StoryEditorOCM
TribinaFRKA OKO LJETNE LIGE

Košarkaški suci se povukli iz organizacije turnira. "Odustali su jer je zabranjeno davanje alkoholnih pića sucima dok traje natjecanje!"

Piše Zadarski.hr
6. kolovoza 2021. - 09:11

Zadarska ljetna liga objavila je priopćenje vezano za odustajanje Udruge košarkaških sudaca Zadarske županije od organizacije ovog poznatog turnira koji se igra na Višnjiku. Priopćenje donosimo u cijelosti, a kada dođe odgovor Udruge košarkaških sudaca - objavit ćemo i njega.

Odustajanje je čin slabih no nije sramota biti slab. Za šaku slabih, uvijek se pojavi nekolicina jakih – moralno jakih, da preuzmu na sebe odgovornost kad postane teško. I kako nije sramota biti slab, moralno slab, isto tako je kukavičluk osobina vrijedna prijezira u bilo kojem svom obliku, ponajviše u svom moralnom obliku. Odustati jednostrano od projekta u kojem si suorganizator i u kojem si zadužen isključivo i samo za suđenje je čin moralnih kukavica, posebice uzimajući u obzir da je isključivi razlog odustajanja taj što je drugi suorganizator zabranio davanje alkoholnih pića sucima dok traje samo natjecanje, čin je ne samo kukavica nego i moralnih liliputanaca, posebice ako se uzme u obzir da taj organizator mora voditi brigu i svojim imenom i imenom svoje udruge odgovarati za sve, pa tako i za vas suce.

Ali ajmo redom… Ulazeći u projekt Zadarske ljetne lige, složili smo se da bi revitaliziranje takvog natjecanja direktno doprinijelo oživljavanju i popularizaciji ne samo košarke u Zadarskoj županiji već i suđenju kao integralnom dijelu košarkaške igre. I zaista, ono što smo pretpostavljali se pokazalo i više nego točno te je liga već prve sezone polučila apsolutni uspjeh na svim poljima. I tu treba biti pošten i reći da je veliki obol tome dala Udruga košarkaških sudaca Zadarske županije. No prva godina, uostalom kao i svi počeci nošeni valom euforije i entuzijazma, mogu se smatrati tek uvodom u ozbiljnu, zrelu i uspješnu suradnju koju treba potvrditi u svakoj sljedećoj godini, što dobro znaju oni koji s organizacijom društveno-sportskih događanja imaju iskustva. Tako su organizatori, oni koji su zaduženi za sve i svašta, podigli razinu organizacije ulažući veliki trud usprkos svim preprekama koji su se ovih godina objektivno pojavile. Pa da se podsjetimo redom… Promjena same lokacije natjecanja, pojava korona pandemije, povećanje broja sudionika natjecanja i publike iz godine u godinu, osiguravanje uvjeta da se omogući sustav i samo natjecanje u gore spomenutim okolnostima postavili su velike izazove, ali i još veće organizacijske uspjehe na koje smo s pravom ponosni. S druge strane, bivši kolege suorganizatori, tj. oni koji su bili odgovorni samo za suđenje utakmica već su u drugoj sezoni svojim pristupom i internim nesuglasicama stvarali atmosferu tenzija koja se inercijski pretakala na ostale sudionike, publiku pa i same organizatore. Nakon utakmice prvog kola druge Zadarske ljetne lige, predsjednik Udruge košarkaških sudaca Zadarske županije, nezadovoljan tretmanom svojim kolega sudaca, saziva sastanak na kojem se zbog izraženog suprotnog mišljenja i stava do daljnjeg udaljio iz natjecanja kolega iz splitske sudačke udruge iako je isti došao na poziv zadarske sudačke udruge na ispomoć. Tim činom se nažalost uvelike trasirala atmosfera, ali i kvaliteta suđenja koja je rezultirala odbijanjem dolaska i suđenja (iako planiranog) predsjednika i dopredsjednika zadarske sudačke udruge na finalni dan lige i to bez obavještavanja o tome ikoga od suorganizatora. Istine radi, dan ranije na polufinalnoj utakmici su nažalost pred sam kraj utakmice u teren ušla dva navijača koja su se verbalno sukobila s dopredsjednikom zadarske sudačke udruge, ali koji su isto tako promptno odstranjeni sa terena od suorganizatora koji su zaduženi za sve ostalo, kako smo već ustanovili.

