StoryEditorOCM
ViralTOMISLAV ŠTENGL

Fanovi Eurosonga traže povratak Uršule i prisjećaju se gafova Tomislava Štengla: Hrvatska je imala najgori rezultat kad je bio urednik Dore

Piše M.P.
6. studenog 2021. - 10:11

Gotovo svi akteri "afere kostim" koja trenutačno drma HRT-om imali su nešto za reći o iznenadnoj smjeni donedavne urednice Dore Uršule Tolj na čije je mjesto došao Tomislav Štengl.

Jedino ovaj urednik HTV2 zasad mudro šuti o svemu kao i o prvim potezima koje će povući kao novi-stari urednik Dore na čijem je čelu bio i prošle godine kad je pobijedio Damir Kedžo.

Kao što je poznato pjevač zbog pandemije nikad nije otišao na Eurosong, a tada se Štenglu dogodio gaf kad je na natječaju za Doru primio već izvođenu pjesmu Gorana Karana, što je protivno pravilima.

image
Damir Kedžo na Dori je pobijedio prošle godine.
Matija Djanjesic/Cropix

U pravilima, naime, stoji kako na javni natječaj mogu biti prijavljene samo pjesme koje nisu javno izvođene niti na bilo koji način javno objavljene, a za koje autori glazbe i teksta raspolažu pravima prema tekstu natječaja.

Kriterij za odabir pjesama je isključivo umjetnička vrijednost, s naglaskom na kvalitetu glazbe i stihova te cjelokupnog djela, a skladba može trajati najviše tri minute.

Karanova pjesma "Moja ostavština je ljubav" čak se mogla pronaći na YouTubeu u jednom TV prilogu.

Pjesme za DORU 2020. odabirao je stručni ocjenjivački sud sastavljen od predstavnika HGU-a, HDS-a i HRT-a, a Tomislav Štengl tada je za Slobodnu Dalmaciju rekao da nisu znali kako je prijavljena pjesma Gorana Karana već bila izvođena.

Štengl je 2018. bio šef naše eurovizijske delegacije kad nas je u Lisabonu s pjesmom "Crazy" predstavljala Franka Batelić.

- Kako je riječ o glazbenici sjajnih glasovnih mogućnosti i glazbenog obrazovanja te osobi koja nas je dosad uvijek oduševljavala biranim scenskim nastupima, vjerujemo da je odličan izbor. Također vjerujemo da će nastaviti uspješan niz koji smo imali posljednje dvije godine. Nina Kraljić ušla je u završnicu, a sjajni Jacques Houdek lani je prema glasovima publike bio vrlo visoko plasiran. Franka ima sve: tim, pjesmu i koncept, govorio je tada Štengl.

Njegova obećanja nisu se ni približno ispunila jer je Franka u Lisabonu ostvarila najgori hrvatski rezultat ikad na natjecanju za Pjesmu Eurovizije.

Toga se dobro sjećaju fanovi Eurosonga, koji otkako su čuli za Uršulinu smjenu, zasipaju HRT porukama da vrate Tolj.

- Na takav način smijeniti Uršulu i onda postaviti čovjeka koji je završio Fakultet elektrotehnike i računarstva. Jedva uspijeva sastaviti suvislu rečenicu na engleskom, jedan je u moru komentara koji se mogu pročitati na Forum.hr-u.

Štengl je na televiziji poznat i kao urednik showowa Ples sa zvijezdama i Zvijezde pjevaju, a hoće li što mijenjati u konceptu Dore, inače jednog od najgledanijih HTV-ovih projekata, trebali bismo znati idućeg tjedna, jer su s HRT-a najavili da će se on tada oglasiti o svemu.

image
Uršula Tolj bila je urednica Dore tek godinu dana.
Matija Djanjesic/Cropix

- Vaša informacija je točna. Odlukom Ravnateljstva HRT-a došlo je do promjene u ekipi Dore 2022., kao i na čelu hrvatske delegacije na Eurosongu 2022. te će Uršulu Tolj na tom mjestu zamijeniti Tomislav Štengl, stoji u e-mailu HRT-ovih Komunikacija koji su medijima poslali prije nekoliko dana.

Od tog trenutka ne prestaje se pisati o ovoj uredničkoj smjeni, a svakog dana na površinu isplivaju neki novi detalji.

05. svibanj 2024 08:10