StoryEditorOCM
Zadar plusPRVI PROGRAM

Dokumentarni film Igora Goića o Tomislavu Braliću i klapi Intrade "Popili intrade i opet su žedni" premijerno će biti prikazan na HRT-u

Piše Zadarski.hr
17. siječnja 2024. - 18:56

Nitko prije njihove pojave na sceni nije mogao ni sanjati da će neka klapa puniti naše najveće koncertne prostore, imati pjesme koje broje milijunske preglede na YouTubeu, da će pjevati u arenama, na stadionima i postavljati nove koncertne standarde u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta. Dokumentarac "Popili intrade i opet su žedni" je priča o njima, o Tomislavu Braliću i klapi Intrade, a  premijerno će biti prikazan u ponedjeljak, 22. siječnja u 20.15 na prvom programu HRT-a.

Fenomen Tomislava Bralića i klape Intrade

"Kažu da ako se nešto ne snimi i ne napiše da se to zaboravi. Zato se i radujemo ovom filmu o nama, u kojem pričamo ‘ko smo i što smo. Puno toga se zna o nama, ali ima i detalja koje ćemo po prvi puta ispričati našoj publici", rekao je Tomislav Bralić.

Dokumentarni film "Popili intrade i opet su žedni" odvest će publiku na same početke zadarske klapske priče. Od samog osnutka Intrada, prvih nastupa na Omiškom festivalu, preko kultnih pjesama i nastupa od Europe do Amerike i Australije - film će prikazati poznate crtice, ali i nepoznate detalje koji su utkani u fenomen ove klape.

Cijelu je priču zaokružilo bogatstvo videomaterijala te razgovori s Tomislavom i ostatkom klape, autorima koji su napisali klapi najznačajnije pjesme, prijateljima kao što su Oliver, Tedi Spalato, Zorica Kondža i osobama iz javnog života koji govore o značaju klape za Hrvatsku, poput generala Ante Gotovine, trenera Zlatka Dalića i mnogih drugih.

Bogatstvo materijala i nezaboravne priče iz prve ruke

Redatelj dokumentarnog filma je Igor Goić, montažer je Tomislav Rupić, a izvršni producenti su Zvonimir Sunara Suki i Branko Paić, direktor diskografske kuće Scardona u čijoj je produkciji dokumentarac i snimljen.

Napisana iz pera cijenjene novinarke Davorke Mezić, monografija "Popili intrade i opet su žedni"  prethodila je filmu. U svim pričama iz monografije mogla se osjetiti žeđ koja Intrade sve ove godine drži na okupu. Još uvijek zaneseni stihovima besmrtnog Ljube Stipišića Delmate u kojima su našli nadahnuće za svoje klapsko ime, oni su i dalje željni klapskog suglasja, harmonije, radosti koju svaka pjesma nanovo donosi, druženja na nekome uličnom kantunu, u kaleti, oko stola, u kombiju ili najvećim koncertnim prostorima. Njihova želja, ljubav prema glazbi i neosporivi šarm dali su cijelom filmu posebnu čar.

Od 2006. godine Scardona je producirala i arhivirala sve snimljene koncerte Bralića i Intrade, najvažnije klapske spektakle, snimke s turneja širom svijeta, intervjue i spotove te na taj način prikupila dragocjenu arhivu koja će uskoro biti otkrivena onima koji to najviše priželjkuju - njihovoj publici.

"Hvala svima koji su uz nas sve ove godine, i kad nije baš bilo lako. Hvala našoj publici koja dolazi na naše koncerte - to je naše najveće bogatstvo. Za sve njih je ovaj film", rekao je za kraj Tomislav.

30. travanj 2024 12:44