StoryEditorOCM
TribinaDOMESTICUS JADERTINUS

Dom županije idealna je pozicija za smještaj Muzeja domovinskog rata, a prostor oko zgrade za topove, minobacače, tenkove, strojnička gnijezda...

Piše Zadarski.hr
5. srpnja 2022. - 21:57

Pismo našeg čitatelja (podaci poznati redakciji), koji se potpisao kao "Domaći obični vremešni Zadranin XX-tog stoljeća", na temu namjene zgrade Doma županije, donosimo u cijelosti.

IDEALNA POZICIJA ZA SMJEŠTAJ MUZEJA OBRAMBENOG DOMOVINSKOG RATA I VJEKOVNE BORBE ZADRA ZA SLOBODOM

Sa zadrškom došao mi je pod rukom intervju umirovljenog brigadira HV-a Danijela Kotlara povodom praznika Hrvatske državnosti 2022. godine objavljen u Zadarskom listu. U tom razgovoru s novinarom istakao je potrebu Zadra da se utemelji Muzej obrambenog domovinskog rata. O utemeljenju Muzeja obrambenog domovinskog rata u Zadru govori se već dva desetljeća.

Čitajući taj tekst, sjetio sam se davne ideje koja je postojala u Zadru, a to je ideja za Spomenik i Muzej vjekovne borbe Zadra za slobodom. Prisjetio sam se dva ili čak tri raspisana i provedena arhitektonska natječaja. Natječaji nisu rezultirali izborom nekog od ponuđenih rješenja, a kamoli realizacijom istog. Sjećam se da je bilo predloženo nekoliko lokacija za smještaj Spomenika i Muzeja vjekovne borbe Zadra za slobodom.

Ponukan tim razmišljanjima sinulo mi je da danas u slobodnoj, demokratskoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj i slobodnom i demokratskom Zadru imamo idealni prostor i lokaciju za smještaj Spomenika i Muzeja, to je zgrada i prostor još u uvijek Zadarske županije u ul. Božidara Petranovića. Evo samo nekoliko razloga;

- Zgrada i prostor se nalaze na dijelu srednjovjekovnog bastiona sv. Nikole

- Na bastionu sv. Nikole 1905. godine je izgrađena zgrada i uređen okoliš za austrijskog vojnog zapovjednika Zadra i tadašnje Kraljevine Dalmacije

- U zgradi je završetkom Prvog svjetskog rata stolovao vojni zapovjednik admiral Millo kao zapovjednik okupacijskih snaga sila Antante 

- U podnožju zgrade tj. bastiona sv. Nikole okupacijske talijanske vlasti podigle su spomenik poginulima u Prvom svjetskom ratu, stariji Zadrani taj prostor još uvijek nazivaju Monumento tj. spomenik.

- Za Drugog svjetskog rata tu je stolovao fašistički guverner za anektiranu Dalmaciju, Bastianini.

- Odmah po završetku Drugog svjetskog rata tu je smješten Državni arhiv Zadar i Sabirni centar za kulturna dobra koja su se izvlačila iz ruševina

- Potom postaje Dom JNA do Domovinskog oslobodilačkog rata 

- Kratkotrajno zgradu koristi Hrvatska vojska 

- Formiranjem Zadarske županije zgrada služi smještaju Zadarske županijske samouprave

Cijelo okruženje zgrade vezano je uz borbu Zadra za slobodom ali i kao snaga zavojevača.

- Susjedni kompleks samostana sv. Nikole za Francuske okupacije je ukinut, a prostor pretvoren u vojnu bolnicu

- Za Prvog svjetskog rata u prostoru nekadašnjeg samostana sv. Nikole nalazila se bolnica Crvenog križa s ranjenicima pristiglim s fronte (Soča i Tirol)

- Nakon Rappalskog ugovora samostan je pretvoren u vojarnu ,,Gulli"

- Nakon Drugog svjetskog rata u samostanski kompleks ulazi JNA i tu obitava do sredine 60-tih godina 20-tog stoljeća

- Današnja (crvena) zgrada Tankerske plovidbe nekoliko stoljeća služila je kao vojna barutana

- Zgrada do carinarnice sagrađena je i koristila se kao zapovjedna zgrada za vojnu mornaricu stacioniranu u Zadru (Austrijsku, Talijansku Njemačku i Mornaricu JNA) pa stoga Zadrani i danas zovu igralište do te zgrade Mornarica.

