StoryEditorOCM
SportU UVALI JAZINE

Jadranov veslački dvoboj osmeraca!

Piše Ivica Gjergja
16. kolovoza 2018. - 20:19
ve

Veslački klub Jadran sedmu godinu za redom organizira veslačku regatu osmeraca koja će se održati u uvali Jazine pod nazivom "Jadranov veslački dvoboj osmeraca", u subotu 18. kolovoza. U terminu od 18 do 21.30 sati, nastupit će veslači u otvorenoj i veteranskoj kategoriji, medu kojima i sudionici Olimpijskih igara i Svjetskih prvenstava.

Dvoboji osmeraca odvijat će se tradicionalno na regatnoj stazi dugoj 500 metara u uvali Jazine s ciljem ispod Zadarskog mosta. Utrke će se odvijati putem dvoboja po kup sistemu pri čemu dalje idu posade koje su pobijedile u međusobnim dvobojima.

Regata je jedinstvena po tome što se odvija pod svjetlima reflektora i jedina noćna veslačka utrka u HR, a ove godine proteći će u znaku obilježavanja 110. obljetnice osnutka Veslačkog kluba. VK Jadran osnovan je 20. rujna 1908. Najstarije je djelatno sportsko društvo u Gradu Zadru i prvi osnovani hrvatski veslački klub na obali RH. Prijavljeno je ukupno sedamnaest posada osmeraca koje će se natjecati u otvorenoj i veteranskoj kategoriji veslačkog spektakla.

O utrci Jadranov veslački dvoboj osmeraca: Čitava utrka je osmišljena kao festival veslanja, a osmerac, kao najatraktivnija disciplina u veslanju ima veliku tradiciju u povijesti zadarskog veslanja. Veslački klub Jadran, kao najstarije djelatno sportsko društvo u Gradu Zadru, baštinik je tradicije organiziranog veslanja u Zadru već više jednog stoljeća, točnije od 1908. godine. Zadarski veslači osvojili su dvije brončane olimpijske medalje, i to u osmercu u Parizu 1924. i Branimir Vujević u Sidneyu, 2000.

Bilo je velikih uspjeha i na domaćim natjecanjima, gdje je osvojeno više od 60 naslova prvaka države u disciplini osmerca u kategorijama od juniora do seniora. Upravo zbog ovih činjenica odlučili smo organizirati natjecanje osmeraca ovdje u Jazinama kako bi prikazali našim sugrađanima veslanje u svojem najatraktivnijem izdanju ili kako ga nazivaju kraljevskoj disciplini veslanja.

 

PODACI O REGATI

Tip regate: sprint dvobojska regata Start u početku uvale Jazine, cilj na mostu Duljina staze: 500 m – oko 1 minutu i 20 sekundi.

Početak u 18:00 sati, završetak oko 21:30 sati

Nastupit će ukupno 17 posada osmeraca.

U utrkama će nastupiti i veslači veterani koji su nastupali na OI i SP PODACI o osmercu

Duljina: oko 19 m

Masa: 96 kg

Brzina: u utrci oko 25 km/h.

06. svibanj 2024 23:06