StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: ZADARSKI BUBNJAR, REDATELJ I SNIMATELJ IGOR GOIĆ

Kako sam snimio dokumentarni film o 48 svjetionika na Jadranu

22. lipnja 2017. - 19:04
goic15-030617

U novinarski obzor upao je prije desetak godina kao otkačeni bubnjar zadarskog teškometalnog benda "Rising Dream", potom je nekoliko godina kao novinar, zapravo snimatelj, radio za Novu TV, a zadnje vrijeme intenzivno se bavi snimanjem i režiranjem video spotova za poznata imena domaće estrade. I da, osim što još uvijek nenormalno dobro udara bubnjeve u jednom od najpoznatijih hrvatskih metal bendova u Europi, prije tri godine je kao redatelj potpisao svoj prvi dugometražni film, sto posto zadarski, "Mali div". Da ne ostane samo na tome, upravo ovih dana svjetlo dana bi trebao ugledati i njegov prvi dokumentarac, "Legende svjetla", 75-minutni film o svih 48 svjetionika na hrvatskoj obali Jadrana. On je Igor Goić, ima 32 godine, živi u Zadru, i već pozamašnu kreativnu karijeru dostatnu za nečija dva pristojna života.

- Upravo smo s "Rising Dreamom" snimili novi album, nakon pauze od četiri godine. Album je trenutačno na masteriranju u Švedskoj, a trebao bi izaći ovo ljeto. Kad bi se trebala održati i premijera dokumentarca "Legende svjetla". Bit će ovo zabavno ljeto... - dočekuje nas Igor s osmijehom.

Na razgovor smo ga "priveli" zbog njegovog specifičnog snimateljskog rada kroz koji, očito, sve više zalazi u režiju i to s vrlo dobrim rezultatima. Konkretan povod bilo nam je upravo završeno snimanja novog spota za Marka Škugora, poznatog klapskog tenora, za pjesmu "Ka dica". Uz Škugora se u spotu pojavljuje atraktivna Mirna Maras, što znači da snimanje sigurno nije bilo lako...

- Za koga sam sve radio? Ufff... - podiže Igor obrve. A mi mu ne ostajemo dužni: Metalac, a snima domaću estradu?! Hm...

Od 2014. kroz svoj KREATHIAstudio realizirao je četrdesetak različitih projekta. Najviše video spotova, oko 20-tak, i kratkih promidžbenih filmova. Radio je spotove za Tedija Spalata, Tomislava Bralića, Zelu Lipovčana i Divlje jagode, za zadarske klape Niko, Munita i Kontrada, Ivana Županovića, ali i reklamne filmove o Zadru kao dobitniku titule europske destinacije za 2016. godinu, "Discovery Zadar", spot za planetarno poznatu pjesmu "Happy" Pharella Williamsa iz Zadra... Početkom 2013. zajedno s Branimirom Čakićem snima cjelovečernji film "Mali div" s otkačenim Eniom Meštrovićem u glavnoj ulozi kojeg potpisuje i kao redatelj.

- Iako sam ja začetnik ideje rekao bih da je otac filma Branimir Čakić - brani se Igor.

Kamera mu je oduvijek bila zanimljiva. S njome se amaterski igrao 2002. godine, a profesionalac je postao 2008., kad iz Zadra počinje raditi za Novu TV. Narednih šest godina, kaže, kao dopisnik je svašta prošao, a mi sa strane smo primjećivali kako njegovi prilozi uvijek izgledaju malo pomaknuto. Tu pozitivnu pomaknutost zadržao je i danas snimajući spotove.

- Na Novoj TV sam ispekao zanat. Svakodnevno snimanje za informativni program je krvav posao. Tereni, kilometri, snimanje, montaža... Nije mi žao, svašta sam naučio.

Među svoje učitelje misli na zasluge Davora Šarića, akademskog snimatelja, i Krešimira Mrčelu, snimateljskog tehničara, iz Šibenika.

- Davor je imao super pristup. Nije me učio kako se snima, nego kako se nešto ne snima. Tako mi je dao prostora da razvijem svoj stil. Krešimir, s druge strane, nema toga što o snimateljskoj tehnici on ne zna. U svakoj situaciji se može snaći i izvući najbolje...

