StoryEditorOCM
Zadar plusREPORTAŽA I FOTOGALERIJA: ZADARSKA TURISTIČKA EKSPEDICIJA NA MANHATTANU

Okusi i mirisi Zadra usred urbane džugle New Yorka

1. veljače 2020. - 16:50

Teško da su Saša Began, Ivan Turković i Damir Pjerino Stoiljković, chefovih poznatih zadarskih restorana “Foša”, “Kaštel” (hotel “Bastion”) i “Kornat", prije koji mjesec mogli i sanjati da će kuhati u restoranu “Felidia” u New Yorku, jednom od najpopularnijih restorana Manhattana. A još je dalje od njihovih snova bila mogućnost da će njihova jela predstavlja živuća ikona gastronomije u Americi Lidia Bastianich.

A upravo se to dogodilo: zadarski su kuhari bili dio tima Turističke zajednice grada Zadra na putovanju u SAD na kojem se kroz okuse jela koje su oni pripremili, vina “Kraljevskih vinograda” i Vinarije “Fiolić”, skutu i paški sir “Paške sirane” te dalmatinske tartufe Ivice Mataka prezentirao Zadar, njegov kraj i ovdašnja turistička ponuda. Event u “Felidiji”, na raskrižju 58. ulice i 2. avenije na Manhattanu, pripremao se pomno i dugo po ideji direktora TZ Zadar Marija Paleke.

Pomoć rođaka

Njegova je zamisao bila da se putovanje male ekipe zadarske turističke zajednice na najveći turistički sajam u Americi, “New York Times Travel Show”, gdje je sudjelovala na ovećem štandu HTZ-a zajedno s Ličanima, Dubrovčanima, Splićanima, Solinjanima, Trogiranima i Hvaranima, proširi dodatnim off programom – prezentacijom okusa Zadra kroz jela i vina za ciljanu skupinu turističkih agenata i turističkih novinara u restoranu “Felidia” kao Zadru prijateljskom mjestu.

Paleka je do “Felidije” došao uz pomoć svojih rođaka Marija i Mitchella Miše Pinčića, podrijetlom iz Zemunika kod Zadra, a danas uspješnih menadžera u turizmu, ugostiteljstvu i hotelijerstvu u New Yorku. Dvojica prvih rođaka Pinčić su nam inače u New Yorku bili sjajni vodiči i pravi domaćini, pa su nas u samo nekoliko dana upoznali s nizom uspješnih Hrvata u New Yorku, uglavnom onih iz Zadra i njegova kraja.

U cijelu priču o prezentacijskoj večeri Zadra u “Felidiji” uključila se i direktorica HTZ-ova ureda u New Yorku Ina Rodin, pa su se na gornjem katu “Felidije” okupili važni i relevantni gosti: uz ostale i David Farley, freelance novinar koji piše za The New York Times, NatGeo, BBC Food i Newsweek, isti onaj autor koji je lani Zadar uvrstio na 11. mjesto “must see” liste od ukupno 52 mjesta na planetu, koju slaže The New York Times, pa Kristin Amico, popularna blogerka koja piše o hrani i putovanjima, te novinarka Forbesa Chaterine Sabino koja je dva dana poslije ciljano, s Wandom S. Radetti, najpoznatijom promotoricom Hrvatske i njezina turizma obišla hrvatski štand na turističkom sajmu u Javits centru.

Taj lijepi Zadar

Naravno da je među gostima bila i Wanda Radetti, podrijetlom Riječanka, koja nas je dočekala s pohvalama tipa “sve što dolazi iz Hrvatske je lijepo” ali i iz “Zadra, Zadar, taj lijepi Zadar kojem tako nedostaju hoteli...”.

Stigli su i Alberto Dittadi i Giorgio Surian iz newyorške agencije Leonidas TravelAnna Viducich iz Turkish Airlansa, te još nekolicina njihovih kolega iz putničkih i turističkih agencija. Da bi priča dobila i višu razinu, došao je hrvatski veleposlanik u SAD-u Pjer Šimunović, nekada naš kolega u “Večernjaku”, ali i Domagoj Kero, jedan od prvih diplomata Republike Hrvatske uopće, danas zastupnik “Podravke” u New Yorku, suprug Jadranke Jureško Kero, nekada novinarke, a danas utjecajne lobistice, voditeljice prve predsjedničke (pobjedničke) kampanje Kolinde Grabar-Kitarović. Drugi put Jureško Kero nije vodila kampanju, zna se kako je Kolinda prošla, a nama je bilo osobito žao što Zadranka Jadranka nije došla ni na večeru u “Felidiu” da baš malo porazgovaramo o tim nekim temama.

