StoryEditorOCM
Zadar plus12 DANA PRIPREMA

Kako je troje Škota odlučilo na zadarske kazališne daske postaviti svjetski poznati mjuzikl: "Želja nam je da mladi ljudi dobiju priliku rasti!"

Piše MATEA Magaš
5. travnja 2023. - 17:53

Mladi su Zadrani po prvi put dobili priliku postati dio mjuzikla! I to ne bilo kakvog, već jednog od najpoznatijih svjetskih mjuzikla – ”Priča sa zapadne strane” Leonarda Bernsteina koji na kazališne danske postavljaju, ni manje ni više već – Škoti!

Naime, dvoje pedagoga i edukatora te jedan muzičar iz grada prijatelja Dundeeja, na poziv Grada Zadra još su u travnju prošle godine upoznali potencijale mladih zadarskih umjetnika i njihovih učitelja te svoj projekt predstavili zadarskim srednjoškolcima.

Danas je pak održana prva audicija na kojoj se pojavilo oko 30 kandidata. 

- No ovo nije jedina danas, tako da očekujemo još zainteresiranih - rekla nam je Carmeline Waghorn, koja zajedno sa koreografom Kennethom Christiem, ima iza sebe 60 produkcija u Kazalištu mladih grada Dundeeja, na području tzv. glazbenog teatra.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Isti smo projekt napravili u jednom Njemačkom gradu i zaista je ispalo odlično! Želja nam je ponuditi mladim ljudima nešto drugačije, nešto što nemaju u svom gradu. Znam da u Zadru nedostaje taj koncept koji povezuje glumu i ples, odnosno glazbu, a možda bi se neki mladi baš savršeno pronašli u tome. Ipak, naš je cilj malo dublji: želja nam je da zavole kazalište, da osjete ljubav prema ovoj umjetnosti i povrh svega da izgrade samopouzdanje. Nije bit pretvoriti ih u kakve filmske zvijezde, već im usaditi vjeru u sebe i naučiti ih raditi s drugim, nepoznatim ljudima, naučiti da slušaju druge koje su tek upoznali i približiti im način kako da riješavaju ekuće probleme – rekla nam je Carmeline,inače sveučilišta profesorica koja se i u svoje slobodne vrijeme bavi podučavanjem mladih, ali vezano uz umjetnost.

image

 Carmelina Waghorn
 

Jure Miskovic/Cropix

Naime, kako nam je pojasnila gradska pročelnica za Kulturu i sport, Dina Bušić, u Škotskoj je glazbena edukacija iznimno skupa.

- Zaprav,o kao i sve drugo vezano uz umjetnost jer su te škole uglavnom privatne. Ova trojka koja je stigla u Zadar, u svom gradu vodi Narodno komunalno kazalište gdje besplatno rade sa studentima, učenicima i raznim skupinama koji si ne mogu priuštiti skupe privatne škole, a imaju želju za radom u umjetnosti. To je jedna vrsta socijalnog rada. Zanimljivo je kako u vrlo kratkom roku postave odličnu predstavu i zato smo se mi zaintrigirali jer smo pomislili da bi naši učenici za vrijeme uskršnjih praznika mogli bez drugih obaveza pristupiti ovom zabavnom i edukativnom projektu - rekla je Bušić, te potvrdila kako će ovaj zadarski mjuzikl biti spreman za 12 dana! 

- Da, projekt je vrlo ambiciozan, ali ja vjrujem kako u stručnost naših gostiju, tako i u talente i volju naše djece - istaknula je Bušić.

image

 Dina Busic, procelnica

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Naglasila je kako je u našem gradu i dalje svaka vrsta umjetnosti strogo segmentirana.

- Ili si glumac, ili si plesač ili pjevač odnosno glazbenik. Nažalost, mi u Zadru nemamo mogućnost da sve tri umjetnosti povežemo u jednu. I u Hrvatskoj je ta kultura mjuzikla vrlo malo zastupljena. Zato nam je bilo važno dovedemo njih, kao stručnjake, kako bi sva zainteresirana djeca dobila priliku iskusiti u praksi kako to izgleda i možda se pronaći u tome – istaknula je te dodala kako je ovo ujedno i jedinstvena prilika, kako za stvaranje novih iskustava i znanja te prolaženja kroz proces rada na mjuziklu, tako i za edukaciju zadarskih pedagoga na području kazališta, glazbe i plesa koji od škotskih stručnjaka mogu učiti.

- S njima stoga surađuju i Vinko Radovčić i Sanja Petrovski, kao i djelatnici Kazališta lutaka Zadar, te Marija Šarić Ban kao kostimografkinja - zaključila je Bušić.

image
Jure Miskovic/Cropix

PREMIJERA

Mjuzikl "Priča sa zapadne strane" moći ćete pogledati u HNK Zadar 13. i 15. travnja.  

image
Jure Miskovic/Cropix
image

Fraser, glazbenik, Kenneth Christie, koreograf i Carmelina Waghorn, organizatorica
 

Jure Miskovic/Cropix
image

 Dina Busic, procelnica

Jure Miskovic/Cropix/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image

 Carmelina Waghorn
 

Jure Miskovic/Cropix
04. svibanj 2024 09:43