StoryEditorOCM
SportOD DONJECKA DO MURVICE

NK Zara na Višnjiku ugostila u prijateljskoj nogometnoj utakmici dvije generacije dječaka iz Ukrajine; "Darijo Srna je velik čovjek..."

Piše Ivica GJERGJA
28. travnja 2022. - 22:22

Jako lijepo, zabavno, veselo je bilo na terenu SC Višnjik gdje je NK Zara ugostila u prijateljskoj nogometnoj utakmici dvije generacije dječaka iz Ukrajine, NK Šahtara. Djeca iz Ukrajine su smještena u Splitu kod HNK Hajduka i kod Zare su bili izuzetno ugošćeni kako bi odigrali „utakmice mire“. O tome kako su djeca došla u Zadar već smo pisali, rezultat i tko će pobijediti nije bio primaran.

- Vjerujem da bar na malo će dječaci iz Ukrajine zaboraviti na ono što se događa u njihovoj državi. Znamo kako je bilo u Zadru za vrijeme Domovinskog rata i zato smo osjetljivi na ovakve situacije. Suosjećam s ukrajinskim narodom koji toliko trpi. Kada sam razgovarao sa Ivanom Radeljićem koji je povezan sa Šahtarom, točnije Darijom Srnom i dogovorili odigrati dva susreta, nismo imali nikakav problem. U svemu ovome nije nam zanemariv ni sportski dio jer je Šahtar jedan od najvećih klubova, kazao je trener zare Josip Pedić, kome u svemu pomažu Niko Matković, Lovre Krnčević i Ana Petrović.

Voditelj Akademije Šahtara, Portugalac Edgar Cardoso ispričao je kako provode vrijeme u Splitu, uz zahvalu Zari na pruženoj mogućnosti da odigra utakmice.

- U Splitu boravimo već šest tjedana, nažalost, mi smo izvan Donjetska još od 2014. godine i rad u drugim sredinama za nas nije ništa novo. Darijo Srna, sportski direktor Šahtara, glavni je čovjek za vezu ukrajinskih nogometaša u Hrvatskoj.On je ljudska i igračka veličina našeg kluba i zahvalni smo mu na velikoj pomoći koju nam pruža. Koliko smo tužni što smo izvan Ukrajine, toliko smo sretni što smo upoznali vašu prekrasnu državu u kojoj se lijepo osjećamo. Zahvala NK Zari, kad smo u Splitu treniramo i u Solinu, kod Splita Hajduka i drugih klubova, pored toga posvećena su djeca učenju pohađanju škole. Ovdje smo na sigurnom, ali naše su misli svaki dan u Ukrajini, kazao je Cardoso.

Tomislav Rogić, poznato vratarsko ime, koji je jedno vrijeme radio kao trener vratara u Šahtaru pozdravio je svoje prijatelje i u Murvici sa Jakovom Suraćem organizirao večeru.

- Rat je veliko zlo, što smo mi ovdje jako dobro osjetili. Raduje me vidjeti toliko djece iz Šahtara koji je u svjetskim okvirima veliki klub. Nažalost, povod njihovog dolaska u Zadar nije onaj kojim smo se nadali, ali vjerujemo da će im i boravak kod nas malo olakšati njihovu svakodnevicu, kazao je Rogić.

03. svibanj 2024 16:18