Dok je kraj “Felidije” tutnjao urnebesni promet newyorške urbane džungle, i dok smo se osvježavali Fiolićevim roseom iz 2018., na mali podij između pet stolova za po osam osoba stala je Lidia Bastianich osobno kako bi predstavila jela koja su u devet sljedova pripremili zadarski chefovi. Zavladao je muk, onaj poznati – kad netko važan i autoritativan želi nešto kazati.

Kako i ne bi: Bastianich je jedna od najuspješnijih žena današnje Amerike, Amerikanka hrvatsko-talijanskih korijena, rođena u Puli, a danas ikona koja je izmislila televizijski gastronomski show, njezine se serije emisija neprekinuto prikazuju od 1998. na mnogim američkim kanalima te nizu drugih država, napisala je gotovo 20 knjiga iz gastronomije, dobitnica je hrpe različitih priznanja i nagrada, vlasnica je tri uspješna newyorška restorana, ali i američka partnerica i vlasnica lanca talijanskih prehrambenih centara “Eataly”, od kojih je u SAD-u čak osam.

Devet jela

Lidia je detaljno predstavila svako od devet Beganovih, Turkovićevih i Pjerinovih jela: od svježeg repa jadranskog škampa, preko telećeg tartara, carpaccia od bifteka s kanelonima punjenim paškom skutom, Beganove kombinacije školjke St. Jaques sa svinjskom potrbušinom, ravijola punjenih kremom od paškog sira i zasutim Matakovim crnim tartufom, brudeta od grdobine s palentom, tune s plavim sirom, do Ivanove janjeće pašticade i Pjerinova čokoladnog dalmatinskog kolača. Slavna se kuharica posebno pozabavila paškim sirom i paškom skutom, koji su bili u nekim od jela, ali i na posebnim pijatima, te je gotovo zaneseno gostima pričala o paškoj buri, ovci, soli, ovčjem mlijeku i vrijednostima, mirisima i okusima koje ove namirnice nose.

A nakon Lidije, kad se među gostujućim Amerikancima i pridruženim Hrvatima podigla atmosfera vina “Kraljevskih vinograda” te Vinarije “Fiolić” s Borika, nekoliko vrsta pošipa, maraštine, crljenka, plavca malog i merlota koji su pratili nizove jela sjajno je predstavio sommelier “Felidije”. Čovjek se zove Aleksandar Milošević, a predstavio je zadarsku vinsku regiju kao da je stigao iz vinograda zadarskog zaleđa ili barem naših restorana, a ne iz Srbije.

– Hrvatska su vina ovdje tražena, a ja ih ne mogu nabaviti dovoljno. I nije važno što vinari iz zadarskog kraja, kao i moji iz dubrovačkog imaju relativno male produkcije. Amerikanci baš traže rijetka i lokalna vina koja netko drugi nema, ali žele i kvalitetu. Imamo jako puno prostora u poslu s vinima na ovom tržištu i vjerujem da će se to već uskoro pokazati – istaknula nam je Mirena Bagur, vlasnica tvrtke za uvoz vina iz Hrvatske u SAD.

A uz Mirenu društvo nam je cijelu večer pravila Nena Komarica, veteranka hrvatskog turističkog biznisa u New Yorku, dugogodišnja predstavnica agencije “Atlas”, a zatim prva direktorica Ureda HTZ-a u SAD-u.
Američki gost, zbog svoje potrošnje vrijedi više nego pet drugih, on je željan izazova, kulture, povijesti, priča, gastronomije, vina, uvijek drukčijih doživljaja, njega ne zanimaju sunce i more, jer, recimo, Njujorčani tvrde da su njihove plaže najbolje na svijetu, i na tu ih ponudu ne možemo dobiti. Ali možemo na sve drugo, pa i činjenicu da je Hrvatska usred Mediterana, a da je Mediteran kolijevka civilizacije. I tu imamo jako puno prostora... – kaže nam Komarica i dodaje:

– Naši potencijalni gosti su ovdje, u New Yorku i drugim velikim američkim gradovima. A to vam je sasvim dovoljno tržište.

Na kraju ove izvrsne zadarske večeri na Manhattanu gosti su s osmijehom i pozdravom “See You in Croatia” odlazili iz “Felidije, a glavnim junacima večeri i naše priče, Saši, Ivanu i Pjerinu, oslabio je pritisak, pa su i oni mogli nazdraviti uz vrhunski liker od maraške zadarske braće Fiolić ili čak uz koktel “Zadar-Manhattan”, koji je složila i imenovala Wanda Radetti spojivši taj liker s jednim newyorškim burbonom.
- Neka taj koktel ostane zapisan kao sjećanje na ovu sjajnu večer – rekla je Radetti.

