StoryEditorOCM
SportZADARSKA KRALJICA

Veronika Šokota je sedmerostruka prvakinja Hrvatske: Ušla sam u europski atletski vrh i želim se natjecati s najboljima!

Piše Ivica Gjergja
26. listopada 2020. - 18:53

Ona je sedmerostruka atletska prvakinja Hrvatske u dvorani u kategoriji mlađih juniorki u višeboju i juniorki u skoku udalj; na otvorenom, u kategoriji mlađih juniorki u skoku u udalj, višeboju i bacanju koplja, te kod juniorki i mlađih seniorki u bacanju koplja.

Nije to sve. Osvojila je četvrto mjesto u bacanju koplja na Balkanskim atletskim igrama u Istanbulu za juniorke. Na tablicama Hrvatskog atletskog saveza u konkurenciji mlađih juniorki drži prvo mjesto, a u konkurenciji seniorki drugo. Od nje je ove godine bolji rezultat bacila samo olimpijska pobjednica Sara Kolak.

Njeno ime je Veronika Škota, ima 17 godina, učenica je drugog razreda srednje Medicinske škole u Zadru i članica Atletskog športskog kluba Zadar.

- Zaljubljena sam u atletiku. Kad nisam u školi, onda sam na Višnjiku. Kad nisam na Višnjiku ili u školi, ne osjećam se baš najbolje – kaže uz smijeh vrijedna Veronika.

I doista, nema dana kada Veronika ne trenira na ŠRC Višnjiku pod budnim okom Predraga Saratlije i Katarine Gašparović. Znoj se lije, koplje leti, uvijek se radi punom parom. Uz prirodni Veronikin talent, nikoga više ne čude rezultati koje postiže na natjecanjima. A oni govore da je Veronika neokrunjena zadarska kraljica atletike. Nema natjecanja s kojeg se nije vratila s barem jednom od medalja. Odličja osvaja kao na tekućoj vrpci. Umjesto podsjetnika, izdvojimo da na tablicama Europske atletske federacije u konkurenciji mlađih juniorki drži četvrto mjesto te najbolje ovogodišnje rezultate u bacanju koplja za juniorke (54,78 m) i mlađe seniorke (55,32 m).

image
Veronika Šokota
 
CROPIX

- Trudim se i predano treniram, a po rezultatima se vidi da mi ovaj sport leži – kaže u šali.

- Treneri su mi kao očevi. Sve što traže odradim na najbolji mogući način. Nekada, kada ima volje, i više od toga – dodaje ova mlada Zadranka kojoj mnogi predviđaju uspješnu seniorsku karijeru, naravno ako je to u skladu s njenim ambicijama i ciljevima.

- Kako sada razmišljam, ne mislim stati nakon srednje škole. Želje bih se okušati u seniorskoj konkurenciji među najboljima kod nas i u svijetu. Uglavnom, nastavit ću se baviti ovim „poslom“ - govori Veronika.

Trener AŠK Zadar Ivan Šola ponosan je na svaki Veronikin rezultat, poglavito stoga što jako dobro zna u kakvim uvjetima trenira i na natjecanja odlazi ona, a kako neke njene konkurentice. Evo jedan zgodan primjer:

- Veronika je na zadnjem Državnom prvenstvu u Zagrebu imala nastupe dva dana. Ali zbog nedostatka financijskih sredstava nije mogla prenoćiti pa se nakon prvog dana morala vratiti u Zadar. Sutradan ujutro ponovno je putovala na natjecanje. Došla je neposredno pred početak takmičenja i osvojila dva zlatna odličja. Kada tako nešto netko postigne, onda takvim sportašima i sportašicama treba odati veliko, veliko priznanje – kaže Šola ističući kako su za Veronikin uspjeh zaslužni i njezini treneri, Predrag Saratlija i Katarini Gašparović, te uprava AŠK Zadar na čelu s predsjednikom Krstom Baljakom.

Slijedeće atletske godine Veronika će nastupati kao mlađa juniorka i od nje se očekuju još bolji rezultati. Dosadašnjim ostvarenjima pokazala je kako je na dobrom putu i da se pridružila plejadi bacača i bacačica AŠK Zadar koji su postizali vrhunske rezultate, kao što su Vladimir Milić, Aleksandra Kužet, Jelena Jurlina, Andrijana Vunić, Joakim Savić, Anastazija Kalac, Kristina Perinović, Katarina Gašparović, Stipe Žunić i mnogi drugi.

Veronika je svakako najbolja zadarska atletičarka, ali zasigurno i jedna od najboljih u Hrvatskoj. Zbog toga ne treba čuditi što je mnogi vide kao novu zadarsku olimpijku.

24. travanj 2024 22:14