Tako je potvrđen prvi čin kukavičluka u režiji dvojice najodgovornijih osoba sudačke udruge i to tada, kao i sada, potpuno jednostrano, bez prethodne obavijesti, ako ne i konzultacija s drugim suorganizatorima, ostavljajući na cjedilu svoje kolege suce ponajprije pa zatim i čitavu organizaciju, prepuštajući da se mlađi i zasigurno manje kvalitetni kolege, na finalnom danu snalaze kako znaju i umiju. Na svu sreću liga završava bez ikakvih većih problema osim prije navedenih te drugu godinu zaredom polučuje apsolutni uspjeh, kako kod samih sudionika, tako i kod cjelokupne publike i javnosti. Uvelike uvjetovana prethodnom, dolazimo do treće sezone Zadarske ljetne lige u kojoj se ponovno broj ekipa kao i sudionika povećava. Ovog puta se povećavaju i takse za sudačku udrugu, na njihov zahtjev, ne dirajući se pritom u kotizacije ekipe, za što se pobrinuo onaj drugi suorganizator u ovoj priči. Liga se ponovno diže na jednu višu razinu, uvelike zahvaljujući partnerima kao i institucijama grada koji je prepoznaju kao vrijednu toga. Nažalost, suprotno tome, kvota sudaca kao i kvaliteta istih strmoglavo opada.

Da se razumijemo, svjesni smo da Zadarska ljetna liga nije natjecanje lako za suditi, ali je isto tako idealan i možda jedini mogući način da se zajedno na terenu sa zviždaljkom u ruci, u vrijeme kad nema službenih HKS-ovih košarkaških natjecanja, nađu dvojica priznatih međunarodnih sudaca iz Zadra sa svojim mlađim kolegama iz udruge, a čije bi im zajedničko iskustvo suđenja možda bilo od presudnog značaja za daljnji razvoj karijere. Zadarska ljetna liga je isto tako idealna platforma da se privuku nove generacije mladih sudaca pokazujući im da se košarkom vrijedi baviti i da su suci uvelike dio košarkaške priče, a sve to uz interakciju s publikom i igračima u sklopu same lige i sadržaja koje ona nudi. Ali, nažalost od svega je preostala samo interaktivnost na razini šanka koji je jedini i isključivi razlog (tj. sprječavanje korištenja istog), za jednostrano odustajanje zadarske sudačke udruge od natjecanja.

Dvojica od petorice dostupnih sudaca (i to ponajboljih) odlučili su igrati, a ne suditi Zadarsku ljetnu ligu te naravno u nijednom trenu takva odluka kolega sudaca za koordinatora udruge nije bila sporna jer ih se, kako kaže, na ništa ne može prisiliti iako se može i smije potjerati kolega iz splitske sudačke udruge kada to svojevoljno odluči predsjednik zadarske sudačke udruge. Niti su se sankcionirali kolege suci zbog takve odluke nego su nakon ispadanja iz natjecanja naprotiv takoreći natjerani da protivno svojoj volji sude. Koordinator sudačke udruge u izostanku participiranja predsjednika i dopredsjednika s limitiranom kvotom sudaca paradoksalno poziva kao krucijalnu ispomoć u trećem izdanju Zadarske ljetne lige istog onog suca iz splitske sudačke udruge kojeg je sezonu prije zbog svoje taštine potjerao predsjednik zadarske sudačke udruge. Nakon oboljenja kolege iz Splita i lišavanja njegovih usluga, ligu su morali odsuditi dvojica nezainteresiranih sudaca s još trojicom, predvođeni sinom koordinatora udruge kao glavnim sucem.

Posljedice ovakvog vođenja sudačke udruge i delegiranje od strane koordinatora, sve u nedostatku sudjelovanja, iz objektivnih i subjektivnih razloga, dvojice lidera udruge, ćemo osjetiti, tj. već osjećamo svi koji participiramo u košarci na razini županije. Ponovno nažalost, to nije tema vrijedna raspravljanja za lidere udruge za koje je najvažnije da štite pravo svojih članova na konzumaciju pića kao i na njihov ugled i integritet, valjda ne shvaćajući da se sudački ugled i integritet stječu svugdje samo ne na šanku. I za kraj, nije naodmet spomenuti način na koji se odustalo od samog natjecanja – na telefonskom sastanku trojice od petero članova upravnog odbora udruge (predsjednik, dopredsjednik i koordinator) su donijeli odluku podržavajući volju svojih članova bez zahtijevanja sastanka sa svojim kolegama suorganizatorima na kojem smo mogli imati priliku otvoreno porazgovarati o svemu. Ovako smo primorani komunicirati priopćenjem. Ali eto, taština i ego su neprijatelji ponajprije kada izostaje hrabrost, a sve ovo kad se izvadi iz konteksta presudilo je jedno nesretno piće, tj. zabrana istog. Gospodo da ste uložili barem mali dio truda u svoje članove i njihovo educiranje kao što ste uložili u uzgajanje vlastite taštine, do ovoga vjerojatno ne bi ni došlo. Ovako, hvala vam na kukavičkom odustajanju, a mi ćemo hrabro nastaviti dalje!

28. travanj 2024 06:24