StoryEditorOCM
Zadar plusUZ BOK BISKUPU DONATU I AKADEMIKU PETRICIOLIJU

Prof. Pavuša Vežić je svojim opusom postao jedan od najznačajnijih Zadrana u povijesti grada!

Piše IN
27. rujna 2017. - 19:00
pavuša_.JPG

Često se ističe kako su biskup Donat i profesor Petricioli bili jedni od najvažnijih ljudi za kulturu Zadra, a ja slobodno mogu reći da je prof. Vežić, sa svojim grandioznim opusom od sedam knjiga i 120 znanstvenih članaka, gotovo u potpunosti posevećenih Zadru i zadarskom području, postao jedan od najznačajnijih Zadrana u njegovoj povijesti – kazao je prof. dr. Emil Hilje predstavljajući novu knjigu prof. dr. Pavuše Vežića "Dvije memorije križnog tlocrta – Sv. Vid u Zadru i Sv. Križ u Ninu" koja je u srijedu predstavljena u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

Iako je istaknuo da je kao prijatelj profesora Vežića možda previše subjektivan u ocjeni njegovog doprinosa hrvatskoj povijesti umjetnosti, prof. Hilje je naglasio da je sve što je prof. Vežić učinio kroz 50 godina karijere i kao konzervator i kao nastavnik i znanstvenik doprinijelo većem poznavanju i obogaćivanju zadarske i hrvatske povijesti i kulture.

O knjizi koja obrađuje "dvije crkve blizanke", krajem 19. stoljeća srušenu crkvicu sv. Vida u Zadru koja je stajala na mjestu današnje zgrade Županijskog zavoda za urbanizam i crkvice sv. Križa u Ninu, govorila je dr. sc. Ivana Tomas sa Sveučilišta u Zagrebu ističući brojne nove doprinose koje je Vežić donio u ovoj studiji, posebnice o dataciji crkve sv. Križa u Ninu koja je definitvno izgrađena u 11., a ne u 9. stoljeću, kao što se dosad smatralo.

Urednik knjige doc. dr. sc. Ivan Josipović naglasio je tri okrugle obljetnice koje se stapaju na ovoj promociji, 50 godina profesionalnog rada, 60 godina studija povijesti umjetnosti u Zadru i 70 godina života profesora Vežića, zahvalivši mu se za sve ono što je napravio na Odjelu, od pokretanja i uređivanja časopisa Ars Adriatica do znanstvenih radova i rada sa studentima.

Profesor Vežić se na kraju zahvalio svima na dirljivim riječima, posebice svojim kolegama profesorima i studentima.

- U svojoj prvoj karijeri konzervatora zaljubljivao sam se u spomenike, a u svojoj drugoj karijeri profesora u studente. Ne volim reći da idem u mirovinu, nego u penziju, jer u mirovini sigurno neću mirovati – kazao je na kraju prof. Vežić koji će najvjerojatnije ostati i dalje predavati na Sveučilištu u zvanju profesora emeritusa.

08. svibanj 2024 03:56