StoryEditorOCM
4 kantunaPAVUŠA VEŽIĆ:

Zgrada Županije trebala bi postati glazbenim domom za cijeli grad i sve njegove glazbene potrebe kojih itekako ima. Građani bi u njoj trebali uživati

Piše M. Magaš
16. veljače 2022. - 12:12

Vijest, koja je jučer poput bombe odjeknula gradom, da se najatraktivnija nekretnina u gradu, ona Doma Županije, predaje u ruke zadarske Nadbiskupije, i dan nakon izaziva žestoke reakcije, kako običnih građana tako i političara i struke.

Razgovarali smo s uglednim profesorom i povjesničarom, dr.sc. Pavušom Vežićem koji nam je rekao da ga je vijest zatekla.

- Zaista sam ostao pomalo šokiran jer vjerujem kako to nije ni jedino ni nabolje rješenje – istaknuo je Vežić te dodao kako je on prije nekoliko godina komentirao namjenu tog rezidencijalnog objekta iznad globalno poznatog Pozdrava Suncu.

-  Mnogi su oduvijek zamišljali kakve hotelske sadržaje u tom objektu, no Zadar ima jedan hotel, a to je "Hotel Zagreb" kojega bi što prije trebalo staviti u funkciju. Smatram da je baš to mjesto idealno za hotel i nastavak povijesnog kontinuiteta. Po mom mišljenju, ovu bi predivnu zgradu, zgradu Županije, trebalo dati na korištenje prosvjetnim djelatnicima koji njeguju glazbeni život grada i koji bi mu mogli pružiti jedan kvalitetniji, urbani sadržaj – naglasio je te pojasnio:

- Ja bi to nazvao "muzičkim domom" za cijeli grad i sve njegove glazbene potrebe. Zgrada Županije ima jednu lijepu dvoranu i puno drugih većih i manjih prostora gdje bi se moglo smjestiti sve ono što Zadar u glazbenom smislu ima i to sve objediniti na jednom mjestu. A imamo dosta toga, jer osim Glazbene škole, imamo Zadarski komorni orkestar, Zbor Petra Zoranića, Gradsku glazbu, Koncertni ured i slično...Svake godine program je bogatiji i kvalitetniji te zaslužuje da ga i prostro prati. Ispred zgrade je i  prekrasan vidikovac te dvorišni park u kojem bi se ljeti mogli održavati divni koncerti na otvorenom i koji bi se kao takav, napokon vratio građanima, da u njemu uživaju baš kao i u najljepšem pogledu na svijetu - zaključio je Vežić.

03. svibanj 2024 12:17