StoryEditorOCM
RegionalKRPANJE I GRAĐENJE

Upravljaju s 90 mostova i 1.200 kilometara cestâ: zadarski ŽUC ove će godine sanirati veći broj prometnica i nogostupa

Piše L.B./Promo
2. ožujka 2022. - 19:58

Ovogodišnji proračun Županijske uprave za ceste Zadarske županije (ŽUC) iznosi nešto manje od 43 milijuna kuna. Ravnatelj ŽUC-a Branko Kutija kaže kako više od polovice tog iznosa ide na redovno održavanje, a ostatak novca i ulaganja isplanirani su prema prioritetima.

- Sve županijske uprave za ceste financiraju se na isti način: jedini izvorni prihod je naknada koju građani plaćaju prilikom registracije motornih vozila. Za prošlu godinu smo imali 81.094 registriranih vozila u Županiji i uprihodili smo nešto manje od 43 milijuna kuna – istaknuo je Kutija.

Za redovno održavanje utrošit će se 23 milijuna kuna.

- Imamo radnje koje moramo svake godine obaviti. Tu spadaju zimska služba, košnja, izvlačenje linija, zamjena znakova, krpanje cesta… Ostatak ide na izvanredno održavanje i građenje, a dobar dio od toga odlazi na projektnu dokumentaciju. Primjerice, sad smo dobili dopis iz Vodovoda u Benkovcu da će se u naselju Vukšić graditi vodovodna mreža u dužini od 2.200 metara, a u sklopu te gradnje sanira se polovica ceste. Druga polovica ostala bi nesanirana, a i ovako je u lošem stanju. I onda se moramo uključiti u tu priču – kaže Kutija.

Planova i projekata za 2022. ima priličan broj.

- Imamo dosta planova. Obnova kolnika županijske ceste Ž6052 Rodaljice-Brgud je u drugoj fazi. Nadalje, cesta kroz naselje Vrana je u lošem stanju. Radimo projektnu dokumentaciju, a tu građevinsku dozvolu nikako da dobijemo. S projektom je predviđena pješačka i biciklistička staza u dužini od četiri kilometara, s obzirom da je to cesta koja ide od Pakoštana preko Vrane prema Radašinovcima, odnosno vidikovcu iznad Vranskog jezera, te je bitna i zbog brojnih turista preko ljeta. Potom, Općina Poličnik na tzv. Mazija kućama priprema gradnju poduzetničke zone, te će ŽUC zajedno s Općinom raditi ulaz u zonu – kazao je Kutija.

U Biogradu će se sanirati put ispred osnovne i srednje škole, u naselju Medviđa-Zelengrad u planu je asfaltiranje makadamske ceste, a u Karinu Gornjem od pošte prema novom naselju. Od ukupno 1.200 km cesta kojima ŽUC upravlja, trećina je na području Općine Gračac. Tamo, kaže Kutija, ima cesta u vrlo lošem stanju, ali s raspoloživim financijskim kapacitetom ŽUC ih ne može sanirati više i brže.

- Nevezano za to koliko je neko mjesto naseljeno, čovjek koji tamo živi ima jednaku potrebu. Imamo dijete u jednom naselju koje ide u školu 15 kilometara udaljenu od doma. Zašto ne bi i ono imalo uređenu i sigurnu prometnicu s nogostupom? Bez obzira na to što na dnevnoj bazi se nekoliko tisuća vozila kreće našom županijskom cestom Ž6007 iz Ražanca prema Zadru, i to jedno dijete ili jedna obitelj u nekom drugom naselju ima potrebu da ide u školu ili do grada. Trebale bi te potrebe biti jednako dostupne svima – istaknuo je Kutija.

Posebno je specifično područje Općine Starigrad, jer sve ceste idu u Velebit i nastaju problemi kad padne kiša. Tamo je u planu sanacija prometnice Jovići-Adžići.

- Ministarstvo unutarnjih poslova je imalo natječaj za poboljšanje tzv. crnih točaka, opasnih mjesta i mi smo nominirali gradnju rotora u Ninu na križanju naših dviju cesta Ž6011 i Ž6004 preko Solane Nin. Grad Nin radi dokumentaciju i mi ćemo se uključiti u realizaciju projekta. Od MUP-a smo dobili 700.000 kuna i ta sredstva moramo opravdati do kraja godine. Ukupna vrijednost sanacije je nešto manje od dva milijuna kuna, a u tijeku je ishodovanje građevinske dozvole – zaključio je Kutija.

U ovoj godini će se graditi i nogostupi u sedam naselja: Dračevac Ninski, Grbe, Smoković, Kali, Debeljak, Karin Gornji i Radovin. ŽUC Zadarske županije upravlja i sa 90 mostova.

26. travanj 2024 16:34