StoryEditorOCM
Zadar plusUSKORO I U ZADRU

Etnološki odjel Narodnog muzeja u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna predstavio tradicijsku baštinu u San Felice del Molise

Piše Narodni muzej Zadar
20. studenog 2023. - 19:28

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar u sklopu projekta EU- W. O. W. predstavio je tradicijsku baštinu Grada Zadra i Arbanasa putem prezentacije odjevnog predmeta, arbanaškog prsluka iz 18. st. (posudba Udruga zadarskih Arbanasa) i Diline haljine/varoška nošnja/arbanaška/ zadarska gradska odjeća, vjenčanica iz 19.st. (donacija Brkan) koja je dio zbirke „Nošnji“ u EO- NMZ.

Tradicijsko ruho je predstavljeno u sklopu projekta W. O. W. u san Felice del Molise plesnim performansom u koreografiji i izvedbi balerine Noemi Pinto i Magdelene Bušić i na isti način će biti predstavljeno na otvorenju izložbe u Etnološkom odjelu NMZ u Zadru.

image

Predstavljanje nošnji

Nm Zadar/Slobodna Dalmacija

- Izložbeno- edukativni Projekt Tradicijsko ruho u suvremenom ćemo predstaviti izložbom koja će se održati 23. studenog 2023. god. u Etnološkom odjelu NMZ povodom Dana grada Zadra i blagdana Sv. Krševana. Na izložbi će biti predstavljeni radovi učenica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, smjera Dizajna tekstila i Dizajna odjeće, trećih i četvrtih razreda.

Digitalnom prezentacijom predstaviti ćemo rezultat stručnih radionica modne crteže i kolaže na temu Narodna nošnja kao inspiracija u modi danas koje su osmislile učenice u Dizajnerskom studiju (u razvoju) Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.

image

Predstavljanje nošnji

Nm Zadar/Slobodna Dalmacija

Tradicijska odjeća je dio svake kulture, a ujedno vizualni jezik koji na poseban način čuva identitet određene zajednice ili skupine. U sklopu projekta učenici su se upoznali s originalom i replikom nošnje. Na radionici su učenice prema originalu i replici nošnje te prema prsluku (sačuvanom dijelu nošnje iz 18 st.) i osnovnom uvodnom predavanju (tradicijsko ruho) o istom interpretirale i osmislile svoje ideje prikazane kroz modni crtež i modnu ilustraciju - navodi voditeljica Etnološkog odjela NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban.

image

Predstavljanje nošnji

Nm Zadar/Slobodna Dalmacija

Narodni muzej Zadar, Etnološki odjel (Dizajnerski studio NMZ u razvoju) niz godina radi na zajedničkim projektima kreiranja i oblikovanja scenskih kostima u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar. Učenici su uz vodstvo mentora imali priliku u sklopu stručnog rada uklopiti svoja znanja usvojena u nastavi i steći nova znanja u konkretnom zadatku kreiranja od ideje do kreacije predstavljene modnim crtežima i modnom ilustracijom.

Osmišljavajući svoje projekte u smjeru razvoja muzejske nadgradnje i uključujući se u vanjske projekte Narodni muzej Zadar, Etnološki odjel tematizira muzej kao mjesto prenošenja znanja, kreiranja ideja, kao mjesto susreta i izmjenjivanja iskustava. Izuzetna nam je čast bila sudjelovati u ovom projektu i predstaviti rad Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar Hrvatima i Arbanasima koji žive van naše zemlje. Čast nam je projekt predstaviti i građanima Zadra, ističe voditeljica.

Tko je radio

Tehnike: kolaž u kombinaciji s crtaćim i slikarskim tehnikama.

Organizacija: Narodni muzej Zadar u suradnji sa ŠPUD; Zadar u sklopu Eu- projekta Grad Zadar i San Felice del Molise s udrugom Ned – New European Dream

Produkcija: za NMZ v. d. ravnateljica Vesna Sabolić, za Grad Zadar pročelnica Dina Bušić, za ŠPUD ravnateljica Marjana Bakmaz

Idejni, stručni koncept i mentorstvo: Marija Šarić-Ban, kustosica Eo- NMZ

Mentorstvo za ŠPUD, Zadar: Kate Prskalo prof. Sandra Bačić prof.

Sudionici radionice: Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar

3. D dizajneri tekstila: Laura Bulaja, Lea Buškulić, Andrijana Ćoso, Ćurjurić Valentina, Tonka Novoselić, Repinc Petra (Kate Prskalo prof.)

4. C dizajneri odjeće: Lara Benić, Petra Vitlov, Melani Leventić, Josipa Pavičić, Angelina Stepčić (Sandar Bačić prof.)

Performansom: koreografija i izvedba, balerina Noemi Pinto (predstavlja arbanaški prsluk), Dilinu haljinu predstavlja Magdalena Bušić.

28. travanj 2024 04:02