Nova avantura

A našim kuharima nije bilo odmora u New Yorku. Već nas je sutradan čekala nova avantura i novo iznenađenje.
Naši vodiči Mario i Mišo Pinčić odveli su naš mali tim u “Delmonicos”, vjerojatno najpoznatiji restoran u cijeloj Americi, mjesto na kojem je još 1837. počelo suvremeno američko ugostiteljstvo.

Švicarska braća Delmonico svom su lokalu prvi dali francuski naziv restaurant, uveli jelovnik i menije, prvi krenuli s fine dining objedima, desetljećima pa i već stoljećima ostali na prvom mjestu kvalitete i usluge u New Yorku i SAD-u.
“Delmonicos” je mijenjao lokacije po New Yorku, da bi danas bio na istom mjestu na kojem je otvoren prvi, tamo gdje se spajaju ulice Beaver i William, u neposrednoj blizini Wall Streeta u Downtownu, mjestu na kojem New York počinje.

U “Delmonicosu” su objedovali Lincoln i Roosevelt te niz drugih američkih predsjednika, najuspješniji bankari i biznismeni, Nikola Tesla i Mark Twain koji je tu proslavio 70. rođendan.

Taj sinonim za vrhunsku gastronomiju, izvorno Steakhouse što je i danas, zadarskim je mladim kuharima bio zanimljiv ne samo zbog impresivne povijesti, raskošne karte koju slažu timovi kuhara koje danas predvodi chef Billy Oliva, koji nam je i predstavio jela koja smo uživali u jednom od brojnih separea i sala “Delmonicosa”, koji odjednom mogu primiti i 700 gostiju, već i zbog činjenice da su vlasnici tako slavnog i uspješnog restorana – Hrvati. Branko Turčinović, iseljenik iz Istre, od 1998. godine je vlasnik tvrtke u čijem je sastavu “Delmonicos”, a njegov sin Dennis je glavni menadžer restorana. Ni to nije sve, kad su Hrvati i “Delmonicos” u pitanju.

S konobarima smo, naime, razgovarali na tečnom hrvatskom, a oni koju su nas služili bili su isključivo iz zadarskog kraja: najprije Ivica Peša iz Zatona, pa onda Frane Bašić s Vira, bliski rođak pokojnoga zadarskoga nogometnog stručnjaka Tomislava Bašića, onoga koji je “izmislio” Luku Modrića, pa i David Surić, podrijetlom iz Privlake, koji se rodio u SAD-u, ali je engleski počeo učiti tek kad je krenuo u školu.

Delicije na stolu

Dok je Dennis Turčinović pokazivao gostima-kuharima iz Zadra sve sale i impresivne kuhinje restorana nama su na stol stizale delicije “Delmonicosa”, poput carpaccia od japanskog goveda, neke od wagyu sorti, ali i impozantni tomahawk steak čija je cijena u nabavi oko 100 dolara po komadu i koji treba odležati najmanje tri tjedna u komorama restorana, koje su istovremeno i izložbene vitrine.

Sljedove jela koje su chef Jonny i menadžer Dennis pripremili zadarskim kuharima i gostima iz Zadra, a pridružio nam se i još jedan Hrvat, Denis Lisica, podrijetlom iz Kukljice, vlasnik nekadašnjeg najpopularnijeg hrvatskog kluba u Astoriji “Scorpiona”, pratila je istarska malvazija, ali i vrhunski “Jordan” cabernet sauvignon.

Tek nakon povratka u Zadar doznali smo iz novina da se oko vlasništva nad “Delmonicosom” vodi sudski spor između Turčinovića i braće Grgurev iz Zadra. To je pak tema za neki drugi tekst, a po posjećenosti restorana jednog sasvim običnog siječanjskog četvrtka, kada je u njemu bilo oko 400 gostiju, uglavnom poslovnjaka s Wall Streeta, ne čini se da taj spor ikome tamo osobito smeta.

Na kraju ovog radnog posjeta zadarske ekipe koji su zajednički složili Turistička zajednica Zadra, TZ Zadarske županije te vinari i restorani, direktor TZ Zadar Mario Paleka nam je kazao:

– Američko turističko tržište je ogromno, zainteresirano je za Hrvatsku i Zadar, a najgore što možemo napraviti jest da sjedimo skrštenih ruku. Zadar će nastaviti s ovakvim promocijskim aktivnostima, lani smo se prvi put pojavili na sajmu u New Yorku i zabilježili porast od 14 posto dolazaka Amerikanaca u naš grad. Nisu to neke velike brojke, riječ je o nekih 20-ak tisuća gostiju, ali je očito da interesa ima te da uz snažniji marketing i promocije, kao i suradnju naših iseljenika možemo imati i puno više nego što imamo sada - zaključio je Paleka.




 

 

21. travanj 2024 23:27