StoryEditorOCM
Zadar plus51. MARATON

Smrkinić: Nakon 1976. opet se pliva ‘obrnuto‘, iz Zadra u Preko, zaslužili su! A iduće godine cilj će biti Nova riva ispred hotela Zagreb!

Piše M. Kalajžić
27. srpnja 2023. - 20:47
Na jubilarnom 50. Plivackom maratonu Preko - Zadar prvi je na cilj stigao Grgo Mujan, clan tamosnjeg KDP-a Split. Na maratonu je plivao rekordan broj plivaca, njih vise od 250.Jure Miskovic/Cropix

Zovu ga maratonom svih maratona, mada nije niti najstariji u Hrvatskoj, niti najduži, a ni najteži. Ipak, tradicionalni maraton Preko – Zadar koji je prošle godine otplivan jubilarni 50. put, simbol je sportskog, ali i rekreativnog Zadra, poznat je širom Hrvatske, pa i svijeta, te ga s osobitom strašću svake godine otplivaju i profesionalni daljinski plivači i rekreativci.

Kažu da nitko nije pravi Zadranin (i Zadranka), ako barem jednom u životu nisu preplivali Zadarski kanal, odnosno maraton Preko – Zadar. Duljina od 4.600 metara nije toliko zahtjevna niti za amatere stalne plivače, ali ipak, činjenica je da se preplivava Zadarski kanal i ukoliko je more mirno (bonaca) plivačka ruta je ugodna za plivanje, ali ako ima jakoga juga ili pak bure u prsa, ako su kurenti jaki što se znalo događati, preplivavanje kanala i nije tako bezopasno, pogotovo zbog orijentacije koju znaju omesti visoki valovi. Zbog toga svi plivači moraju obavezno napraviti liječnički pregled, a moraju imati i pratitelja koji će ih u plovilu pratiti cijelom dužinom plivanja.

image

Maraton Zadar - Preko

Pk Zadar/Slobodna Dalmacija

Ove se godine 51. plivački maraton pliva – "obrnutim” smjerom – sa startom u Zadru i ciljem u Preku. Samo jednom u povijesti plivao se maraton Zadar – Preko, bilo je to 1976. godine i nikad više sve do ove 2023. godine. Kad u subotu 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti plivači "zaparaju” kanalom, bit će to od bazena Kolovare, dok će cilj biti na rivi u Preku.

Zašto se ove godine pliva „obrnuti” maraton, pitali smo Darka Smrkinića, predsjednika Plivačkog kluba Zadar koji svake godine uspješno organizira maraton.

- Općina Preko i Turistička zajednica Općine Preko predložili su da oni organiziraju ovaj put doček plivača i prirede feštu nakon toga. To se čak trebalo dogoditi i u jednoj od ranijih godina, ali kako je došla pandemija korone nismo to uspjeli napraviti. Prošle godine bio je jubilarni 50. maraton pa ga nismo htjeli mijenjati na okruglu obljetnicu i tako je odlučeno da ove godine otplivamo Zadar – Preko kao te 1976. godine. Ovo će biti još jedan "obrnuti” maraton, čisto za gušt i promjenu plivačima i organizatorima, a da i jednom bude cilj u Preku, jer oni već 50 godina daju podršku kod starta. I onda plivači iz Preka otplivaju prema Zadru i to je to za njih. Pa neka opet jednom bude cilj i fešta u Preku, zaslužili su. Tako da i u Preku vide kako izgleda završnica tih nekoliko stotina metara prije cilja, kad zna biti vrlo dramatično i neizvjesno, te onda sveopće oduševljenje kad se uđe u cilj. Plivače očekuje doček, koncert, zabava i marenda, bit će sigurno veselo i zabavno – kaže Smrkinić.

image
Luka Gerlanc/Cropix

S obzirom na dovršetak zadarske rive, je li se razmišljalo o tome da cilj bude na Novoj rivi, kod produženog mula ili ispred hotela Zagreb kako je to bilo na prvom maratonu 1973. godine, pa da se na taj način obilježi i završetak tog obimnog posla?

- Razmišljalo se o tome, ali nismo bili sigurni hoće li riva biti dovršena do 5. kolovoza, a nismo mogli čekati do zadnjeg trenutka jer se maraton mora pripremiti, organizirati i prijaviti na vrijeme. Moram kazati da nije bilo niti takve inicijative iz Grada Zadra. Mi smo to bili planirali i prije nego što je obnova rive uopće započeta, još prije pandemije korone. Htjeli smo to napraviti jer tako se i plivalo neko vrijeme, s ciljem ispred hotela Zagreb. Ali opet se i u te planove umiješala korona, pa se onda riva počela obnavljati i onda je to otpalo. Nismo imali sigurna jamstva za ovu godinu hoće li se sve dovršiti do početka maratona, ali očekujemo da bi se dogodine moglo plivati od Preka do rive. Svakako treba rivi dati na važnosti sad kad je konačno obnovljena i ovako lijepa. Dogodine bi cilj mogao biti opet ispred hotela Zagreb – ističe Smrkinić.

image
Luka Gerlanc/Cropix

I ove godine na maratonu osim rekreativaca plivaju i natjecatelji u Aci Cro Cup-u čiji se rezultati boduju u službenom poretku. Do sada je prijavljeno oko 150 natjecatelja, od kojih je najviše iz Hrvatske 129, ali ima i plivača iz Australije, Češke, Iraka, Italije, Portugala, Slovenije, Švicarske, Ukrajine i SAD-a. Staza će biti označena ravnomjerno raspoređenim plutačama, a svaki od plivača mora imati i obaveznog pratitelja s brodicom.

Početak natjecanja je u 9 sati. Vremenski limit za Cro-cup je 60 minuta nakon pobjedni-ka/ce, za rekreativce 2 sata od starta (natjecatelji koji u tom vremenskom roku završe natjecanje ulaze u službenu konkurenciju). Kotizacija za natjecatelje iznosi 20 eura i potrebno ju je uplatiti do četvrtka 3. kolovoza 2023. godine do 10 sati.

- Zbilja nam je drago što ćemo imati cilj ove godine u Preku i da na taj način zahvalimo Općini Preko i Turističkoj zajednici Preka za sve ove godine potpore u organizaciji. Inicirali su to i zasluženo dobili domaćinstvo cilja – naglasit će još jednom Smrkinić.

IZ POVIJESTI

Počelo je 4. rujna 1973. godine, inicijativom Josipa Vlahovića, Zdravka Sutlovića i Ante Maričića. Na prvom nastupu bilo je 13 sudionika, a pobijedio je Tihomir Sabo stigavši prvi na cilj kod Hotela Zagreb. Sabo je na sljedećem maratonu 1974. godine izveo veliki podvig i cijeloga preplivao delfinovim stilom. Zanimljivo da je 1974. godine maraton preplivala i jedna žena, Marija Grzunov, da bi se jedini put plivalo od Zadra do Preka i to 1976. godine. Velik uspjeh 1978. godine ostvario je tada 14-trogodišnji Velimir Šušak – Taci, koji je još osam puta bio pobjednik. Zbog ratnih događanja devedesetih plivao se maraton u Salima. Rekord maratona od 2009. godine držao je do danas Marin Milan, a sada je u rukama Grge Mujana s rezultatom 50,52.

03. svibanj 2024 00:06