StoryEditorOCM
SportDAVIS CUP IGRA SE NA VIŠNJIKU

Svijet će se nakon dvije godine ponovno diviti Zadru

13. srpnja 2018. - 16:26
tenis_varazdin-080418

Svijet će se nakon dvije godine ponovno diviti Zadru, jer će se polufinalni dvoboj Svjetske skupine Davis cupa (14. do 16. rujna 2018.), između Hrvatske i SAD-a igrati na Višnjiku. Uprava je ta odluka Hrvatskog teniskog saveza bila povod susretu s novinarima, koji su opširno informirani o jednom od najvećih sportskih događaja ove godine u Lijepoj našoj. Onda ne čudi što je press dvorana ŠRC Višnjik bila uvelike ispunjena gostima, odnosno, onima koji će voditi brigu o tom velikom događaju koje nema isključivo sportsku dimenziju, nego i mnogoznačniju težinu

- Čast mi je što mogu službeno informirati o tomu kako će Zadar biti domaćin polufinalnom susretu i jako je važno istaknuti kako je odluka Upravnog odbora HTS -a, donešena jednoglasno. Dosta činjenica je utjecalo na ovakav rasplet, jer moram naglasiti kako nam vrijeme nije saveznik, na početku smo turističke sezone. Međutim, veseli nas što ŠRC "Višnjik" i Zadar imaju puno pripremljeniji terenr i infrastrukturu u odnosno na Žnjan ( Split) – kazala je Nikolina Babić nedavno ustoličena predsjednica HTS-a.

Osim onog čisto sportskog natjecateljskog dijela, priča s Višnjika ima još dublje korijene koji će trajno ostati u Zadru. O čemu je riječ ?

- Nikako se ne smije zanemariti činjenica da nakon ovog susreta Zadru ostaje teniski centar, što je u skladu s našim željama da na sve načine smanjimo deficit teniskih terena. Nadalje, naši su profesionalci izrazili želju da se izgradi jedan centar u kojem će se moći pripremati za ovakav i slične spektakle. Drago mi je što smo i dalje ostali u Dalmaciji, odnosno važno je što će se igrati na vanjskom terenu , jer je to je također jedan dio razmišljanja naših reprezentativaca, glede SAD-a koji nam dolazi u goste. Što se tiče projekta, ovo je prvi korak, naša vizija programa koji podrazumijeva razvoj teniskih regija. O finacijskoj konstrukciji, iskreno nismo previše razmišljali, ali će sve biti u redu ,jer će projekt podržati Vlada Republike, Hrvatske, Grad Zadar, HTS, Hrvatska turistička zajednica i sponzori. Želim zaključiti kako je najvažnije da nakon teniskog spektakla, Zadru ostaje i te kako vrijedna infrastruktura – rekla je Babić.

Onoga trenutka kad je eter otišla vijest o domaćinstvu Zadra, sportska i ina javnost dobro je prihvatila novu tenisku priredbu

- U ovim vremenima kad smo ponosni na naš sport, stigla nam je ova vijest o domaćinstvu polufinalnu Davis Cupa. Pred nama je ne samo organizacijski posao, nego i projekt koji će puno značiti za naše mlade ljude i razvoj tenisa u našem gradu. Zato veliko hvala HTS – u koji nas je prepoznao kao pravog partnera, jer infrastruktura koju ima komplek Višnjik, dodatno ćemo oplemeniti teniskim terenima – kazao je Branko Dukući, gradonačenik Zadra.

Organizacijski odbor polufinalnog meča odavno se uhvatio posla koji je zahtjevan, jer se događa nešto novo. A to je...

U tehničkom smislu to vam izgleda ovako. Na prostoru iza zatvorenog plivališta, izgraditi će se jedan središnji teren ( zemljani op.p.), još deset drugih, zatim montažna tribina s oko osam tisuća mjesta, od čega 255 otpada na VIP ložu, 255 na predsjedničku ložu. Tereni će biti povezani s mostom naslonjenim na prostor bazena, dok ćemo svlačionice i sve ostalo koristiti iz postojeće infrasturkture Višnjika. Semafor i drugi popratni tehnički sadržaji će se smjestiti u krugu tribina. Kako bih vam dočarao o čemu je zapravo riječ, moram kazati kako je teren dimenzija 101 metar dužine, 64 širine i 14 visine. Tribine su teške 480 tona , plus navijači i druga oprema još 70 tona, znači ukupno 540 tona. Ovako nešto u Hrvatskoj nikad dosad nije napravljeno, radovi praktički kreću odmah, zemljani će biti dovoršeni 22. 07. , dok je zavreštak svega 7. rujna, uz napomenu kako će biti poštivani svi sigurnosnni elementi – zaključio je Petar Mirić, predsjednik Organizacijskog odbora.

Zadar u projekt ulazi posve spreman jer na Višnjiku imaju izvrsnu ekipu koja se dokazala na nekoliko sportskih priredbi, od rukometa, malog nogometa, košarke, na koncu i dva puta tenisa, najprije ogledom naših protiv Brazila, potom i Francuske.

Prije dvije godine smo organizacojom susreta s Francuzima pokazali da imamo iskustva kad su sportski spektakli u pitanju. Zahvaljujem HTS - u što smo dobili povjerenje kao uigrani tim. Ono što će biti napravljeno, ostaje u Zadru , radujem se početku radova- kratko će Denis Karlović, direktor SRC Višnjik, čije je razmišljanje nešto kasnije potvrdio i Neven Klarin. Šef ureda gradonačelnika Grada Zadra.

Dvojica dopredsjednika HTS-a Neven Nakić i Franc Regina, te Lovre Rončević, čaln organizacijskog odbora, također nisu skrivali zadovoljstvo što je Zadar u središtu pozornosti, pritom su istaknuli kako je sve skupa dobra poveznica između sporta i turizma. Nakić je naglasio kako je polufinalni dvoboj s Francuskom 2016. godine proglašen najboljim sportskim događajem ikad organiziranim u Hrvatskoj. Podcrtao je Nakić i činjenicu da se nigdje ne navija kao u Zadru i Dalmaciji, što je dati boju događaju koji se več ispisuje zlatnim slovima.

 

 

Borna Ćorić, dvadeseti igrač na svjetskoj rang listi, obiteljski gledano je iz Zadra jednako kao i Bernarda Pera koja bilježi sve bolje rezultate, dodatni su "okidač" za izgradnju teniskog središta. Kad je o dvoboju s Amerikancima svoje viđenje iznio je upravo Ćorić.
Radi se o reprezentaciji koja ima širinu, teško je odrediti koga će uvrstiti za ovaj meč, međutim, ono što želim istaknutu, ujedno se i zahvaliti jest trud HTS -a da se susret odigra na vanjskom terenu. To nam puno znači! Na nama je sada red da dobijemo taj susret u kojem će sudjelovati vrhunski igrači, praktički pred svima je veliki teniski spektakl – kazao je Borna.(dž)
08. svibanj 2024 15:06