance“, još 3. srpnja Bulić je sazvao sjednicu Gradskog odbora na kojoj se odlučilo da će Gradsko vijeće napustiti upravo Kutija.

- Lijepo smo, jednoglasno donijeli tu odluku. To je sve, nakon dvije godine dolazi HSP-ov vijećnik i tu se više nema što reći – kazao nam je gradonačelnik Bulić.

Na pitanje zašto je upravo Branko Kutija (inače bivši dugogodišnji gradonačelnik Benkovca, saborski zastupnik i istaknuti HDZ-ovac) izabran da ode, i to jednoglasno, Bulić je spremno odgovorio da je Kutija loše radio svoj posao. Upitan za pojašnjenje, Bulić je rekao da od 13 sjednica Gradskog vijeća Kutija nije došao na pet, a da nije došao ni na sedam sazvanih Klubova vijećnika.

- Dobro, ima tu još, on je, zamislite, samostalno istupao. Pa ne može to tako, zna se kako to ide u stranci, dogovorimo što ćemo u javnosti govoriti i tu smo složni. Ne može on govoriti bez prethodne konzultacije sa strankom – objasnio je Bulić, dodajući zaključno da on i Kutija „sasvim drugačije gledaju na razvoj Benkovca.“

Konsternaciju na sjednici najviše je izazvalo ponašanje predsjednika Gradskog vijeća Borisa Ercega, koji nije reagirao na nepoštivanje procedure što je sjednicu pretvorilo u cirkus. Vijećnik HSP-a Jere Ledenko trebao je zamijeniti Kutiju i postati vijećnik polaganjem prisege, što je bilo i predviđeno u trećoj točci dnevnog reda. No na samom startu, kod prozivanja vijećnika, Ledenko je bio prozvan, a onda je i glasao za prve dvije točke dnevnog reda. Da bi vijećnik postao tek nakon toga!

- Zato sam i napustio sjednicu, jer je to bilo neviđeno silovanje demokracije. Ledenko ne može postati vijećnik dok ne prisegne, a prethodno ja trebam dati ostavku. Da bih dao ostavku, što ću, kako sam vam i kazao, i napraviti, morao sam na vrijeme dobiti odluku Gradskog odbora HDZ-a Benkovca, a dobio sam je samo dva dana prije Gradskog vijeća. Nisam imao uvjete da po zakonu podnesem ostavku, da sve ide po pravilima koja sam im i pročitao – kazao nam je Branko Kutija.

 

PRISEGNUO PA OTIŠAO SA SJEDNICE

Oporbeni vijećnici sa Nezavisne liste Frane Tokića napustili su sjednicu nakon Kutijinog odlaska.

- HDZ-u to nije smetalo, priveli su mirno sjednicu kraju. Nije im smetalo ni što je Ledenko, novi vijećnik iz HSP-a, odmah nakon prisege rekao da ne može on tu sjediti i da ima važnijeg posla, pa je i on otišao. Boris Erceg kasnio je na sjednicu sat vremena, ali ni jedan od zamjenika nije htio početi sa sjednicom, odluku o Kutijinu odlasku poslali su prekasno… Sve mimo procedure i na silu. Znamo mi za njihove unutarstranačke sukobe, ali nas se to ne tiče. Samo želimo da se radi po zakonu – rekao je Josip Kamber sa Nezavisne liste Frane Tokića. Oni u Gradskom vijeću Benkovca imaju šest vijećnika.

 

JERE LEDENKO: ZGROŽEN SAM

- U životu nisam vidio toliko izljeva mržnje. To je nevjerojatno. Zgrožen sam – komentirao je atmosferu u benkovačkom Gradskom vijeću novoizabrani vijećnik iz HSP-a Jere Ledenko.

- Ja nisam „pao s Marsa“, ja sam pošteni radnik i poljoprivrednik, upravo sam ponovno izabran za predsjednika HSP-a Benkovac, već sam bio i jedan mandat u Gradskom vijeću, a sada sam legitimno izabran i ne vidim problem – kazao je Ledenko. Na pitanje zašto je glasao prije nego što je uopće izabran, Ledenko je priznao da je bio „malo uznemiren“, a potvrdio je i da je otišao sa sjednice netom nakon što je prisegnuo. Razlozi su bili obiteljski, zdravstveni, koje nam je objasnio.

19. travanj 2024 12:01