- Sačuvan je susjedni bastion Kaštel s ostacima srednjovjekovnog kaštela. Njegovu ulaznu kulu Zadrani nazivaju i Mali arsenal. Ulica na tim bedemima nazvana je Bedemi zadarskih pobuna za slobodom.

- Preko puta županijske zgrade u sakristiji samostana sv. Frane 1358. g potpisan je znameniti Zadarski mir, nakon kojeg za Zadar nastupa pola stoljeća napretka.

- Za Obrambenog domovinskog rata zgrada je prvi vojni objekt JNA kojeg su zauzeli dobrovoljci Zadarskog gradskog bataljuna, zapovjednik bojnik Barančić

- U podnožju zgrade smještena je prva topnička bitnica Hrvatske vojske u Zadru

O preostalim činjenicama i detaljima i eventualnim greškama neka kažu kopetentniji stručnjaci u Zadru dr.sc. Bralić, dr.sc. Begonja, dr.sc. Oršolić, dr.sc. Mlikota, dr.sc. Vežić, dr.sc. Gverić, dr.sc. Dokoza, dr.sc. Ančić, dr.sc. R. Jurić, prof. Domijan, pukovnik HV M. Čulina, prof. Marjan Maroja puk. HV, prof. Miletić, prof. Alavanja, prof. Perica, prof. Maštrović itd. Neka mi ne zamjere mnogi drugi poznavatelji ove problematike koje nisam spomenuo.

Uz povijesne razloge evo zašto je navedena zgrada idealna za smještaj Muzeja Obrambenog domovinskog rata i vjekovne borbe Zadra za slobodom.

Smještaj je super atraktivan, pristupačan vozilima, pješacima, invalidima. Ovo je najbolja lokacija od svih dosadašnjih navedenih u raspravama kamo smjestiti takav muzej. Zgradu je jednostavno prilagoditi svim suvremenim muzeološkim potrebama, a kako je danas uobičajeno bio bi opremljen i kafićem s prekrasnom terasom s pogledom na instalaciju Pozdrav suncu i zadarski očaravajući zalazak Sunca.

Nevjerojatno je pogodan prostor oko zgrade.

Tu se mogu smjestiti eksponati poput topništva, minobacača, bojnih vozila, tenkova, tenkovske zapreke, vojni zrakoplovi, gliseri Odreda naoružanih brodova, izraditi kopije rovova Prvog svjetskog rata, grudobrani, strojnička gnijezda itd.

Multidisciplinarni tim stručnjaka taj prostor i zgradu sigurno bi pretvorio u izuzetno atraktivnu kulturnu i povijesnu točku Zadra.

Nije na meni kao građaninu Zadra i kao vjerniku da određujem, ali procijenjujem da naša Zadarska nadbiskupija već ima idealnu zagradu za smještaj svoje arhive, a to je nekadašnja zgrada OTP banke na Trgu Sv. Sošije.

Ta zgrada građena za banku zasigurno ima adekvatne trezore za smještaj vrijednih arhivskih dokumenata.

Sada je za to jedinstvena i specijalna prigoda koju Zadar ne smije propustiti.

U poznim sam godinama, nisam navikao na javne istupe, javnu komunikaciju i javne rasprave, pa se potpisujem anonimno, nek bude pseudonim ako se okuražim još nekad javiti.

Domaći obični vremešni Zadranin XX-tog stoljeća

(Domesticus vulgaris senex Jadertinus)

24. travanj 2024 19:32