StoryEditorOCM
Zadar plusPROMJENE U PROSTORU

Gradionica se vratila na početak, u bivšu vojarnu na Voštarnici: Ovogodišnja tema je "dnevni boravak" Centra za mlade

Piše Iva Ivanac
13. ožujka 2023. - 16:43

Gradionica se ove godine vraća na početak, tamo gdje je prije šest godina započela, u bivšu vojarnu u ulici Stjepana Radića. Tema ovogodišnje šeste po redu Gradionice je uređenje ‘‘dnevnog boravka‘‘ Centra za mlade.

Do nedavno je prostor Centra za mlade, od gotovo 4.500 kvadrata, bio zapušten i prazan, ističe predsjednik Društva arhitekata Zadar, Petar Kozina, zbog čega se pristupilo projektu rekonstrukcije zgrade koji je još uvijek u tijeku. Lijevo od glavnog ulaza u ovaj prostor smještena je Gradska knjižnica, dok je ostatak površine rezerviran za Centar za mlade. Između Centra za mlade i nekadašnje zgrade menze, koja je trenutno u funkciji skate-parka, otvara se izdvojeni vanjski prostor, prostor interakcije, druženja i povezivanja.

- U ovogodišnjoj Gradionici vraćamo se u prostor odakle smo prvotno i krenuli, u bivši vojarnu u ulici Stjepana Radića. Ove godine tema je urbana oprema javnog otvorenog prostora Centra za mlade. Radi se o intervencijama koje će biti izvedene in situ, a koje će biti izrađivane od materijala dostupnog na gradilištu kao što je beton, drvo... - kazao je Kozina.

Perivoj Centra za mlade, tzv. Džungla, koji je predmet i lokacija ovogodišnje Gradionice, zamišljen je kao slobodna forma kružnih oblika koji nude različite mogućnosti uporabe prostora. Projektom je planirano uređenje obuhvata u smislu formiranja ‘‘javnog dnevnog boravka‘‘ s ciljem ostvarivanja veze korisnik – priroda, priroda – druženje.

- I ove godine sudionici Mini Gradionice su učenici srednje Tehničke škole Zadar koje će mentorirati profesorice Lucija Melada i Jadranka Vdović, te mlade arhitektice Leona Kordiš i Nadina Mujić. Timovi će se sastojati od minimalno 4 učenika. Kako se prošlogodišnja Gradionica pokazala uspješnom, odlučili smo je provesti i ove godine. Učenici će tako u školi napraviti idejna rješena, skice i makete zadane urbane opreme, a zatim ćemo makete i skice pokušati izvesti na gradilištu kako bi se učenici upoznali s procesom projektiranja i odnosima na gradilištu, istovremeno participirajući u obliku javnog prostora što je tendencija kojom se društvo arhitekata bavi, istaknuo je Kozina dodajući kako će djeca u tom procesu fizičkog rada nadzirati i upoznati se s procesom kako se iz makete dolazi do stvarnog oblika. 

- Zadatak s kojim se ove godine učesnici suočavaju se sastoji iz formiranja elemenata urbanog namještaja, odnosno urbane garniture koristeći dostupne građevinske materijale, od kojih je primarni beton. Uporabom materijala poput pvc i drvenih elemenata, jutenih vreća, najlona, kartona, i drugih materijala potiče se kreativno razmišljanje sudionika. U sklopu radionice učenici će izrađivati skice i nacrte za elemente sjedenja, kao i makete od gipsa na osnovu kojih će se u finalnoj fazi oblikovati urbani mobilijar, kazao je Kozina.

Ovogodišnja Gradionica otvorena je uvodnim predavanjem profesora s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Renea Lisca i Kristine Careve, koji su predstavili svoj projekt ‘‘Akupunktura grada‘‘ koji kroz niz malih i preciznih intervencija u gradskim četvrtima poboljšava kvaliteta urbanog života, povećava socijalna kohezija lokalne zajednice i jača identitet četvrti.

Kozina je komentirao kako je projekt Akupunktura grada veoma sličan zadarskoj Gradionici jer su Zagrepčani u sklopu projekata izveli niz intervencija s lokalnom zajednicom različitih uzrasta i tako doprinjeli jačanju identiteta lokalne zajednice te popravljanju letargičnih točki u prostoru. 

Izložba radova Gradionice održati će se in situ, u subotu 1. travnja, u Ulici Stjepana Radića na prostorima Centra za mlade.

24. travanj 2024 17:31