StoryEditorOCM
SportDICA OPET "POLUDILA"

Zadarska ljetna liga oživjela je na terenu SC Višnjik stari duh zadarske košarke u Jazinama: "Tu strast i emociju samo jedan grad može imati!"

Piše Mišel Kalajžić
5. kolovoza 2023. - 20:37
Tomislav Troskot, predsjednik Kosarkaskog kluba Diadora i Tomislav Kabic, tajnik kosarkaskog saveza Zadarske zupanijeJure Miskovic/Cropix

Zadarska ljetna liga centralni je košarkaški događaj u Zadru u ljetnim mjesecima koji je ponovno pokrenut 2019. godine, a održavao se čak i pod restriktivnim uvjetima pandemije koronavirusa. Možemo reći da je ove 2023. godine Ljetna liga potpuno „eksplodirala” u pozitivnom smislu i pobudila u Zadru interes za košarku kakav je oduvijek i tinjao u tom gradu za kojega se ne kaže uzalud „da je Bog stvoria čovika, a Zadar košarku”.

image

Zadar, 140821
SC Visnjik. Finalna utakmica kosarkaske Ljetne lige izmedju ekipa Smiljevac i Kampo Kastelo. U uzbudljivoj utakmici pobjedili su igraci Kampo Kastela.
Na fotografiji: utakmica.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix

Ljetna liga kao da je opet probudila duh zadarskih davnih dana kad se košarka igrala na otvorenom na Đilu, na još nepokrivenom betonskom igralištu buduće dvorane Jazine gdje će se ispisati slavna košarkaška povijest. Na košarkaškim terenima Sportskog centra Višnjik, u sjeni velike ovalne dvorane („peke“) gdje svoje utakmice igra KK Zadar, opet se u ljetnim večerima zdušno navija, komentira, viče, slavi, negoduje, veseli i jednom riječju - uživa. Publika promatra igru neposredno uz teren, svaki se potez igrača i sudaca vidi iz bliza, uzbuđenje se može mjeriti termometrom, baš kao i emocije koje košarka (opet) u Zadru izaziva. Pri tom nije nevažna činjenica da među publikom ima mnoštvo najmlađih Zadranki i Zadrana, koje je košarka začarala, otrgla ih iz „ralja” mobitela, društvenih mreža, kompjutorskih igrica. Zadarski klinci (opet) su ludi za košarkom, netremice prate utakmice, upijaju svaki potez, a prije ili poslije utakmica lige i sami bace basket pod brojnim košarkaškim terenima SC Višnjik, slobodnim i besplatnim za igru.

image

Tomislav Troskot, predsjednik Kosarkaskog kluba Diadora i Tomislav Kabic, tajnik kosarkaskog saveza Zadarske zupanije

Jure Miskovic/Cropix

Pored natjecateljskog segmenta liga ima i humanitarnu notu kroz akciju „Kazni me za dobro“. Sve ekipe svoje tehničke pogreške uplaćuju u humanitarne udruge po vlastitom odabiru. Organizator kroz prodaju sponzorskih majica po modelu „daj koliko daš“ sav skupljeni iznos uplaćuje u Udrugu mladih Ahimsa. Zadarska ljetna liga pored svega navedenog promiče i podizanje svijesti o aktivnom uključenju u sport osoba s invaliditetom. Tako je 2019. godine organizirana i utakmica Hrvatske reprezentacije u kolicima i domaćeg KKOI Zadar.

