StoryEditorOCM
RegionalMEĐU PRVIMA

Turističko vijeće Biograda na Moru izabralo novu direktoricu - biogradski turizam iduće četiri godine vodit će Nives Jeličić

Piše M.K.
7. travnja 2022. - 11:29

U primjeni novog Zakona o turističkim zajednicama, TZ-i do kraja lipnja 2022. godine moraju raspisati novi natječaji za izbor svih 300-tinjak direktora turističkih zajednica u zemlji, uključujući i direktora Hrvatske turističke zajednice. Među prvima u Hrvatskoj natječaj je raspisalo Turističko vijeće TZG Biograd - objavljeno je na službenim mrežnima stranicama Biograda na Moru.

- Nives Jeličić nova je direktorica Turističke zajednice Grada Biograda na Moru. Tako je odlučilo Turističko vijeće nakon što su njegovi članovi saslušali troje kandidata, kazao je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda koji je po funkciji i predsjednik Turističke zajednice.

Članovi Turističkog vijeća TZG-a Biograd su: Ivan Knez (gradonačelnik), Luka Šangulin (nautika), Margita Vrankulj (Ilirija), Marijana Prtenjača (Ilirija), Danka Matas (hotel Adria), Luka Ljutić (kamp Ljutić), Davor Filipović (privatni iznajmljivač), Marin Tomić (ugostitelj), Ida Dragovič (Fun park Biograd).

Biograd napokon izabrao turističkog direktora

- Ciljevi ostaju isti, a to su da popularnu europsku destinaciju u centru Dalmacije, grad nautike, obiteljskog turizma i spektakularnih međunarodnih događaja, podignemo na još veći nivo udruživanjem svih subjekata lokalnog turizma, ističe Knez.

Time je biogradska Turistička zajednica, nakon više od tri godine bez čelne osobe, konačno dobila direktoricu. Naime, nakon što je mr. sc. Ive Eškinja pred ljeto 2015. otišao u mirovinu sa 72 godine života i čak 50 godina radnog staža u turizmu, nakon godinu i pol, na samom kraju listopada 2016., za direktoricu TZG-a Biograd je izabrana Ivana Kulaš koja je mjesto direktorice zbog porodiljskog dopusta zapravo preuzela u proljeće 2017.

Međutim, nova direktorica je zbog osobnih razloga krajem 2018. podnijela neopozivu ostavku, a Biograd je oko tri i pol godine bio bez direktora TZG-a. Za sve to vrijeme biogradski gradonačelnik bio je u dvostrukoj ulozi, kao predsjednik i kao direktor TZG-a Biograd.

- Hvala članovima Turističke zajednice na ukazanom povjerenju, vjerujem da ću ga opravdati. Inače, novim Zakonom o turističkim zajednicama umjesto ugovora na neodređeno sada se sklapaju ugovori na određeno, na četiri godine mandata, kazala je Nives Jeličić, koja je u TZG-u Biograd od 2014. godine.

Povratak »Slovenskog vikenda«

Biograd je prošlu godinu zaključio s odličnim turističkim brojkama koje su se sasvim približile onim prije krizne 2019. Grad s oko 5.600 stanovnika u 2021. godini imao je 168.107 dolaska turista koji su ostvarili 1.082.205 noćenja, što iznosi oko 6,5 noćenja po gostu.

- Broj noćenja u Biogradu kontinuirano raste zadnjih 20-ak godina. Svaka nova godina je bila rekordna. Iako smo usprkos pandemiji koronavirusa ostvarili izvrsne turističke rezultate, posljednje dvije godine kao da su nam ukradene, poglavito što se tiče održavanja kulturno-zabavnih i sportskih manifestacija. Vjerujem da ćemo u ovoj turističkoj sezoni krenuti u boljem smjeru, poželjela je Jeličić.

Nakon, moglo bi se reći, dvogodišnje pauze uzrokovane epidemiološkom situacijom točnije pandemijom covida, kada je bilo teško planirati i organizirati bilo što, konačno se ukazuje malo više svjetla na tom planu.

- Svi smo optimistični i željni rada, samo da se situacija ne pogorša, a nadamo se da neće. Velikih planova i programa imamo dovoljno, a hoćemo li i koliko sve moći realizirati, ne možemo sa sigurnošću tvrditi. Dobre su naznake da smo eto na samom početku sezone, a nakon dvogodišnje pauze vratili u program »Slovenski vikend« jednu od već tradicionalnih manifestacija koja se održava u povodu prvosvibanjskih praznika u Sloveniji, od 28.travnja 2022. do 1. svibnja 2022., najavila je Jeličić.

Korona će diktirati turističkim manifestacijama

U Ljubljani na prostoru »Gospodarskog razstavišča« (ljubljanskog velesajma) na četverodnevnom međunarodnom turističkom sajmu »Natour Alpe Adria« među više od 300 turističkih predstavnika predstavio se i Grad Biograd na Moru, jedan od najdinamičnijih odredišta s najbržim razvojem na dalmatinskoj obali.

- Na sajmu u Ljubljani nakon dvije godine prisilne covid pauze ponovno smo s velikim uspjehom predstavili upravo ovaj naš projekt »Slovenski vikend«, a za koji je iskazano veliko zanimanje. Tu je riječ o aktivnim turističkim događanjima za koje su Slovenci uvijek pokazivali veliki interes, naglasila je Jeličić.

Dobra epidemiološka situacija, kaže ona, u danima i mjesecima pred nama je svima potrebna, naročito iznajmljivačima turističkih kapaciteta, proizvodnim i uslužnim djelatnostima.

- Zbog epidemiološke situacije koja još uvijek diktira realizaciju brojnih događanja morat ćemo se prilagođavati i ići korak po korak. Velike manifestacije poput Najdužeg stola, koji je bio prepoznatljivo biogradsko turističko događanje diljem Europe za sada ne razmišljamo organizirati, no »Biogradsku noć« ćemo, vjerujem, uspjeti organizirati, jer ona ima i posebno značenje. Pred nama je i otvaranje novoobnovljenog ljetnog kina, istaknula je Jeličić  na mrežnim stranicama Biograda na Moru.

03. svibanj 2024 14:00