StoryEditorOCM
SportSTARI RIVALI

Zadar se nikad ranije nije oprostio od Kupa Krešmira Ćosića! Nije išlo niti do polufinala, Cibona je bila za korak brža

Piše D. Žura
15. veljače 2023. - 22:02

ZAGREB – Dvorana KC „Dražen Petrović”

Gledatelja: 2000

Cibona – Zadar 71: 70 (20:20, 18:15, 11:17, 14:14)

Suci: Tomislav Vovk, Denis Hadžić i Josip Jurčević

CIBONA: Vuković, Radovčić (5), Perasović (10), Smajlagić (9), Majcunić, Mazalin (2), Aranitović (15), Baković (9), Kapusta (15), Ljubičić, Bundović (6)

ZADAR: Davis (4), Jordano (11), Klarica, Sikirić, Žganec (9), Čampara, Matulina, Lakić (4), Drežnjak (12), Božić (9), Ramljak (18), Šantelj (3)

Zadar se nikad ranije oprostio od Kupa Krešmira Ćosića, jer u završnici utakmice nisu pronašli način kako u rezultatskom tjesnacu biti bolji od Cibone. Tako će čast dalmatinske košarke, u polufinalu, možda i u samom finalu braniti momčad Šibenke!

Velika očekivanja od starih rivala, odmah na startu utakmice ponudila su dvije zadarske „trice”, najprije Jordano, potom i Šantelj kaznili su obranu Cibone. Ali, se domaćin vratio skoro pa na isti način, Kapusta je pogodio za tri poena, dok se između toga domaćin odlučio na prodore, osobito dojmljivo bilo je zakucavanje Mazalina. Istodobno, na obje strane moglo se vidjeti previše forsiranja na vanjskom šutu, međutim, realizacija je neko vrijeme bila nikakva.

Stoga je Cibona burno proslavila „ tricu” Perasovića, dok se Zadar hvastao Jordanovim uzvratom. Prva dionica zaključena je bez „pobjednika”, oba suparnika ostali su na 20:20! Nastavak priče valja pripisati Radovčiću koji je upisao tri plus dva, ubrzo je Smajlagić imao ubačaj za dva poena i dodatno bacanje.

Zadar se podosta mučio u napadu, krenulo se „ lupati” tko stigne, i onda je jedino Jordano, uz standardno dobar učinak Drežnjaka u ranijim minutama znao kako loptu provući kroz Ciboninu mrežicu. Opet je pogodio „tricu”! Cibona je pak imala veliku prednost kroz asistencije Kapusta, otuda i tri poena Bakovića za njihovu najveću prednost 38:30 u 16. minuti. U istoj je došlo do iskrenja između Božića i Ljubičića, pa su obojica kažnjeni tehničkom pogreškom. Zadar je pak uspio spustiti zaostatak, dva slobodna bacanja pogodio je Žganec, a Lakić je s tri poena sve pozvao na veliki odmor!

Nije dobro krenulo za Zadrane, Kapusta i Aranitović ubacili su s velike udaljenosti i krenuli rezultatski odvajati Cibonu na zanimljivih 44:35, potom je ubrzo krenula zadarska serija. Žganec je ubacio „ tricu”, potom i Ramljak koji je u minutama koje su dolazile uzeo kapetansko kormilo u ruke, jednostavno mu Cibona nije mogla ništa. O čemu svjedoči i njegovih dvanaest poena od zadarskih sedamnaest što je Zadru donijelo prednost od tri razlike na ulasku u zadnju četvrtinu. Imao je i dojmljivo zakucavanje, dok je sve nervoznima sve činio Davis, čovjek nije mogao pogoditi baš ništa, ali se nije sramio šutirati.

Ponovno je Cibona zakoračila u poravnanje čim je krenulo u nastavak priče i to zahvaljujući Bakoviću koji je ubacio tri poena. Nastavio je odlično broditi Ramljak kojem se zapljeskalo za dva plus jedan. Iz zadarskog kuta gledano, nema koga nije mučilo Božićevo forsiranje, ali nije odustajao od neke svoje utakmice, unatoč tomu što je iz svih sedam pokušaja promašio! Konačno se iz osmoga šuta oglasio „tricom” te na taj način uzvratio Kapusti, pa se krenulo igrati koš na koš.

A kraj je bio daleko gotovo šest punih minuta je preostalo, semafor je pokazivao 62:62, dok je igra sličila na ništa, baš ništa na obje strane. Osvježenje je stiglo s tri poena Smajlagića, nakon toga i Ramljaka, ali je Cibona držala prednost do dva poena Žganeca koja su značila 70:70!

Ramljak je promašio za tricu, a Kapusta od dva slobodna bacanja tri sekunde prije kraja pogodio je jedno za minimalnu prednost Cibone. Zadru je ostao pokušaj za pobjedu Lakić je ubacio loptu u igru, došla je do Drežnjaka koji nije uspio realizirati napad.

03. svibanj 2024 06:50