StoryEditorOCM
Zadar plusNAJVEĆE PRIZNANJE STRUKE

Radomir Jurić dobitnik je Nagrade za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva

Piše Zadarski.hr
31. listopada 2018. - 13:10

Dugogodišnji djelatnik i ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar, muzejski savjetnik u mirovini, dr. sc. Radomir Jurić dobitnik je Nagrade za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva. Nagrada koja predstavlja najveće priznanje struke dr. sc. Juriću dodijeljena je za izniman trajni doprinos muzejskoj struci, a uručena mu je jučer na svečanoj dodjeli nagrada Hrvatskog muzejskog društva koja je održana u Muzeju Mimara.

Kao predlagatelj i ustanova u kojoj je dr. sc. Radomir Jurić proveo svoj radni vijek i čiji je bio dugogodišnji ravnatelj, Arheološki muzej Zadar iznimno je ponosan na svog djelatnika i ovo veliko priznanje.

U govoru održanom neposredno nakon dodjele nagrade dr. sc. Jurić je između ostalog kazao: "Iznimno sam radostan koliko je vrijednih pojedinaca i muzejskih projekata nagrađeno. Za takvo nešto potrebno je mnogo znanja, rada i odricanja. Nikada nam poradi toga nije bilo teško. Radost je bila nagrada ostvarenog projekta i dodatni motiv traganju za novim. Samozatajan rad je naša odlika glede sakupljanja, čuvanja, istraživanja, obrade, konzervacije, dokumentacije i prezentacije raznovrsne muzejske građe, te pedagoške djelatnosti, kao i drugih muzejskih poslova. Nagradu primamo sa zahvalnošću svima onima koji su prepoznali naš rad, onima koji su nas predložili, a napose Hrvatskom muzejskom društvu i Ocjenivačkom sudu.

Nagrađenima je ovo svakako poticaj za daljnji predani rad, ali zasigurno i našim mlađim kolegicama i kolegama. Sigurno je ovo i nagrada Arheološkom muzeju Zadar. Svima djelatnicima na čelu s ravnateljem dr. sc. Jakovom Vučićem se zahvaljujem na dugogodišnjoj suradnji i potpori, kao i nominaciji za ovo Priznanje. Smatram da su mnogi hrvatski muzealci mogli biti na ovom mjestu. Nagradu mi dodjeluje muzejska struka na što sam iznimno ponosan. Vjerojatno sam rano nagrađen, zapravo premlad sam, za nagradu za životno djelo. Ako još poživim, bit će značajnih muzejskih projektata kao i drugih stručnih i znanstvenih postignuća na polju ranohrvatske arheologije, ali i kulture."

 

26. travanj 2024 15:30