StoryEditorOCM
Zadar plusPAŠTA&SVAŠTA U ZADRU

Nudimo muslimanskim gostima dalmatinsku spizu prema halal certifikatu, oduševljeni su!

2. svibnja 2017. - 15:00
capeta4-150417

Restoran Pašta&Svašta u Zadru prvi je ugostiteljski objekt u Dalmaciji koji ima halal certifikat - ukupnost karakteristika proizvoda ili usluga koje su u skladu s islamskim propisima i ispunjavaju atribute kvalitete te su kao takvi dopušteni potrošačima hrane islamske vjeroispovjesti.

O svojim iskustvima s halal certifikatom razgovarali smo s Ivanom Ćapetom, voditeljem restorana Pašta&Svašta na Poljani Šime Budinića.

- Iskustva su jako pozitivna, imamo određeno tržište koje je rastućeg trenda. U ekonomskom smislu još je to u povojima, ali ono što je nama bio glavni cilj da zadovoljimo te propise i pratimo svjetske trendove i standarde, to smo uspjeli. Vjerujem da će to rasti s dodatnim investicijama u gradu koje se događaju, a što se tiče samog imagea restorana, ti gosti su nevjerojatno pozitivno reagirali i oduševljeni su, čestitaju nam. To nije samo uspjeh nas kao jednog malog restorana, već našeg turizma, jer automatski nas gledaju drugim očima. Osjećaju se dobrodošlima i to im je najveća prepreka kad se odlučuju da dođu kod nas na more i općenito u Hrvatsku jer se boje predrasuda prema njihovoj tradiciji. Kad ih mi primimo i kad vide da vladamo materijom, onda se zaista otvore, opuste i naše zadovoljstvo bude veće jer odu puni dojmova i zadovoljni – kaže Ćapeta.

Iako su propisi za dobivanje halal certifikata vrlo strogi, nije im bilo teško zadovoljiti tražene uvjete jer je Ćapeta već imao iskustva iz tog područja s izobrazbe na fakultetu, a prethodno je, kad su se odlučili za dobivanje certifikata, educirao radnike što će sve trebati napraviti i oni su to prepoznali kao priliku da nauče nešto novo što će im koristiti u profesionalnoj karijeri.

U samoj realizaciji projekta Islamska zajednica nam je jako puno pomogla i prenijela nam know how, kako treba raditi. Zbog toga nam nije bilo toliko teško, a kasnije je samo stvar profesionalnog pristupa da se to održava na toj razini. Drugačije je uostalom i nemoguće raditi jer se certifikat kontrolira barem dva puta godišnje neposrednim auditorima i to je jamstvo kvalitete. Ali mi smo to što jesmo, pašta i svašta. Ljudi misle da su halal ćevapi ili nešto slično, ne, mi imamo našu spizu po kojoj smo specifični, no tu treba samo paziti koje su to halal odnosno haram namirnice, te paziti na križne kontaminacije i ono što je važno, na našim menijima jela imaju pored sebe oznaku halal ukoliko zadovoljavaju propise. Znači mi ne pripremamo jela koja se nude po islamskim zemljama, već imamo naš meni s jelima koja zadovoljavaju te norme. Konkretno, sve iz mora je halal, ali bitno je da se ne završavaju jela s alkoholom, da nema križne kontaminacije, svinjetine, da nema mesa koje nije propisno obrađeno od polja do stola. I to je njima sjajno jer zapravo dobivaju našu tradiciju po halal kvaliteta. Znači naše, mediteranski i domaće – zaključuje Ćapeta.
 

Halal uskoro bi se mogao naći na Maraskinim voćnim sirupima. Predstavnici Centra za certificiranje halal kvalitete kojega vodi rukovoditelj Aldin Dugonjić, u prostorijama tvtke Maraska d.d. održali su edukaciju internih auditora halal kvalitete za njihove djelatnike. Cilj edukacije je bio pobliže upoznati djelatnike s mogućnostima i uvjetima dobivanja Halal certifikata, mogućnostima uspješnog izvoza na halal tržišta te implementaciji cjelokupnog procesa halal kvalitete. Maraska d.d. proizvodi bogati asortiman bezalkoholnih pića raznih vrsta i okusa, a putem svojih šest prodajnih i distribucijskih centara, prisutna je na domaćem, regionalnim te inozemnim tržištima čiji će segment dodatno moći proširiti uz certifikat halal kvalitete.

 

Halal certifikat – čije vrlo stroge propise nije baš lako zadovoljiti – već je dobila Poljoprivredna zadruga MasVin za svoje ekstradjevičansko maslinovo ulje, Paška sirana Pag kao jedina sirana sa halal certifikatom. Računica je zapravo vrlo logična - PZ Masline i vino iz Polače pomoću halal certifikata žele osigurati plasman svojih proizvoda, prije svega maslinovog ulja i smokava, na bliskoistočno tržište, baš kao i Paška sirana koja je također sa svojim sirevima i paškom janjetinom sve više usmjerena na izvoz.
 

 

Mešbuh je haram dok se ne dokaže da je halal. Zapravo je ova definicija vrlo jednostavna: halal znači dozvoljeno, haram zabranjeno tj. nedozvoljeno, a mešbuh znači sumnjivo. Muslimanskim vjernicima halal certifikat vrlo je važan jer na proizvodu ili ugostiteljskom objektu gdje je istaknut, mogu biti sigurni da konzumiraju hranu koja je u skladu s njihovim vjerskim propisima. S druge strane, to znači da će proizvođač hrane ili pića i ugostitelj koji ima halal certifikat moći računati na veću potrošnju i posjetu muslimanskih vjernika, pa sve skupa ima i vrlo opipljivu ekonomsku računicu koja je ustalom i standardan trend u svijetu.
22. travanj 2024 17:59