Ogromne zasluge za zadarsku ljetnu ligu ima Košarkaški klub Diadora i Košarkaški savez Zadarske županije. Predsjednik KK Diadora Tomislav Troskot ne skriva zadovoljstvo uspjehom Ljetne lige u čiju je organizaciju klub uložio lavovski dio energije i entuzijazma. 

image

Zadar, 140821
SC Visnjik. Finalna utakmica kosarkaske Ljetne lige izmedju ekipa Smiljevac i Kampo Kastelo. U uzbudljivoj utakmici pobjedili su igraci Kampo Kastela.
Na fotografiji: slavlje Kampo Kastela.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix

- Ljetna liga je tradicionalno zadarsko košarkaško natjecanje. Do 2016. godine održavala se u organizaciji Županijskog košarkaškog saveza. Onda se dogodila „rupa” od četiri godine. Osnovali smo klub 2018. godine i upoznali smo momke iz Kampo kaštela koji organiziraju Street ball Mornarica. Bili su usamljeni u to doba koji su svi zvali „sumrakom košarke u Zadru“ jer je sve tada bilo stalo u košarci, čak je i KK Zadar imao svojih problema. Odlučili smo tada, ajmo vratiti Ljetnu ligu, ali smo morali modificirati natjecanje i sve organizirati na jednom centralnom terenu, bilo je to na legendarnoj Mornarici, a organizatori smo bili mi iz Diadore i njihovo Sportsko rekreacijsko društvo „Evala“ iz Kampo Kaštela. Prve godine bilo je 12 ekipa kao i ove godine, Sudačka udruga Zadra dala je veliku pomoć i stala s nama i sve je zaživjelo kao da je netko žigicu užgao, bum se veliki dogodio. S te Mornarice je slijedeće godine zbog većeg kapaciteta i gužvi koje su se stvarale, sve prebačeno na Višnjik. Uslijedilo je 16 ekipa, pa čak 22 ekipe, kvalifikacije i sl. Održali smo kontinuitet, da bi ove godine jedan dio organizacije ipak prebacili na Županijski košarkaški savez, pa se u komunikaciji sa HKS-om dobio i službeni status - kao otvoreno županijsko prvenstvo u seniorskoj košarci sa protokom prema Drugoj muškoj ligi Jug, čiji je povjerenik tajnik Županijskog košarkaškog saveza Tomislav Kabić, inače i jedan od osnivača KK Diadora.

image

Tomislav Kabic, tajnik kosarkaskog saveza Zadarske zupanije

Jure Miskovic/Cropix

- Imamo zbilja veliki interes za sudjelovanje, a i odaziv publike je fantastičan. Završili smo tri vikenda igranja po skupinama i sad dolaze četvrtfinala, pa polufinale, za treće misto, Kids day i finale. Ove je godine 12 ekipa: Smiljevac, Melada, Voštarnica, Sabunjar Privlaka, Sfinga Staffordi, Sukošan, Zaratini Foša, Borik, Bibinje (prvi put ove godine u povijesti), zatim Bazen, Strožanac iz Splitsko-dalmatinske županije koji svake godine sudjeluju i Diadora. Sistem igranja je pogođen i po zanimljivosti, a ove je godine dosta zgusnuta kvaliteta ekipa. Prve nas je godine ta uzavrela atmosfera publike začudila, sad je to već postalo normalno. Nitko nema takvu košarkašku publiku kao Zadar, to je opće poznato. Tu količinu strasti i emocija teško je opisati, to se može samo doživjeti. Iz HKS-a koji su nam pomogli u organizaciji, rekli su da je to jedan projekt koji u biti u Hrvatskoj ne postoji. I oni su svjesni da to može generirati samo Zadar kao „grad košarke“.

image

Zadar, 140821
SC Visnjik. Finalna utakmica kosarkaske Ljetne lige izmedju ekipa Smiljevac i Kampo Kastelo. U uzbudljivoj utakmici pobjedili su igraci Kampo Kastela.
Na fotografiji: slavlje Kampo Kastela.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix

