StoryEditorOCM
TribinaZADAR: PREVENCIJA

EU novcem sufinancira se program Zavoda: o čemu se radi govorit će se u Zadru, Poličniku, na Viru, Pagu, Gračacu, Biogradu, Bibinjama i Pakoštanima

Piše Zadarski.hr
15. ožujka 2022. - 17:16

Budući da je Hrvatski sabor ove godine službeno proglasio ožujak Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Republici Hrvatskoj, Zavod za javno zdravstvo Zadar održao je promotivno događanje projekta „ON TIME - Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke„ sufinanciranog iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020.

Glavni cilj projekta je promicanje prevencije, rane dijagnoze i optimizacije liječenja raka debelog crijeva i raka dojke uz jačanje kvalitete javnozdravstvenih usluga, a ukupna vrijednost projekta, čija je provedba započela u lipnju 2020. godine, a završetak predviđen u svibnju 2022., iznosi 691.428,85 EUR, od čega je 85 % EU sufinanciranje programa.

Tijekom promotivnog događanja predstavljen je projekt, provedene aktivnosti te su najavljena promotivno edukacijska događanja u okviru projekta, koje će se održati na osam lokacija unutar Zadarske županije - Zadar, Poličnik, Vir, Pag, Gračac. Biograd, Bibinje i Pakoštane.

Na samom početku konferencije, sudionicima se obratila gđa. Jelena Ćosić Dukić, voditeljica Odjela za nabavu i provedbu EU projekata Zavoda, pozdravljajući ih i izražavajući iskrenu dobrodošlicu. Naglasila je važnost tematike kojom se projekt bavi i iznimnu vrijednost koju će rezultati projekta omogućiti na području prekogranične suradnje. Posebnu pažnju, posvetila je najavi promotivno edukacijskih događanja koja su namijenjena široj javnosti na području Zadarske županije. Predmetna događanja održat će se u sljedećim terminima:

1. promo-edukacijsko događanje: Zadar (Sveučilište u Zadru), srijeda - 16. ožujka od 17:00 do 18:30

2. promo-edukacijsko događanje: Poličnik (Centar za razvoj i edukaciju Poličnik), četvrtak - 17. ožujka od 17:00 do 18:30

3. promo-edukacijsko događanje: Vir, utorak - 22. ožujka od 17:00 do 18:30

4. promo edukacijsko događanje: Pag, srijeda - 23. ožujka od 17:00 do 18:30

5. promo-edukacijsko događanje: Gračac, četvrtak - 24. ožujka od 17:00 do 18:30

6. promo-edukacijsko događanje: Biograd, utorak - 29. ožujka od 17:00 do 18:30

7. promo-edukacijsko događanje: Bibinje, srijeda - 30. ožujka od 17:00 do 18:30

8. promo-edukacijsko događanje: Pakoštane, četvrtak - 31. ožujka od 17:00 do 18:30.

Istaknula je kako u ovim izazovnim okolnostima uzrokovanim COVID-19 pandemijom, ovakvu tematiku ne treba zanemariti, a upravo ovaj projekt i provedba aktivnosti doprinosi podizanju znanja i svijesti šire populacije o važnosti prevencije raka debelog crijeva i raka dojke.

 

Nakon uvodnog obraćanja, izjavi voditeljice Odjela za nabavu i provedbu EU projekata Zavoda, pridružila se i gđa. Ana Petrić dr. med. univ. mag, sanit publ. te detaljno predstavila Nacionalni program za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Istaknula je kako je rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo 2 milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje. Također, napomenula je kako na području Hrvatske rak debelog crijeva najčešći je novo dijagnosticirani rak sa 3.660 novih slučajeva u 2019. godini prema podacima registra za Rak Republike Hrvatske, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) sa 2.079 umrlih u 2020. godini prema podacima Državnog zavoda za statistiku. U Zadarskoj županiji isto kao i prema podacima za Republiku Hrvatsku, rak debelog crijeva je u 2019. godini najčešći novo dijagnosticirani rak s a149 novih slučajeva, dok je drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) sa 76 umrlih u 2020. godini.

Na samom kraju konferencije, voditeljica Odjela za nabavu i provedbu EU projekata posebnu zahvalu posvetila je cijelom projektnom partnerstvu, koji aktivno sudjeluje u provedbi projekta i u ovim izazovnim okolnostima, dodavši kako vjeruje da će rezultati projekta biti vidljivi i dugo nakon završetka projekta te će nastaviti i dalje promicati ovu važnu tematiku.

07. svibanj 2024 12:51