Ipak najveći impakt na njegov spotovski rad imala je suradnja s Deanom Karrom, režiserom i direktorom fotografije za spotove grupa kao što su "Korn", "Merilyn Manson", "Good Smack". S Karrom se upoznao 2015. kad je ovaj došao u Zadar i na Pag gdje je režirao spot za Zelu Lipovaču.

- Što sam naučio? Vidio sam kako to rade profesionalci iz Los Angelesa, točnije Hollywooda, gdje Karr živi. Ovdje te ljudi, neću reći omalovažavaju, ali snimanje video spotova ne shvaćaju kao profesiju. Naravno da postoji velika razlika između male, u pravilu naše, i velike, strane produkcije. Ali neka su pravila svugdje su ista. Problem je što između male i velike produkcije postoji ogroman jaz koji nije lako kako preći osim ako investiraš velik novac u posao.

Dok investicija ne dođe Igorova mala kreatvina tvornica radi punim pogonom. U tome mu uvelike pomaže djevojka, Marijana Bošnjak, make up artistkinja i povremena glumica. Zato ga pitamo što je to za njega "mala", a što "velika" produkcija.

- Zavisi. Domaći izvođači s A liste spremni su za spot izdvojiti od tri do peti tisuća eura naviše. Za mene su to maksimalni budžeti. Ne treba mi puno za napuniti kreativne baterije, meni je dovoljno otići u planinu i vratiti se. Tko se ne boji posla, svašta može napraviti. Po horoskopu sam ovan, ako me nešto zanima, idem do kraja, ako me ne zanima, kao da ga nema...

Veliko snimateljsko iskustvo, ali i iskušenje, Igor je prošao radeći cjelovečernji dokumentarac "Legende svjetla" prema scenariju zadarskog novinara Jurice Gašpara. Film je nastajao tri godine, paralelno sa pisanjem istoimene Gašparove monografije. Gašpar piše o svom odrastanju na svjetioniku i svjetioničarima, fasciniran tim čuvarima morskih pučina. Film je trenutačno u postprodukciji, 95 posto snimaka napravio je Igor, ostalo su odradili njegove kolege Tome Marčina i Boris Bašić iz Dubrovnika.

- Od 48 svjetionika na Jadranu propustio sam snimiti njih tri. Od svih Palagruža je najživopisnija. Porer u Istri je čisti hard core: deset metara škrape sa svake strane kuće, a kad je jugo , cijeli Jadran tuče u njega. A tu je, naravno, i Jabuka... U početku su smo snimali stihijski. Jure je došao pripremljen, a ja sam bio malo zatečen, ukočen, bez zraka. Vremenom sam prodisao. Bio je to veliki iskorak za mene u profesionalnom smislu. Imam 38 sati snimljenih samo izjava sugovornika, a još toliko ukupnog materijala – priča Igor.

Novi izazov i iskustvo imao je nedavno opet na Pagu gdje je produkcija čuvenog Ridleya Scotta "Scott Free" snimala scene za epizode nove nadnaravne serije "The Terror" za kabelsku kuću AMC. U produkciju je upao kao mikrofonist preko svog kolege Vladimira Mikete koji je godinama radio na snimanju serijala "Igre prijestolja" u Hrvatskoj.

- Svako novo iskustvo nešto znači. Važno je da voliš ono što radiš, a ja svoj posao volim. U jednom trenutku, kad sam završio školu za automehaničara, iskreno sam se pobojao za svoju budućnost. Sada je taj strah daleko iza mene...

 

 

TETOVAŽA STIHOVA NA GLAGOLJICI

Uz zanimljivu frizuru nemoguće je na Igorovim rukama ne primijetiti tetovaže u crnoj i crvenoj boji. Iz daljine se čine kao neki nerazumljivi istočnjački znakovi, no kada malo bolje pogledate, cijela desna podlaktica mu je istetovirana tekstom na glagoljici!

- Da, to su stihovi pjesme Ljube Stipišića Delmate, "Dalmatino povišću pritrujena" ispisani na glagoljici – kaže Igor.

Nešto iznad, na nadlaktici, istetovirao je kineske simbole. To je pak tekst iz "Tao Te Chinga", knjige mudrih savjeta velikog kineskog filozofa Lao Tzua. Igor se odlučio za "stihove pjesme" pod rednim brojem 38 koja počinje riječima: "Najveća vrlina ne teži vrlini. I stoga ona posjeduje vrlinu..."

08. svibanj 2024 03:20