StoryEditorOCM
Zadar plusOŠ ŠIME BUDINIĆ

Daroviti zadarski osnovci uključeni u globalni projekt: njihove ideje mogu promijeniti budućnost Zemlje

Piše B. Š.
8. srpnja 2024. - 12:52

Učenici OŠ Šime Budinića sudjelovali su u projektu "GLOBE razvojni centar", jednom od projekata u Republici Hrvatskoj koji je svojom kvalitetom zaslužio biti na listi sufinanciranih projekata Ministarstva znanosti i obrazovanja za rad s darovitim učenicima u osnovnim i srednjim školama.

image

GLOBE razvojni centar maketa

Tamara Valčić/

Projekt su osmislile i provele učiteljica geografije i "GLOBE trener" Zrinka Klarin te učiteljica tehničke kulture Tamara Valčić u školskoj godini 2023./2024.

U sklopu GLOBE-a, daroviti učenici su imali priliku za kreativan istraživački rad i uz to su mogli razvijati vještine i proširiti svoje znanje u različitim zadacima i postavljenim situacijama.

image

Mjerenja na potoku Vruljica

Tamara Valčić/

Naglasak programa je bio na globalnom učenju i opažanju za dobrobit okoliša, a provedena su različita promatranja i mjerenja u svrhu očuvanja prirode. Osnovna svrha projekta bila je izrada makete GLOBE razvojnog centra koja će poslužiti kao sredstvo za interaktivno učenje i podizanje svijesti o globalnim ekološkim pitanjima i mjerenjima.

U projektu su sudjelovale dvije grupe učenika sa svojim mentoricama koji su se bavili temama „Izrada makete - GLOBE razvojni centar“ i "Mjerimo i zaključimo - GLOBE razvojni centar". Kombinacijom inovativnih metoda s tradicionalnim pristupima stvorilo se poticajno okruženje za učenje.

- Projekt predstavlja dobar primjer kako obrazovanje može potaknuti mlade generacije na aktivno sudjelovanje u stvaranju održive budućnosti. Kroz istraživanje, inovacije i ekološku osviještenost, daroviti učenici postaju nositelji pozitivnih promjena u svojoj zajednici i šire - poručuje učiteljica Tamara Valčić.

image

Učenici na gradilištu

Tamara Valčić/
image

Posjet arhitektu

Tamara Valčić/
image

Mjerenje CO2

Tamara Valčić/
image

U parku Vruljica

Tamara Valčić/
image

Izrada makete centra

Tamara Valčić/
08. rujan 2024 02:14