StoryEditorOCM
SportZADAR - PREKO

Ove godine rekordan broj plivača na 4.600 metara dugom plivačkom maratonu: evo još dojmova i komentara!

Piše Ivica GJERGJA
7. kolovoza 2023. - 16:50

Pred sam 51. maraton Zadar – Preko su se doajen plivačkog sporta Josip Ećo Vlahović, profesor i jedan od utemeljitelja maratona, i Danijela Kurtin, profesorica trenerica u PK Zadar, dan prije isplivavanje maratona, prisjetili, svatko iz svog kuta, kako je bilo u početku održavanja maratona i kako je sada. Vlahović je podsjetio što je bio cilj, rekavši:

- Plivači Škole plivanja su imali rijetku priliku da preplivaju ovu razdaljinu, da dokažu sebi i ostalima što su naučili u Školi. Zadar kao pomorski grad treba imati maraton zahvala svima koji ga organiziraju i održavaju. Gušt mi je bilo gledati maratonce, kazao je Vlahović.

- Svake godine na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti održavamo maraton. Veliki je broj prijavljenih i to nam govori da dobro radimo. Želimo svim plivačima dobro more, ponosni smo na njih i s njima idemo dalje i sljedeće godine koje su pred nama, kazala je Kurtin.

Podsjetimo se i toga, kako je  51. Plivački maraton Zadar - Preko najstariji kontinuirani maraton u Hrvatskoj. Startao je ovaj put u „obrnutom smjeru“ Zadar - Preko s bazena Kolovare u 10:00 sati.  Bio je  start zakazan za 09,00 sati,  no odgodio ga je sudac Milivoj Mirosavac zbog loših meteo uvjeta. Bilo je prijavljeno 230 plivača, od čega 170 muškaraca, a 60 žena. Na startu se našlo 193 plivača i plivačica što je rekord, a staza  Zadar – Preko je dužine  4600 m. Od starta svakim novim zaveslajem su natjecatelji bili bliže cilja, a na cilj je prvi došao Marin Mogić (Poreč) sa vremenom 49,19 minuta –  od muškaraca što je i rekord staze, a kod žena Matea Sumajstorčić (Poreč) 57,32.

Već u 07,30 sati vršeni su upisi startnih brojeva na bazenu Kolovare. Svi su se držali satnice i bez veće gužve.

Organizator maratona  je PK Zadar, a za medalje i plakete se pobrinuo Sport spirit.  Bilo je osam starosnih kategorija u utrci za rekreativce, te sedam kategorija u CRO-CUP utrci i svi su nagrađeni lijepim nagradama. Svaki plivač koji je preplivao zadarski kanal, za uspomenu je dobio lijepu finišersku medalju.

Već treću godinu mlada zadarska umjetnica Zvonimira Karavida sudjeluje u vizualnom dojmu plivačkog maratona Zadar - Preko. Odabrana je njena skulptura – što je jedinstveno umjetničko djelo, a primili su je najmlađa sudionica i najstariji sudionik maratona, kao i prvih troje plivača koji su uplivali na cilj u Preko.  

Na maratonu su bili najbrojniji članovi PK Zadar, njih 30, a najmlađa je njihova članica 11 godišnja Adrijana Knežević, a najstariji Ivica Čulina, 73-godišnji rekerativac.

Nakon dolaska svih na cilj u Preko, TZ Preko počastila ih je bogatim domjenkom, na čemu im se zahvaljuju organizatori.

Iz PK Zadar pozivaju ekipe plivača i barkariola, koji još nisu preuzeli majice i medalje, čekaju ih u uredu PK Zadra na bazenu Kolovare, a prethodno ih telefonski kontaktirajte kako bi se dogovorili o vremenu preuzimanja.

image

Plivački maraton

image

Plivački maraton

image

Plivački maraton

image

Plivački maraton

image

Plivački maraton

02. svibanj 2024 18:34