StoryEditorOCM
RegionalNOVI PROGRAM

Zadarska županija pripremila natječaj za razvoj startup tvrtki: moći će dobiti potpore u iznosu do 7000 eura!

Piše promo/zadarski.hr
7. rujna 2023. - 17:56

Zadarska županija pripremila je Program poticanja IT poduzetništva na području Zadarske županije. Natječaj za dodjelu potpora najboljim IT projektima, odnosno startup tvrtkama, objavit će se ovih dana i bit će otvoren do 31. listopada. 

- Dodijelit će se potpore u rasponu do 7.000 eura. Program je namijenjen poduzetnicima koji stvaranjem dodatnih vrijednosti iz područja informacijskih tehnologija i povećanjem ponude IT proizvoda i usluga ostvaruju pozitivan učinak na gospodarski razvoj Zadarske županije, kaže Ante Sjauš, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam.

Kako bi bio prihvatljiv prijavitelj mora biti poslovni subjekt koji je u procesu razvoja IT proizvoda/usluge sa sjedištem u Županiji, a registriran je do najviše 60 mjeseci, sve zaključno do dana podnošenja prijave na natječaj. Prijavitelji moraju biti registrirani kao obrti, jednostavna društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) ili društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.), odnosno subjekti malog gospodarstva utvrđeni zakonom kojim se utvrđuje poticanje razvoja malog gospodarstva koji su u cijelosti u privatnom vlasništvu, a posluju i imaju registrirano sjedište na području Zadarske županije.

Gospodarski subjekti koji su sukladno Odluci Vlade RH o objavljivanju pravila o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje smatraju poduzetnicima u teškoćama ne mogu biti korisnici mjera ovog Programa, naglašava Sjauš. 

image

Ante Sjauš, županijski pročelnik UO za gospodarstvo i turizam

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Ulaganje za koje se traži potpora na temelju ovoga Programa mora biti ostvareno u tekućoj godini i/ili u roku od 12 mjeseci od dana potpisa ugovora o dodjeli bespovratne potpore.

- Cilj Mjere je potaknuti nove IT poslovne projekte, olakšati pokretačima razvoj IT projekata utemeljenih na stvarnim potrebama tržišta, potaknuti izradu prototipa i cjelovitog tržišnog koncepta inovativnih IT proizvoda kao vid potpore inovativnom, tehnološki i proizvodno orijentiranom IT poduzetništvu, stimulirati daljnji rast IT projekata kroz razvoj naprednih funkcija postojećih IT proizvoda, potaknuti poduzetnike na rast i razvoj vlastitih IT poduzeća/obrta, plasman proizvoda i usluga na tržište te stvoriti preduvjete za efikasno i značajnije stimuliranje privatnih investicija u razvoj i inovacije novih proizvoda u IT sektoru, navodi županijski pročelnik za gospodarstvo.

Očekivani rezultati u okviru potpora su izrada prototipa novog IT proizvoda i/ili usluge, usavršen ili finaliziran započeti IT proizvod ili usluga. Usvajanje novih tehnologija i proizvodnih procesa, nova radna mjesta, novi IT projekti, nove funkcionalnosti postojećih IT proizvoda i/ili usluge, primjene novih tehnologija i proizvodnih procesa na IT proizvode i/ili usluge, zapošljavanje stručne i visoko-obrazovane radne snage te marketinška kampanja, sustav prodaje i vidljivost proizvoda na tržištu.

- Želimo olakšati i potaknuti poslovanje startup tvrtkama. U tom cilju kao prihvatljive aktivnosti za potpore su provjera potencijalno inovativnog poslovnog koncepta, izrada prototipa inovativnog IT proizvoda/usluge, istraživanje tržišta i konkurencije, testiranje s krajnjim korisnicima i optimizacija ponudbene vrijednosti, razvoj, promocija i komercijalizacija novih proizvoda i pratećih usluga kao i novih funkcionalnosti postojećih proizvoda i pratećih usluga, istraživanje i razvoj novih funkcionalnosti IT proizvoda, zaštita intelektualnog vlasništva, diseminacija rezultata potencijalnim investitorima i aktivnosti u funkciji povećanja prodaje – ističe Sjauš i dodaje kako se prihvatljivim troškovima smatraju svi strogo namjenski troškovi prijavitelja koji su jasno povezani s prihvatljivim aktivnostima odnosno predmet su pretežite djelatnosti.

image

Ilustracija

Jure Miskovic/Cropix

- To može biti izrada softverskog ili hardverskog dijela proizvoda ili usluge koji su predmet pretežite djelatnosti, nabavu informatičke i druge opreme (uključuje samo nabavu strojeva, alata, opreme i računalnih programa namijenjenih isključivo za obavljanje pretežite djelatnosti), ulaganje u marketinške aktivnosti što uključuje izradu web stranice, kreiranje vizualnog identiteta, tiskanje promotivnih materijala, dizajniranje proizvoda i oglašavanje u svrhu pretežite djelatnosti, savjetodavne usluge za prijavu na pozive i natječaje za sufinanciranje kroz nacionalne i programe EU-a, poduzetničku izobrazbu i stručno osposobljavanje vezano za cilj, troškove sudjelovanja na sajmovima, ulaganje u upravljanje i zaštitu intelektualnog i industrijskog vlasništva… - navodi županijski pročelnik za gospodarstvo Ante Sjauš.

01. svibanj 2024 06:55