Utakmice se prate, imamo i live stream. Dado Voloder, legenda hrvatske košarke, dao je izjavu iz Osijeka gdje spominje Zadarsku ljetnu ligu! Cijela Hrvatska zna za to. Publika je na pola metra od terena. Komunikacija sa igračima, sa sucima je neposredna. Nekad to bude na onoj zadarskoj vatrenoj liniji ponašanja, ali mi ne bižimo od toga. Suci su sudili iz čitave Hrvatske, čak i neki iz inozemstva. Svi su čuli za Ljetnu ligu, svi su znali koju ima draž, ali i intenzitet, ali svi su sebi dali za cilj da imaju u svom životopisu „sudio sam Zadarsku ljetnu ligu“. To je nevjerojatno, Tome Hordov i Martin Vulić koji su sad među najboljim europskim i svjetskim sucima, krenuli su s tih asfalta Zadarske ljetne lige. Drago nam je čuti da uz sve te intenzitete suci komentiraju kako im je to referenca, da pitaju jedni druge „jesi to sudio zadarsku ljetnu ligu, e ja jesam!” Osjeća se taj duh stare zadarske košarke s asfalta, ta suština. Ljetna liga je zbilja pun pogodak i moram reći da su Tomislav i dečki iz Diadore tu nezamjenjivi jer to je već sad organizacijsko iskustvo, a krenuli smo iz ničega i s ničim. Do sadašnjeg stupnja gdje smo dobili i službeni status bilo je tu jako puno posla. A najveći gušt je vidjeti dicu kako prate utakmice. Nitko ne gleda u mobitel dok se igra na terenu. Eventualno ako stream prijenos pogledaju, pa vrate neku situaciju i svađaju se je li bio faul ili nije… – ističe tajnik Košarkaškog saveza Zadarske županije Tomislav Kabić.

Košarkaški klub Diadora osnovan je iz čistog entuzijazma, a istu su tu energiju prenijeli i na organizaciju Ljetne lige.  Predsjednik Diadore Tomislav Troskot čak je i igrao Ljetnu ligu u dobi od 15-16 godina te ju je kasnije i osvajao sa svojim ekipama i uvijek mu je, kaže, ostala u podsvijesti.

image

Tomislav Troskot, predsjednik Kosarkaskog kluba Diadora

Jure Miskovic/Cropix

- Radi se o mladom kolektivu koji je uključen u organizaciju, Tomislav i ja smo sa 34 godine među najstarijima, ostali su mlađi i po desetak godina od nas i u potpunosti su uključeni. Sve se to prenosi kroz klub, pa tako i na Ljetnu ligu. Imamo sad i to veliko iskustvo u svemu tome. Što se tiče planova KK Diadora, cilj nam je da svake godine budemo pri vrhu tablice u ligi u kojoj se natječemo. Nekoliko puta bili smo na korak od kvalificiranja u Prvu ligu, a najbliže tome smo bili kada smo nastupali na kvalifikacijskom turniru za popunu A1 lige u Đakovu gdje smo završili na 3. mjestu s istim omjerom, ali lošijom koš razlikom od tada drugoplasirane ekipe koja se time plasirala u A1 ligu. Uspostavili smo suradnju s KK Zadrom u kojoj smo postali druga razvojna ekipa za njih, u trenutku kada smo bili aktualni prvaci Druge muške lige Jug, te tako dali povjerenje mladoj kadetskoj ekipi Zadra koja je to potpuno opravdala završivši na 2. mjestu u Drugoj muškoj ligi Jug iza KK Mislava koji se nakon toga plasirao putem kvalifikacijskog turnira u A1 ligu. Ove godine ćemo nastaviti s tom suradnjom, čak smo bili blizu da postanemo i prva razvojna ekipa, ali struka je ipak dala prednost KK Jazine koji je u Prvoj ligi.

image

Zadar, 090820
SC Visnjik. Finalna utakmica Ljetne kosarkaske lige izmedju KK Jadera Talvi i KK Sfinga.
Na fotografiji: slavlje Sfinge.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix
image

Zadar, 090820
SC Visnjik. Finalna utakmica Ljetne kosarkaske lige izmedju KK Jadera Talvi i KK Sfinga.
Na fotografiji: slavlje Sfinge.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix

U fokusu nam je razvijati naš mlađi kolektiv juniora i kadeta. Naš bivši igrač Toni Vidaić koji se školovao za trenera u našem klubu i postao pomoćni trener u KK Zadru, ove je godine otišao u Švicarsku s trenerom Markom Selinom s kojim je bio u drugoj razvojnoj ekipi KK Diadore. To nam je bit, da se u našoj ekipi generiraju neki mlađi dečki u trenerskom i igračkom kadru. Kod nas dobiju više slobode, s tim što je važno da u tom početnom procesu ipak netko stariji s iskustvom mentorira te mlade talente i buduće igrače i trenere. Ambicija imamo i ona nas i drži u svemu tome, jer financijski se mi ipak ne možemo mjeriti s drugim, financijski puno jačim klubovima – ističe Troskot, dodajući kako je Ljetnoj ligi prethodio turnir  Street ball Mornarica, koji će se ove godine održati jubilarni 10. put i Diadora Open koji je u Zadar praktički doveo ulični basket 3x3 koji je postao olimpijska disciplina s Draganom Bjelicom kao 9. igračem na svijetu, a koji je igrao i u Zadru.

- Taj smo sport praktički doveli u Zadar preko Diadore, naglašava Troskot.

- Nikad se više turnira nije pretočilo ovoga ljeta iz Ljetne lige: Ist je tradicionalni turnir, ali ove godine je bio i Lazaret turnir u basketu, zatim Kali, pa Ninski stanovi, Škabrnja, Privlaka... Sva su mista počela organizirati svoje košarkaške turnire što je super stvar. Mislim da je to utjecaj Zadarske ljetne lige i rada KK Diadora – dodaje.

image

Tomislav Troskot, predsjednik Kosarkaskog kluba Diadora i Tomislav Kabic, tajnik kosarkaskog saveza Zadarske zupanije

Jure Miskovic/Cropix

Tomislav Kabić preuzeo je kao vrlo mlad odgovornu dužnost tajnika Košarkaškog saveza Zadarske županije.

- Zahvalan sam na tome članovima IO KSZŽ, a ponajprije predsjedniku Županijskog košarkaškog saveza Marinu Vrsaljku koji je postao nedavno član Upravnog odbora HKS-a što je jako bitno zbog komunikacije oko nekih rješenja primarno za zadarsku košarku, a onda posljedično i na hrvatsku košarku. Uostalom Zadar je i ovogodišnji klupski prvak Hrvatske. Nikad produktivniji rad Saveza nije bio zbog suradnje sa zadarskim klubovima, ali velikim dijelom upravo s Diadorom koja ima tu jednu terensku bazu ljudstva koja je dragocjena. Organizirali smo uspješno po prvi put Memorijalni turnir Krešimir Ćosić, sad nas čeka i Memorijalni turnir za pok. Tomislava Kneževića kojega uspješno održava prof. Zoran Veselinović i treba mu dati potporu. U Zadru ima takvih ljudi koji žive i vole košarku. Nedavno je jedan čovjek koji je po mojoj procjeni zadužio zadarsku košarku - Dado Burčul, stavljen od grupe određenih građana u kontekst koji je nepošten i nepravedan, a želim vjerovati da se to dogodilo zbog dezinformacija. Dado uživa poštovanje većine nas koji smo cijeli život u košarci za razliku od onih kojima je to postao odnedavno hobi! Svi bi trebali ići u isti vlak mi koji želimo raditi u košarci. Znamo tko je lokomotiva tog zadarskog košarkaškog vlaka, to je KK Zadar, ali moramo surađivati skupa, a ne podmetati noge jedni drugima. Moramo napraviti sve u svojoj moći da se više ne događaju masovni egzodusi mladih zadarskih igrača koji odlaze iz KK Zadra, a da pri tom nisu zaigrali niti minute u prvoj ekipi, a to su momci koji su recentni prvaci PH u juniorskim i kadetskim kategorijama. Moramo svi preuzeti odgovornost te razloge i rješenja potražiti između samih sebe – zaključuje Kabić.

28. travanj 2024 02:26