StoryEditorOCM
TribinaDRAGO KRPINA OGLASIO SE O PROSVJEDU U VUKOVARU:

„Ravnodušnost prema žrtvama, napose prema silovanim Vukovarkama, pokazuju ponajviše oni koji su fanatično promicali i nametali prihvaćanje Instanbulske konvencije!“

Piše Zadarski.hr
12. listopada 2018. - 13:17
tudjman_benkovac9-180315

Javno pismo Drage Krpine prenosimo u cijelosti:

„S obzirom da, iz obiteljskih razloga, ne ću nazočiti sutrašnjem prosvjedu u Vukovaru, osjećam potrebu i dužnost, barem na ovaj način očitovati se o ovom pitanju.

Uvjeren sam da je gospodin Penava, gradonačelnik Vukovara, pozivajući na ovaj prosvjed bio motiviran najiskrenijim osjećajima moralne, ljudske pa i političke dužnosti prema svojim sugrađanima a napose s osjećajem poštovanja prema tisućama identificiranih i ne identificiranih vukovarskih žrtva te na poseban način s osjećajem moralne obveze prema svojim sugrađankama koje, prema vlastitim svjedočenjima, i danas na vukovarskim ulicama susreću svoje nekažnjene silovatelje.

Svi oni, uključujući i najviše dužnosnike HDZ-a koji, protiveći se prosvjedu, ističu kako se problem procesuiranja ratnih zločina mora rješavati unutar nadležnih institucija, pokazuju krajnje licemjerstvo. Naime, prosvjed se i organizira upravo zato jer se problemi u institucijama ne rješavaju. Kad bi i da su nadležne institucije profesionalno i odgovorno radile svoj posao, za prosvjedom, naravno, ne bi ni bilo potrebe.

Protivnici prosvjeda svojom hladnom, birokratskom retorikom, svjedoče, zapravo odsutnost elementarne emocije prema žrtvama koje se, neprocesuiranjem njiHovih  krvnika i silovatelja po drugi put ubijaju i siluju.

Osobito je zanimljivo da ravnodušnost prema vukovarskim žrtvama a napose prema silovanim vukovarkama pokazuju ponajviše oni koji su fanatično promicali i nametali prihvaćanje Instanbulske konvencije, kunući se da im je ponajprije na umu zaštita žena od nasilja i kažnjavanje onih koji to nasilje čine. Upravo ovaj slučaj na drastičan način pokazuje njihovu dvoličnost i beŠćutnost.

Na kraju krajeva,  pravo na javni prosvjed  je jedno od temeljnih građanskih prava propisanih i zaštićenih Ustavom Republike Hrvatske. U tom kontekstu svi oni koji dižu nepodnošljivu graju protiv održavanja prosvjeda, posredno ili neposredno prijeteći organizatorima i sudionicima, očituju svoje nedemokratske i totalitarističke sklonosti. Ne događa se to nažalost samo u ovom slučaju.

Očito pod dojmom političkih pritisaka i prijetnji, gospodin Penava i njegovi suradnici trude se posljednjih dana na neki način opravdati jamčeći da na skupu neće biti nikakvih političkih poruka.

POŠTOVANI GOSPODINE PENAVA, NEMATE SE RAZLOGA BILO KOME OPRAVDAVATI, PA NI „GENIJALNIM“ STRANAČKIM VOĐAMA, ZA BILO ŠTO PA NI ZA MOGUĆE POLITIČKE PORUKE KOJE ĆE BITI UPUĆENE S PROSVJEDA!

S pravom ste nezadovoljni, kao i svi dobronamjerni građani Vukovara ali i cijele Hrvatske, nepodnošljivom (namjernom) neučinkovitošću institucija koje su davno morale procesuirati počinitelje zločina u agresiji na Hrvatsku. Za nedjelotvornost svih državnih institucija uvijek je, pa i danas, odgovorna vladajuća POLITIČKA nomenklatura. Pa što bi onda bilo sporno u tomu da se političarima sa javnog prosvjeda šalju i političke poruke?

Već dugo je jasno, a slučaj vukovarskog prosvjeda to pokazUje na posebno bolan način, da politička milost Milorada Pupovca i njegovih jataka, za bučne zagovornike vjerodostojnosti(!!!???)  nema cijene pa makar se ta cijena plaćala i pristajanjem na ponovno moralno ubijanje i silovanje vukovarskih žrtava.

Iako osobno, iz navedenih razloga, ne ću biti nazočan na sutrašnjem prosvjedu, najiskrenije se klanjajući svakoj vukovarskoj žrtvi i dižući glas protiv svih koji svojim postupcima te žrtve prešućuju, zanemaruju i ponovo ponižavaju, u nadi da prosvjed neće ostati bez ikakva učinka, upućujem iskrenu potporu gospodinu Penavi, svim njegovim suradnicima te svim sudionicima prosvjeda.“

Biograd na Moru,  12. listopada, 2018.

Drago Krpina

27. travanj 2024 15:08