StoryEditorOCM
SportABA LIGA

Dalmatinski derbi odlučen u zadnjoj četvrtini: Zadrani otišli kući s pobjedom

Piše Ivan Renić
8. travnja 2022. - 22:10

Tko čeka, taj i... Košarkaši Splita nisu dočekali pobjedu protiv Zadra na Gripama u 26. kolu ABA lige, izgubili su rezultatom 80:92 U prilično čudnoj utakmici s previše grešaka nisu uspjeli do toliko željene pobjede od barem tri koša više. „Žutima” je trebala pobjeda od barem tri poena viška. Nisu tako razveselili ljubitelje košarke u Splitu nakon tužne komemoracije za preminulog velikana Petra Skansija.

Opet su Subotićevi momci krenuli rastrčano. Lako su probijali prvu liniju gostiju. Shorter se nakon početne nesigurnosti upalio i vodio Split. Impuls s klupe unio je Kovačevič. Sjajan je bio slovenski šuter u prvom dijelu s četiri trice.

Pred kraj druge četvrtine prednost domaćih porasla je na plus 10 (41:31). Međutim, do kraja odlaska na odmor Zadrani su napravili brzih 6:0 zahvaljujući nizu nezamislivih pogreški Splita. Poluvrijeme je tako završilo rezultatom 41:37 što nije bio odraz stvarnog stanja na parketu. Mogao je Split barem do dvoznamenkaste prednosti.

Velika borba vodila se u nastavku. Pogotovo u reketu gdje su „ratovali” Jones i Thompson. Gotovo sve je u redovima gostujuće momčadi bilo usmjereno na stasitog centra. Izostao je, pak, učinak Perkovića. Ponajbolji igrač „žutih” ostao je dužan, a prve poene ubacio je tek u trećoj četvrtini. Baš nakon njegovog prvog koša tražio je Subotić prekršaj. „Planuo” je trener Splita prema sucima i zaradio tehničku.

Gubio je Split u tim trenucima, minus je otišao i do 13. Tricama Kovačeviča i slobodnim bacanjima Ukića prišuljali su se na pet koševa zaostatka. Međutim, ubačajima za tri ekspresno su uzvratili Marčinković i Carter i „žuti” su tri minute do kraja opet zaostajali 11 poena. Do kraja se raspala igra Splita i Zadrani su na koncu slavili s 80:92

Najefikasniji je bio Carter s 15, Thompson je dodao 14, a Jordano 13 koševa. Kod „žutih” najbolji je bio Kovačevič s 21 košem (7 trica), dok su Jones i Shorter zabili po 15.

Split je sada na omjeru 6-19 i smiješe im se kvalifikacije za ostanak. Zadar ima poraz manje. U zadnjem kolu „žuti” na svom parketu dočekuju Budućnost, a Zadranima preostaje igrati sa Studentskim Centrom kući te s Cibonom u Zagrebu.

SPLIT – ZADAR 80:92 (18:17, 23:20, 17:23, 22:32)

Split, Dvorana KK Split na Gripama

AdmiralBet ABA liga, 26. kolo

Gledatelja 3200.

Suci: Saša Pukl, Sašo Petek, Krunoslav Peić

SPLIT: Perković (2), Kedžo (4), Runjić, Žganec (4), Ukić (11), Čampara (2), Perkušić, Jukić (3), Bajo, Kovačevič (24), Jones (15), Shorter (15)

ZADAR: Carter (15), Marčinković (8), Paponja, Jordano (13), Brala, Bursać (4), Junaković (12), Buljan (8), Drežnjak (10), Mavra (8), Thompson (14

image
Ante Čizmić/Cropix
02. svibanj 2024 00:12