StoryEditorOCM
Zadar plusMALI INOVATOR

Bravo Roko! Učenik OŠ Šime Budinića osvojio zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi inovacija INOVA MLADI 2024.

Piše B. Š.
3. lipnja 2024. - 17:04

Prošloga mjeseca u Zagrebu je održana 24. izložba inovacija mladih INOVA-MLADI 2024. Izložba je održana u organizaciji Saveza inovatora Zagreba, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje i udruga mladih inovatora.

Inače, radi se o najvećem događaju inovacija u Republici Hrvatskoj, koji od 2001. okuplja sva dostignuća mladih inovatora iz naše zemlje, ali i inozemstva. Ove su godine, uz sudionike iz gotovo cijele Republike Hrvatske, na izložbi sudjelovali i gosti izlagači iz Ukrajine, BiH, Rumunjske, Malezije i Tajvana.

Prvenstveni cilj izložbe je okupiti učenike osnovnih i srednjih škola, ali i studente te njihove mentore koji pokazuju svoje kreativne sposobnosti u osmišljavanju i izradi inovacija. Zatim se izaberu i nagrade najbolje inovacije. Izložba između ostaloga služi i za promicanje inovatorstva među mladima. 

Na ovogodišnjoj izložbi imali smo prilike vidjeti 384 inovacije koje su plodovi rada učenika osnovnih škola, srednjih škola i studenata.

Prezentacija radova je izazvala veliki interes posjetitelja izložbe, a rezultati su objavljeni 24. svibnja. 

Na izložbi je sudjelovao i Roko Orović, učenik 6. razreda OŠ Šime Budinića koji je izlagao rad "Marcano Space X5 Car", a mentori učenika su profesori Tamara Valčić i Josip Orović. Mladi Roko je izradio 3D model automobila na daljinsko upravljanje baziranog na Arduino platformi.

image

Marcano Space X5 car

Tamara Valčić/
image

Marcano Space X5 car

Tamara Valčić/

Proces izrade „Marcano Space X5 Car“, uključuje 3D modeliranje i printanje karoserije automobila te ugradnju dijelova šasije i sklopovlja za upravljanje modelom automobila. Integrirani senzori, motori i elektroničke komponente omogućuju kontrolu različitih aspekata vozila, uključujući brzinu, smjer kretanja i svjetla. Servomotor omogućava automatsko podizanje i spuštanje haube, dok mekanumski kotači omogućuju kretanje vozila u svim smjerovima i olakšavaju upravljanje. Automobilom se upravlja bežično putem Bluetooth modula, koji omogućuje kontrolu svih njegovih funkcija preko mobilne aplikacije.

image

Marcano Space X5 car iznutra

Tamara Valčić/

Model automobila može se koristiti kao interaktivni alat za poticanje interesa učenika za STEM područje kroz praktično iskustvo i multidisciplinarni pristup učenju.

Osim brojnim posjetiteljima, Roko Orović je prezentirao rad i pred ocjenjivačkim sudom koji je na temelju razgovora s autorom i ocjenom funkcionalnosti, ali i inovativnosti vrednovao rad u cjelini.

Prezentacija i funkcionalnost modela Marcano Space X5, vrednovani su najvišom ocjenom, što je zadarskom učeniku donijelo zlatno odličje i time ga svrstalo među najbolje mlade inovatore u Hrvatskoj.

Kao najbolji mladi inovator, pozvan je predstaviti rad i sudjelovati na 48. hrvatskom salonu inovacija INOVA-BUDI UZOR 2024 s međunarodnim sudjelovanjem, koji će se održati u Zagrebu, na Zagrebačkom velesajmu u periodu od 16.-18. listopada 2024., te na 16. nacionalnu izložbu inovacija mladih MLADI & INOVACIJE koja će se održati u rujnu 2024. u Matuljima.

Rokov uspjeh rezultat je velikog truda, brojnih sati, dana i mjeseci posvećenosti, pri čemu je svaki pokušaj, kao i svaka greška služila kao motivacija i pouka za daljnji napredak.

Ovaj uspjeh, kao dokaz izvrsnosti će poslužiti daljnjem poticanju mladih inovatora, dok je Roko Orović inspiracija i uzor ostalim učenicima za daljnje istraživanje i stvaranje.

Bravo Roko, samo tako nastavi! 

image

Roko Orović

Tamara Valčić/
05. listopad 2024 21:51