StoryEditorOCM
RegionalCEROVAČKE ŠPILJE

"Zbog korone nismo otvorili, ali od 1. srpnja pećine će biti top destinacija, spektakularno uređena, sa staklima kroz koja će se gledati u dubinu..."

Piše L.B.
24. siječnja 2022. - 19:16

- Rokove uređenja Cerovačkih špilja, koje su trebale biti otvorene do kraja 2021. godine, poremetila je korona. Nasatali su problemi s dobavljačima, kašnjenja u isporukama i niz drugih poteškoća. Zatražili smo, i odobreno je, produženje roka do 30. lipnja, tako da vjerujemo da će Cerovačke špilje biti otvorene za javnost od 1. srpnja ove godine – kaže Mario Šaban, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Velebit, koja je nositelj projekta „Centar izvrsnosti Cerovačke špilje“, vrijednog 68,4 milijuna kuna, od čega su EU sredstva 53,2 milijuna kuna.

- Projekt traje od travnja 2018. godine, tako da je uređenje obje špilje temeljito, prema visokim standardima prezentacije i valorizacije tako vrijednih spomenika prirode. Mi smo nositelji projekta, no u njemu sudjeluje i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije „Natura Jadera“, te Zagrebački speleološki savez. Najvažnije je da su obnovljene i uređene staze u obje špilje, gornjoj i donjoj, što je podrazumijevalo s jedne strane betoniranje, a s druge strane postavljanje stakala kroz koja će pogled na niže dijelove pećina biti uistinu spektakularan. Valjalo je zamijeniti dotrajale grede na ogradama, a posebno se uređivala rasvjeta – kazao je ravnatelj Šaban, objašnjavajući kako je rasvjeta u špiljama značajno poboljšana, a postavljeni su i panoi s obrazloženjima, informacijama i zanimljivostima o pojedinim dijelovima pećina.

image
Ravnatelj PP Velebit Mario Šaban

- Mi smo dogovorili i postavljanje pet „kućica“ na ulasku u pećine. Cilj je ne samo da turistima ponudimo naše proizvode, već da se u tome „pronađu“ OPG-ovi sa gračačkog područja, da mali proizvođači plasiraju svoje proizvode i da domaći ljudi na prostoru gdje žive mogu ostvarivati zaradu. Radi se o gastronomskoj ponudi, ali i o rukotvorinama i suvenirima. Sveukupno, Cerovačke špilje zaista će biti prezentirane kako su odavno trebale biti, a i valorizirane u turističkom smislu kao šira ponuda na ovim prostorima. Lika ima proizvode koje treba pokazati i ponuditi posjetiteljima Cerovačkih špilja – kazao je Mario Šaban.

image
Radovi na uređenju Centra izvrsnosti

Cerovačke pećine su najveći špiljski kompleks u Hrvatskoj, sa gornjom i donjom pećinom čine oko tri sada hoda za posjetitelje, pri temperaturi između pet i osam stupnjeva. Za posjet špiljama predviđene su i grupne i individualne posjete.

Projekt obnove podrazumijeva i uređenje parkirališta za veći broj vozila. Posebno se, u sklopu projekta, provodi i program uspostave regionalnog speleološkog referentnog centra koji će omogućiti da ustanova Park prirode Velebit ponudi specijalističke speleološke istraživačke usluge.

image
Simulacija budućeg izgleda kompleksa cerovačkih špilja

Jedan od projektom predviđenih pokazatelja uspješnosti do 2023. godine je i povećanje broja posjetitelja koji su educirani o prirodnoj baštini u parkovima prirode za 36 posto.

26. travanj 2024 06:42