StoryEditorOCM
Zadar plusNOVI USPJEH ZADARSKOG AUTORA

Roman Frane Herende o križarskom razaranju Zadra postat će animirani film

Piše Ana Franić
26. travnja 2018. - 22:55

Roman jednostavnog naslova "1202.", Zadranina Frane Herende, objavljen je prije dvije godine u rujnu i do danas se uvrstio među domaće bestsellere za 2016. i 2017. godinu. Roman "1202." nalazi se u kategoriji najčitanije knjige zadarske knjižnice, po njemu je snimljen i radio roman, a sada će dobiti još jednu novu dimenziju jer se na temelju te povijesne priče o stradanju Zadra sada snima animirani film koji će biti predstavljen na međunarodnim festivalima. Važnost projekta prepoznao je i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) koji je za film odobrio 190 tisuća kuna jer će služiti i kao promocija Hrvatske u svijetu.

- Knjiga je nastala iz čiste potrebe i užitka. Punih 12 godina trajala je moja opsesija koju sam morao dovršiti do kraja, a kada sam završio "1202." u meni je ostao osjećaj praznine. Razmišljao sam što će biti dalje s knjigom, puno stvari me opterećivalo, ali ja nisam mogao ništa napraviti. Sve što se sada događa daleko nadilazi mali zadarski roman, poprima razmjere o kojima nisam ni razmišljao. Prvo radio roman, a sada i animirani film, govori nam Frane priznajući kako je "1202." zamišljao prvo obrađenu u obliku stripa, njegove dječačke ljubavi, ali to će ipak pričekati.

"1202." povijesni je roman o križarskoj opsadi Zadra početkom 13. stoljeća, u kojem su stvarni likovi isprepleteni s likovima iz Franine mašte, iako su i oni rezultat iščitavanja notarskih zapisa i drugih izvora iz toga doba. Tako u priči nailazimo na plemiće i robove, pripadnike zadarske Gradske straže, vitezove templare iz obližnje Aurane (Vrane), mletačke špijune, heretike, prostitutke, likove međusobno povezane ratnim zbivanjima i zabranjenim ljubavima, pomorskim i kopnenim bitkama, trovanjima…

Ideja za animirani film usko je povezana sa snimanjem radio romana. Na jednoj zagrebačkoj promociji knjige, Frani je prišla Maja Gregl, urednica i producentica sa HRT kojoj se svidjela knjiga. Na njenu inicijativu snimljen je radio roman na HRT 3, a nakon toga došla je i ideja snimanja animiranog filma.

- Riječ je o animiranom filmu u tehnici 2D animacije koji će trajati osam minuta u produkciji MaXima filma. Zamisao je da priča animiranog filma bude ispričana kroz nekoliko situacija oblikovanih na glinenoj podlozi koja se ručno boja. Na nju se potom kompjutorski interpoliraju prirodni elementi i dodaju animirani crteži. Na stiliziranim glinenim pločama pojavljivat će se originalni dijalozi iz knjige "1202.", objašnjava Frane dodajući kako je sretan što oko sebe ima izvrsnu ekipu koja obavlja junački posao.

Film bi svjetlo dana trebao ugledati za manje od godinu dana. Scenarij za film napisali su Maja Gregl i Frane, za kameru i režiju zadužen je Tomislav Gregl, animaciju i likovno rješenje osmislio je Dario Kukić, dizajn i grafičku obradu Tihoni Brčić, a glinenu scenografiju napravio je Ante Strinić.

Budućnost romana "1202." nije upitna, a kroz tri tjedna na policama zadarskih i hrvatskih knjižara predstavit će se i na engleskom jeziku.

- Grad Zadar prepoznao je projekt te je odobrio sredstva za prijevod romana za koji je bio zadužen izvrsni Neven Divjakinja. Trenutno je knjiga u tisku, a ubrzo stiže kod nas. Englesku verziju knjige zamislio sam kao mali zadarski suvenir koji će se nuditi turistima, a služit će i kao svojevrsna promocija Zadra, Dalmacije i Hrvatske te samog događaja koji je iznimno bitan, kaže Frane.
 

Nova knjiga "Soba 909" o korporativnoj Hrvatskoj
Sredinom lipnja izlazi Franina nova knjiga "Soba 909" potpuno drugačija od "1202", u izdanju Profila.
- Preko deset godina radio sam za velike farmaceutske firme i nakon toga odlučio sam se posvetiti svojim hobijima, a to su prirodna terapija i pisanje. Svoje korporativno iskustvo odlučio sam prenijeti u knjigu jer moderni kapitalizam možda jest najbolje što trenutno možemo imati, ali se u njemu kriju mnoge zamke i nizovi neprilagođenih ljudi koji zagorčavaju život drugima. "Soba 909" prikaz je i kritika modernih hrvatskih korporacija te nemoguća i zabranjena ljubavna veza, a oboje s vrlo eksplicitnim elementima, govori Frane za kraj.
26. travanj 2024 03:03