StoryEditorOCM
SportANG TURNIR

Juniori Barcelone osvojili prestižni turnir u Zadru, domaćinima velike pohvale. Finalnu utakmicu pratilo je više od 50 NBA skauta...

Piše zadarski.hr
5. ožujka 2023. - 21:09

Prestižni Adidas Next Generation turnir, koji se ovog vikenda igrao u Zadru u dvorani Krešimir Ćosić, završio je pobjedom Barcelone nad Zaragozom rezultatom 81-54. Finalnu utakmicu, kao i svakog dana turnira, pratilo je više od 50 NBA scouta te brojni predstavnici medija iz cijele Europe. Uz Zadar, domaćini Adidas Next Generation turnira bili su Munchen i Patras, a nakon zadarskog, četvrti kvalifikacijski turnir je u Beogradu. Final Four za mlade igrat će se od 19. do 21. svibnja 2023. u Žalgiris areni u gradu Kaunasu u Litvi u sklopu Final Foura pod palicom Eurolige.

Najbolju petorku turnira čine: Lucas Langarita iz Casademont Zaragoza, Toni Bilić iz Cedevita Olimpija Ljubljana, Mouhamed Faye iz ANG tima, Dame Sarr iz FC Barcelona U18 te Kasparas Jakučionis koji je osvojio i nagradu za MVP-a. On tako na finale sa svojim timom putuje u rodnu Litvu. Pehar pobjednicima predale su odgovorna menadžerica Adidas Global Basketball za košarku Jelena Soče te organizatorica turnira Zdenka Zrilić iz tvrtke Sport Event.

“Završilo je prvo izdanje Adidas Next Generation turnira u Zadru. Imamo pobjednike Barcelonu, turnir je protekao u zaista sjajnoj atmosferi. Pokazali smo se još jednom kao odličan organizator velikih sportksih manifestacija. Sve momčadi su više nego zadovoljne svime što smo im ponudili i pokazali. Način na koji smo prezentirali naš grad. To nas posebno veseli kako bismo u inozemstvu privukli što veći broj novih gostiju koji će dolaziti u idućim turističkim sezonama. Nadamo se da nastavljamo suradnju s Euroligom u organizaciji ovog natjecanja!” – izjavila je organizatorica turnira Zdenka Zrilić iz tvrtke Sport Event.

Treće mjesto zasluženo je osvojila momčad Next Generation Team Zadar čiji su igrači iz različitih europskih klubova rezultatom 81-68 pobijedili momčad Cedevite Olimpija Ljubljana. Peto mjesto pripalo je Maccabiju Tel Aviv koji je pobijedio domaći KK Zadar rezultatom 91-59. Sedmo mjesto na turniru osvojila je momčad Helsinki Basketball Academy koja je rezultatom 92-84 pobijedila Stellazzurra Rome.

Na tribinama dvorane Krešimir Ćosić viđena su brojna poznata lica iz svijeta sporta i društvenog života. Utakmice u tako gledali i direktor TZ Zadar Mario Paleka, Josip Bilaver - državni tajnik za more i EU fondove, predsjednica uprave Hanza Medie Ana Hanžeković Krznarić, najuspješniji europski košarkaški agent Miško Ražnatović, košarkaška legenda Gregor Fučka, izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Aleksandar Aco Petrović, bivši košarkaši Matej Mamić i Arijan Komazec. Turnir su pozorno pratili i Nikola Vujčić – sportski direktor Maccabia, predsjednica udruge Dani Krešimira Ćosića Ana Ćosić Pajurin, ravnateljica Zaklade “Hrvatska za djecu” Renata Gubić, bivša odbojkaška reprezentativka Barbara Ružić, glumac Antonio Franić i brojni drugi. 

Uz podmladak KK Zadar na Turniru su igrali Casademont Zaragoza, FC Barcelona, Maccabi Tel Aviv, Cedevita Olimpija Ljubljana, Stellazzurra Rome, Helsinki Basketball Academy te ANGT tim za koji je igralo dvanaest igrača iz čak deset zemalja. ANGT ove sezone obilježava 20. izdanje. 

18. travanj 2024 02:00