StoryEditorOCM
SportVIRTUS GLOBAL IGRE

Lucija Mijolović nastupila na najprestižnijem natjecanju u karijeri!

Piše Ivica GJERGJA
13. lipnja 2023. - 17:59

U Francuskoj u Vichyu održane su 05. do 09.06. 2023. VIRTUS GLOBAL IGRE na kojim je nastupilo preko 1.000 natjecatelja iz 34 zemlje iz cijelog svijeta. To je najvažnije i najveće Međunarodno natjecanje za vrhunske sportaše s intelektualnim poteškoćama. Ovo je uz paraolimpijadu najveće natjecanje na kojem mogu nastupiti parasportaši. Odvijalo se u 12 sportova, uz nova 2 demonstracijska sporta, a sportaši su svrstani u 3 različite kategorije: sportaši s intelektualnim poteškoćama, sportaši s Down sindromom i sportaši s autizmom.

Hrvatsku paraplivačku reprezentaciju predstavljalo je troje plivača: Lucija Mijolović (PK Zadar) i Marija Pinjuh (PK Natator), koje su nastupile u kategoriji sportaša sa Down sindromom, te Danilo Premuš (PK Forca) u kategoriji plivača s intelektualnim poteškoćama. Trenerice paraplivačke reprezentacije Danijela Kurtin i PK Zadra i Petra Anđelić iz PK Forca, vodile su ekipu na natjecanju.

Plivanje je okupilo 235 plivača, plivalo se u 50 m otvorenom bazenu. Kroz 5 dana natjecanja, (jutarnje kvailifikacije i popodnevna finala) paraplivačica iz PK Zadar, Lucija Mijolović, nastupila je u 6 disciplina. U svojoj kategoriji, u jakoj konkurenciji plivačkih velesila, Lucija je zauzela dva 10. mjesta (50 m i 200 m prsno), 12. mjesto (100 m slobodno), 13. mjesto (100 m prsno), 15. mjesto (200 m slobodno) i 16.mjesto (50 m slobodno). Najzapaženiji rezultat je ostvarila utrkom na 200 m prsno.

Odlične nastupe zabilježila je i Marija Pinjuh, koja se u istoj kategoriji izborila za 3 finalna nastupa (50 m, 100 m i 200 m leđno) čime je bila najuspješnija predstavnica paraplivačke reprezentacije. Mladi Danilo Premuš plivao je niz osobnih rezultata, a nastupio je u 7 disciplina.

Za PK Zadar se preko Lucije Mijolović i trenerice Danijele Kurtin odavno veže plivanje osoba sa Down sindromom. Zanimljivo je da su sportaši sa Down sindromom tek 2018. dobili pravo nastupa na ovom natjecanju, što nam dosta govori o “teškom” probijanju kategorije DS sportaša. Međutim, Hrvatska paraplivačka reprezentacija redovito se natječe na DSISO natjecanjima, namijenjenim isključivo sportašima sa DS. Virtus igre su tek drugi nastup plivača sa DS na čemu PK Zadar zahvaljuje Hrvatskom paraolimpijskom odboru i Hrvatskom paraplivačkom savezu.

-Nama iz PK Zadra je bila čast i ponos da su Lucija i Danijela iz našeg kluba činile dio tima i predstavljaju Hrvatsku reprezentaciju paraplivača na ovako važnom sportskom događanju, te prezentirali ono što znaju na svjetskoj razini. Iduće natjecanje koje očekuje paraplivače je Zagreb paraswimming open & Otvoreno prvenstvo Hrvatske, koje će se održati u Zagrebu od 30.06. do 02 srpnja, kazali su nam iz PK Zadra.

 

27. travanj 2024 17:32